Broenink (Wageningen): “Op koers voor de play-offs”

Hoofdklasse

Met nog vier speelronden te gaan heeft Wageningen zich in Hoofdklasse B in een ideale positie gewerkt voor de play-offs. De ploeg won in speelronde 10 van directe concurrent Dalto/Klaverblad Verzekeringen, en heeft nu naast de twee punten voorsprong ook het onderling resultaat in het voordeel. Korbal. sprak met Wageningen-captain Jasper Broenink.

Het seizoen van de ploeg gaat echter nog niet helemaal over rozen. Op het veld werden de eerste drie wedstrijden verloren. Broenink legt uit: “Dat was inderdaad geen beste reeks. We hadden aan het begin van het seizoen een relatief nieuwe ploeg, waardoor we hebben moeten puzzelen met de vakken. Daarnaast zijn we een van de weinige clubs die nog op een groot veld speelt. Dat maakt het lastig snel aanvallen op te zetten, terwijl we dat juist graag doen.”

“We hebben een vrij jonge ploeg, met veel jonge spelers zoals Eline (van Veldhuisen, red.) en Nena (Ellermeijer) die net aan het niveau mogen proeven”, merkt Broenink op. Met die ploeg verloor Wageningen slechts twee keer, beide keren in Amsterdam. “Bij Rohda hadden we punten moeten pakken. Verliezen bij AW.DTV is geen ramp. Daarnaast speelden we toen een matige wedstrijd en toch wisten we 25 keer te scoren.”

“We zijn bij veel wedstrijden niet zozeer met de winst bezig, maar vooral met goed spel laten zien. Hoe matig we ook spelen, we houden vast aan ons spel. Dan komt het wel terug. En dan zijn we een doelpuntenmachine.” Broenink voegt toe: “We zijn een complete ploeg. We spelen met vijf dames en vier heren, die allemaal veel doelpunten kunnen maken. Als iemand even niet in de wedstrijd zit, dan durft die persoon te zeggen: jij gaat het doen. Het acceptatievermogen en de gunfactor binnen het team zijn heel groot.”

Strijd om de play-offs
In de race om de play-offs won Wageningen afgelopen week in Driebergen, ondanks de favorietenrol van Dalto. De aanvoerder van Wageningen bekijkt het van de andere kant: “Vooraf lag de druk bij Dalto. De kenners noemen Dalto, de pers noemt Dalto, de fans noemen Dalto. Dalto moest winnen. Wij wilden net als elke andere week gewoon goed spel laten zien.”

“In de eerste helft liep het vak met Jeffrey (van Huenen) en Wouter (ter Maten) wat lastig, maar gelukkig hielden we de verdediging goed dicht. We rustten met maar 9-8. We bleven echter kalm in de rust, want we weten dat we nooit een hele wedstrijd slecht zijn als we gewoon ons spel spelen. Dat deden we, en dat zie je dat we 17 keer scoren en een achterstand van drie om kunnen buigen. Daarna konden we een minuut wegspelen voordat Steven (Landman) met nog zes seconden op de klok de beslissende maakt.”

Nu te ploeg Dalto achter zich heeft liggen wacht komend weekend koploper AW.DTV. Broenink: “We hebben de eerste wedstrijd van AW.DTV verloren, dus we hebben iets goed te maken. We hebben qua onderling resultaat voordeel op Dalto, dus we kunnen ons in principe puntverlies veroorloven, maar we willen gewoon alles winnen. Die lijn doortrekken en met een goed gevoel de play-offs in.”

Die play-offs waren aan het begin van het seizoen niet de focus van Wageningen. “Op voorhand waren we helemaal niet bezig met de play-offs. We wilden vooral mooi, flitsend spel laten zien met veel goals. Dat kunnen we nu, en daar moeten we ons aan vasthouden. Als we zaterdag winnen maken we een heel grote sprong en zie ik een grote kans om de play-offs te halen.”

Strijd in de play-offs
Broenink weet goed wie er mogelijk wachten in de nacompetitie. “We hebben het er nog niet echt over, maar iedereen weet natuurlijk dat Tempo in poule A eerste staat, en vooral Groen Geel en Nieuwerkerk strijden om plek 2.”

Broenink lacht een beetje om de vraag of Wageningen volgend jaar in de Cashback World Korfbal League speelt. “Ik denk dat we klaar zijn voor de play-offs, en dat we kunnen laten zien dat we daar thuishoren. De eventuele Hoofdklassefinale is een momentopname. Twee ploegen willen koste wat het kost winnen. Sommige ploegen stijgen dan boven zichzelf uit, sommigen zakken compleet door het ijs. Het zou heel mooi zijn om daar te winnen, maar ik kan geen ja of nee zeggen.”

Datum: 6 februari 2019 - 18:00 uur