Brno stelt doel voor Europa Cup: ‘Brons zou enorme prestatie zijn’

IKF

Voor de derde keer op rij doet Brno Korfbal Klub mee aan de Europa Cup. De Tsjechen - in de poulefase tegenstander van TOP/Quoratio - mikken in Sassenheim op de troostfinale.

Als kampioen van Tsjechië meldt Brno zich wederom op de Europa Cup. Behalve TOP treft de nummer vier van de vorige editie ook Kocaeli University Sport Club (Turkije), Szentendre Kinizsi Honvéd SE (Hongarije) en Club Korfbal Vallparadís (Catalonië). "Ik verwacht een toptoernooi, gespeeld in de bakermat van het korfbal", zegt de 24-jarige speler Jan Sedy. "Voor ons is de Europa Cup geslaagd als we de troostfinale halen. Als we de bronzen medaille winnen, zou dat een enorme prestatie zijn."

TOP is pas in de laatste poulewedstrijd de tegenstander van Brno. Sedy haalt zich geen enkele illusie in het hoofd en is reëel. "Voor ons wordt dat een wedstrijd waarin we zonder enkele druk kunnen spelen. We kunnen laten zien wat we kunnen. Wanneer we een paar leuke acties maken, zijn we tevreden. Een fout maken, maakt niet zoveel uit. Immers, we spelen tegen het beste team uit de sterkste competitie van de wereld."

De rebounder vervolgt: "Helaas komen we niet bij het niveau van Nederlandse korfbalverenigingen als TOP. Dat gebeurt de komende jaren ook niet, denk ik." De blik is eerst op Vallparadís gericht en in een later stadium eventueel op het Portugese NC Benfica, tussen Kerst en de jaarwisseling nog deelnemer aan de Korfbal Challenge.

Benfica was vorig seizoen te sterk voor Brno in de wedstrijd om de derde en vierde plaats van de Europa Cup. De Portugezen wonnen toen met 14-22. "Onze voorbereiding van de laatste weken is vooral gefocust geweest op onze potentiële tegenstanders. We hebben vooral gekeken naar Vallparadís en Benfica."

Financiën
De Europa Cup kent dit jaar negen deelnemers in plaats van tien. Begin deze week werd bekend dat het Poolse UKK WUM Warzsawa zich terugtrok. Reden: geld. Brno kan de trip naar Sassenheim maken dankzij de steun van Brno en de Tsjechische regio Zuid-Moravië, waar Brno de hoofdstad van is. "Natuurlijk moeten spelers ook meebetalen", zegt Sedy. "We betalen twintig procent van de teambegroting voor dit toernooi."

Voor Brno begint de Europa Cup vandaag met wedstrijden tegen Kocaeli University Sport Club (12.00 uur) en Szentendre Kinizsi Honvéd SE (18.15 uur). Brno speelt vrijdag tegen Club Korfbal Vallparadís (16.15 uur) en TOP (20.00 uur). "Het collectief is onze kwaliteit. We hebben niet één of twee schutters, maar iedereen is in staat om veel te scoren."

Datum: 12 januari 2017 - 08:45 uur