Daan van Montfort (DSC A1): ‘Tijden gaan herleven’

Hoofdklasse A-jeugd

De verrassing van het seizoen? “Nee, gewoon een goede middenmoter.” Het gaat lekker bij DSC A1, dat afgelopen weekend een goede prestatie leverde tegen DeetosSnel. De vierde plek met zes punten is zeker niet verkeerd, maar misschien zit er wel meer in. Korfbal. sprak met aanvoerder Daan van Montfort.

“We hebben het tegen de topploegen goed gedaan, en van de teams waar je punten van moét pakken, hebben we ook gewonnen”, spreekt een tevreden Van Montfort. Ook hij geniet van de eerste vijf speelrondes. Daarmee wil hij echter de druk voor de komende weken niet te hoog leggen. “Het gaat goed, maar we zijn een outsider. Misschien niet een echte topploeg zoals Fortuna/Delta Logistiek, Oranje Wit en DeetosSnel. Ons doel is duidelijk, handhaven. Dat was misschien een veilig doel. We wisten dat we hiertoe in staat zijn. Om ons nu direct tussen de beste ploegen te zetten, is alleen wat te vroeg.”

Drie op een rij
De afgelopen drie weken heeft DSC wel indruk gemaakt. Zo ontmoetten ze achtereenvolgend Fortuna, Oranje Wit en DeetosSnel. De captain neemt de drie wedstrijden door. “Tegen Fortuna hadden we absoluut een punt verdiend, misschien wel meer. Wij maakten de fout door voor de winst te gaan in de laatste minuut. Bij 40 seconden raakten we de bal kwijt, maar in de verdediging werd hij ook direct onderschept. Op dat moment hadden we moeten kiezen om de wedstrijd rustig uit te spelen. Een punt tegen Fortuna was al hartstikke goed geweest. Maar je voelt dat je meer verdient, dus speelden we het niet goed uit. Dan krijg je de deksel op je neus”, baalt Van Montfort na. Het was Victor Entken die met een stip een overwinning voor Fortuna over de streep trok, het werd 20-21.

Een week later ging het minder goed tegen Oranje Wit. “In de eerste minuten hebben we ons helemaal laten overlopen. De voorbereiding was al niet scherp. Tegen Fortuna gingen we hard de duels in en herstelden we elkaars fouten, maar dit misten we tegen Oranje Wit. Terwijl strijdlust misschien wel onze grootste kracht is.”

Tegen de derde topploeg op rij was het wel kassa. “We hebben die week ervoor niet over het verlies gepraat. Het kan niet elke week top zijn, dat was gewoon een offday. De dingen die niet goed zijn gegaan hebben we eruit gehaald en we stonden er weer tegen DeetosSnel.” Maar het leek nog eerst mis te gaan, toen de Eindhovenaren 12-16 achter stonden. “Op dat moment namen we een time-out en kwam iedereen op scherp te staan. We hadden een rush naar 21-17. Verdedigend stond het nagenoeg perfect. Als zij al konden schieten, pakten wij de snelle rebounds. En aanvallend gingen we meer vanuit onze eigen rollen spelen. Als de ballen dan vallen, kom je in het gevoel. Heel lekker”, aldus de zestientienjarige korfballer.

Tijden herleven
Nog twee speelrondes, dan zit de eerste helft van het veldseizoen er alweer op. Met twee punten achter op de koplopers lijkt er nog een mooi seizoen in het verschiet te liggen. Van Montfort blijft voorzichtig. “De komende twee weken gaan voor ons uitmaken wat er voor ons in het vat zit. Als we twee keer winnen, kunnen we misschien naar boven kijken. Winnen we er een, dan zit je prima in de middenmoot. En als we er geen een winnen, dan staan we weer met beide benen op de grond. Maar ik ben wel van mening dat we de laatste twee wedstrijden kunnen winnen”, denkt hij over de duels tegen PKC/SWKGroep en Groen Geel.

Inmiddels is het vier jaar geleden dat DSC A1 in de play-offs stond. Toen was het de zus van Daan, Lotte van Montfort, die een belangrijke rol vervulde in het team. “Zij was toen aanvoerder, ik nu ook. Het is een rol die je op je moet nemen, je moet mensen aanspreken. Daar heb ik het wel eens over met mijn zus.” Of de tijden van het DSC A1 van vier jaar geleden gaan herleven, daar is Van Montfort wel van overtuigd. “Dit jaar is het vooral nog kijken hoever je mee kan met de top. Zo’n verlies tegen Fortuna is balen, maar als we nu in dezelfde situatie zouden komen, weet ik zeker dat we hem er wel uitslepen. Volgend jaar staan we er met zijn allen, niemand gaat over. Die tijden gaan herleven.”

Spelers, coaches en scheidsrechters, geef elkaar de hand tijdens de Week van de Scheidsrechter (7 – 15 oktober)! #scheidsbedankt

Datum: 7 oktober 2017 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.