Corrie Noom wil de mogelijkheden bij KZ gaan gebruiken

Korfbal League

Corrie Noom is sinds kort de enige vrouwelijke voorzitter van de Korfbal League. De bestuurder staat sinds deze zomer aan het roer bij KZ/Hiltex. Wat zijn haar plannen? Wat wil ze bereiken? Haar verhaal over KZ.

“Voordat ze mij voor deze functie hebben benaderd, had ik er eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht. Mijn kinderen en kleinkinderen korfballen wel, daar ken ik KZ ook van en de vereniging volgde ik vooral via de krant. Ik kwam niet zo bijster vaak op het korfbalveld. Toen ze mij belden om een gesprek aan te gaan, werd ik gaandeweg steeds enthousiaster. Het verhaal was goed en de vereniging staat er goed voor.”

“Ik ben onder de indruk geraakt van KZ. Ze hebben een nieuwe topsporthal, veel vrijwilligers en eigenlijk op alle terreinen is het goed geregeld. Van de trainer van het eerste tot aan het kantinebeleid. Als bestuurder in de korfbalwereld heb ik nog geen ervaring, maar daar buiten heb ik wel veel bestuurlijke ervaring opgedaan. Ik ben bijvoorbeeld acht jaar wethouder van Zaanstad geweest. Die ervaring en mijn netwerk neem ik mee in deze functie. Zo heeft iedereen binnen de vereniging zijn eigen taak en functie. Op die manier hoop ik wat te kunnen toevoegen aan KZ.”

KZ
“De selectie staat natuurlijk voor een nieuwe periode. Veel jonge, nieuwe spelers. Een nieuwe trainer. Het zal wellicht tijd nodig hebben voor de prestaties optimaal zijn, maar we hebben er alle vertrouwen in dat zij zich gaan ontwikkelen. Natuurlijk willen we weer een keer kampioen worden. Het belangrijkste voor de vereniging is dat we de balans tussen de breedte- en topsport goed houden. Wat het niveau ook is, iedereen moet voldoende uitdaging zien om met plezier te sporten bij KZ. Dat is de belangrijkste taak die ik te volbrengen heb.”

Topsporthal
“Onze nieuwe topsporthal geeft heel veel nieuwe, nog onbenutte mogelijkheden. We zitten er net een jaar in, maar een van mijn belangrijkste taken is om te kijken hoe de sporten die daar gehuisvest zijn, verbonden kunnen worden. Dan kun je denken aan het aanbieden van gezamenlijke sportpakketten, gezamenlijke inkoop, enzovoorts. Het zijn maar kleine voorbeelden van dingen die je samen kan gaan doen om er voordeel uit te halen. Dat moet een volgende stap worden voor ons om door die samenwerking meer mensen aan het sporten te krijgen."

“Dat is overigens niet alleen in het belang van de vereniging KZ, maar ook voor de jeugd en ouderen binnen onze gemeente. Het moet normaal zijn en blijven om te bewegen. Dat is niet alleen gezond, maar ook sociaal levert het natuurlijk heel veel op. Dat moeten wij als vereniging stimuleren. Niet alleen om onze club te continueren en de leden te behouden, maar ook voor de mensen in onze omgeving.”

Vrouwelijke voorzitter
“Dat ik de enige vrouwelijke voorzitter in de Korfbal League ben, verbaast mij. Het is een gemengde sport, ook in de vrijwilligersfuncties zijn er mannen en vrouwen actief. In ons bestuur zitten bijvoorbeeld ook veel vrouwen, dus wat dat betreft denk ik dat het vooral toeval is dat er niet meer vrouwelijke voorzitters zijn. Ik heb er niet meteen een andere verklaring voor waarom het zo is. Volgens mij zijn vrouwen namelijk prima in staat om voorzitter te zijn. Zolang je maar bereid bent er tijd voor vrij te maken en hard te werken, maar dat geldt voor de mannelijke voorzitters even zo goed.”

Toekomst KZ
“Sinds deze zomer heb ik het stokje dus overgenomen van Alfred Ankum. Hij laat de club na negentien jaar voorzitterschap op een geweldige manier achter. Ik wil heel graag dat onze club een goede, mooie en gezonde vereniging blijft. Met een goede balans tussen topsport en breedtesport. Dat we veel vrijwilligers houden om het topkorfbal mogelijk te maken bij KZ. Het zou mooi zijn als we de komende jaren nog wat kunnen groeien – op dit moment hebben we al een ledengroei. Ook willen we de mogelijkheden van onze topsportlocatie nog meer gebruiken. Daarnaast hopen we natuurlijk op mooie sportieve prestaties van het eerste team in de Korfbal League. En hopelijk ook weer een landstitel.”

Datum: 3 september 2017 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.