Bosma profiteert van afwezigheid Zwart: ‘Hier wachtte ik jaren op’

Korfbal League1

Door de liesblessure van André Zwart mag Jurjen Bosma zich bewijzen in de hoofdmacht van LDODK/Rinsma Fashion. Ook dit seizoen viel de 26-jarige allrounder net buiten de basis. Of Bosma morgen begint aan de derby tegen DOS'46 is de vraag, omdat Zwart dinsdag de training licht heeft hervat.

Het is afwachten hoe Zwart reageert op de belasting. Feit is dat Bosma hem tegen AW.DTV en KZ/Hiltex verving. "Voor André en het team is zijn blessure heel vervelend", zegt Bosma. "Ik weet zelf ook dat hij een betere korfballer is. Voor mijzelf is het een mooi moment. Hier wachtte ik jaren op."

Voorheen viel de keuze vaker op Henk Bijker. "Eerder kwam een rebounder in de ploeg. Dit jaar kiest de trainer voor mij. Ik denk dat het met de manier van spelen te maken heeft. Maar mocht een rebounder nodig zijn in een wedstrijd, dan speelt Henk en ik zeker niet."

Verloren concurrentiestrijd
Aan het begin van het seizoen mikte Bosma op een vaste basisplaats. Hij verloor de concurrentiestrijd van nieuweling Jetze de Jong. Bosma kan daarmee leven. "Het was even lastig, maar kijkend naar de vaksamenstelling is het logisch. Op het veld zaten André en Erwin zelfs samen in een vak. Friso Boode speelde met Marjolein Kroon en Femke Faber. In die samenstelling was de kans voor mij groter geweest."

Erik Wolsink kiest in de Korfbal League voor de duo's Erwin Zwart/De Jong en Friso Boode/André Zwart. "Ik was in aanmerking gekomen voor het plekje van Jetze. Hij speelt veel meer in de rebound en pikt zijn goaltjes goed mee. Puur in de rebound is niet mijn positie en is Jetze beter dan ik."

Wennen
Als basisklant moest Bosma de afgelopen twee wedstrijden wennen. "In de eerste helft ging het twee keer moeizaam. In de tweede helft ging het goed. Verdedigend gaat het prima, maar aanvallend kan het beter. Ik hoef niet per se de rol van André over te nemen. De dames (Betty Jansma en Femke Faber, red.) en Friso maken de doelpunten. Maar het is lekkerder als ik beter schiet - wat wel kan maar er nu niet uitkomt - en twee, drie doelpuntjes meepik."

Een goed moment om zichzelf te laten zien is morgen in de thuiswedstrijd tegen de noordelijke rivaal DOS'46. Het zou zomaar kunnen dat Bosma tegenover oud-teamgenoot Menno Russchen komt te staan. "Voor hem is het denk ik specialer en moeilijker dan voor ons. Hij komt terug in een omgeving die voor hem vertrouwd is. Wij moeten gewoon zorgen dat we ons niveau halen en dan weet ik zeker dat we winnen van DOS'46."

Datum: 9 december 2016 uur