Cocu (Blauw-Wit): ‘Stijgende lijn weer te pakken’

Korfbal League

Blauw-Wit lijkt weer op te krabbelen na vier nederlagen op rij. De Amsterdammers wonnen de afgelopen twee wedstrijden tegen DVO/Accountor en Fortuna/Delta Logistiek en zijn weer terug in de top-vier. Dat de ploeg van Barry Schep daardoor weer ‘the best of the rest’ dreigt te worden, vindt Kim Cocu niet erg. De dame kwam dit seizoen, na een sabbatical van één jaar, terug en is blij dat Blauw-Wit de draad weer op heeft gepakt. “Wij willen ons eerst plaatsen voor de play-offs en dan zien we wel. Ook al zal het moeilijk worden als we tegen PKC/SWKGroep moeten.”

Cocu vindt dat Blauw-Wit op de plek staat waar het thuishoort. “Als je naar de competitie kijkt, horen wij gewoon thuis in de top-vier. We hebben een dip gehad met een aantal slechte wedstrijden, maar er zit nu een stijgende lijn in. De wedstrijd tegen LDODK/Rinsma Fashion verliezen we dan wel, maar daar spelen we niet slecht en scoren we er 33. Vervolgens winnen we twee keer en zijn we weer helemaal terug.”

“Het vertrouwen is terug in de ploeg en nu kunnen we door met ontwikkelen van ons spel. We maakten teveel fouten in de beslissende fases en die zullen er echt uit moeten. Daarnaast misten we duidelijkheid in het veld en dat is er nu meer. Onze doelstelling is altijd geweest om weer de play-offs te halen en daarna zien we wel tegen wie we moeten. Omdat wij waarschijnlijk maximaal vierde kunnen worden, moeten we tegen PKC. Uiteraard gaat dat heel lastig worden, maar de play-offs zijn toch andere wedstrijden, ook voor PKC. Een kleine kans is er ook één. Maar eerst moeten we er nog komen. We hebben nog een aantal heel belangrijke wedstrijden, onder andere tegen concurrent KZ/Hiltex wat voor mij ook een speciale wedstrijd is.”

Comeback
Na een jaar afwezigheid is Cocu dus terug. “Ik miste het spelletje, het spelen op hoog niveau en de mensen heel erg. Omdat ik een jaar weg ben geweest, was ik fysiek ook een stuk sterker en dan is de keuze weer snel gemaakt. Ik geniet nu van elk moment: het is echt leuk om weer op het veld te staan. Ik ben wel wat minder opvallend dan voorheen. Maar ik ben nu meer van waarde in de passing en in de ondersteuning van de rest van het team en die rol ligt me nu wel.”

“Toch is het nu wel anders dan vroeger. De focus ligt nu net even wat anders. Ik werk veel en heb een verantwoordelijke baan. Toen ik nog international was, lag de focus natuurlijk volledig op korfbal en dat is nu net even wat anders, het vraagt veel van me.”

“Ik geniet er nu meer van als andere mensen scoren in plaats van dat ik per se zelf mijn doelpunten hoef mee te pakken. Zo vind ik het fijn om te zien dat Frank Mostard en Marc Broere op dreef zijn en ik offer mezelf daar graag voor op.”

Staat altijd iemand op
Dat Blauw-Wit won in Delft leek de eerste helft nog niet vanzelfsprekend. “We startten slecht tegen Fortuna. We maakten veel fouten en konden niet omgaan met het achterverdedigen van Fortuna. We maakten verkeerde keuzes en kwamen uiteindelijk ook met 6-5 achter. Toen er wat meer duidelijkheid in ons spel kwam, hebben we het goed opgepakt en hebben we de wedstrijd kunnen controleren.”

“Bij ons staat er altijd iemand op. Tegen Fortuna waren dat Momo Stavenuiter en Frank Mostard. Daar komt bij dat iedereen heeft gescoord tegen Fortuna en dat is een goed teken, nu we de beslissende fase ingaan. Wij zullen DOS’46 en KZ/Hiltex achter ons moeten houden. De directe wedstrijden tegen die ploegen zijn daardoor vanzelfsprekend belangrijk, maar ook tegen PKC willen we laten zien wat we kunnen. En zoals ik al zei: een kleine kans is er ook één.”

Datum: 10 februari 2017 - 11:00 uur