Boonstra maakt droom nog mooier: spelen mèt Broere

Korfbal League

Hij zou blijven bij ASVD, maar tegen Blauw-Wit kon Jacco Boonstra uiteindelijk geen ‘nee’ zeggen. Een moeilijke, maar interessante keuze van het nog maar zeventienjarige korfbaltalent van Oranje U17. Is Boonstra al klaar voor de Korfbal League?

Het is allemaal anders gelopen dan verwacht. Boonstra zou lekker spelen in Oranje U17, wereldkampioen worden met dat team en na de zomer weer gewoon aansluiten bij ASVD. Mede dankzij Boonstra was Nederland inderdaad weer de beste in Schijndel. Hij blonk uit in de WK-finale en werd topscorer met zes doelpunten.

Doel in de finale was niet direct om zichzelf in de schijnwerpers te zetten, maar Oranje U17-bondscoach Barry Schep raakte definitief overtuigd en wilde hem naar Blauw-Wit halen. “Maar ik had eerst echt nog twijfels of ik dit jaar al zou overstappen. Na de finale tegen België U17 is het balletje pas gaan rollen. Het begon namelijk met een grapje van Stan (Postma, red.) van TOP/Quoratio, die vroeg of ik niet wou overstappen naar zijn club. Barry stond daar bij en daarna hebben we er wat serieuzer over gepraat.”

Vanwege het huwelijk van Schep en Rosemarie Roozenbeek in Italië vond het 'officiële gesprek’ plaats met Joost Boone (bestuurslid met de portfeullie topsport) en steunpilaar Marc Broere. Daarin werd de Drontenaar definitief overtuigd. “Ze wilden iemand in de selectie om op te leiden, iemand voor de toekomst. Ze wilden me gewoon graag hebben.”

Voor de jeugdinternational komt de overstap overigens ook niet slecht uit, aangezien hij Sport, Management en Ondernemen in Amsterdam gaat studeren. “Ik zou bijna twee uur heen en twee uur terug naar Dronten moeten reizen. Nu helpt Blauw-Wit me met het vinden van een kamer in Amsterdam. De faciliteiten hier zijn gewoon perfect."

Doelen
Maar is hij al wel klaar voor de Korfbal League? Boonstra gaat in ieder geval voor een plekje in het eerste. “Misschien ben ik er nog niet meteen klaar voor. Ik zal me eerst moeten aan- en inpassen in het systeem. Deze stap zal mijn ontwikkeling ook echt niet belemmeren hoor.” Laatst kondigde het talent zichzelf aan als een dienende en dynamische speler, maar nu Otto Fabius is gestopt, betekent het niet dat Boonstra zijn rol gaat overnemen. “Ik ben ook geen twee meter. Ik moet het van mijn eigen kwaliteiten hebben. Mijn schot zal nog constanter worden, ik wil me flink ontwikkelen volgend jaar. Een volwassen speler worden.”

Als zeventienjarige gaat hij samenspelen met zijn vroegere voorbeeld, de 37-jarige Broere. “Ik heb altijd gezegd graag nog een keer tégen hem te spelen, maar nu speel ik mét hem. Heel vet.”

Boode, Hoek… en Boonstra?
Boonstra had beloofd bij ASVD te blijven korfballen, maar die belofte kan hij niet nakomen. Dat neemt niet weg dat hij er een geweldige tijd heeft beleefd. “Afgelopen jaar zijn we kampioen geworden op het veld (eerste klasse, red.). Het jaar daarvoor speelde ik zelfs nog B-hoofdklasse. Twaalf jaar was ASVD mijn tweede thuis.”

Dat gold ook voor oud-international Friso Boode en jeugdinternational Fleur Hoek, die eerder de stap van ASVD naar een club in de Korfbal League maakten. Is Boonstra de volgende polderbewoner in dat succesvolle rijtje? “Als het aan mij ligt wel, haha. Ik vind het heel tof dat het hen is gelukt, maar ik heb ze nog niet gesproken. Ik weet ook niet of ik dat ga doen, want ik wil een mooie, eigen carrière opbouwen.”

Boonstra zal er nog even mee moeten wachten, want pas na de zomer kan hij zich wekelijks gaan bewijzen voor Schep. “Het is prima om nu vrij te zijn. Een beetje vakantie is wel lekker. Maar ik wil ook snel aan de bak bij Blauw-Wit!”

Datum: 3 juli 2017 - 20:48 uur