Dagverslag: Talenten Challenge U17 dag 1

Dagverslag: Talenten Challenge U17 dag 1

Korfbal Challenge

De eerste dag van de Talenten Challenge U17 zit er op. Tijd voor een terugblik op de prestaties van de verschillende districtsteams en de nationale jeugdselecties van België, Duitsland en Engeland. 

Poule A:

België
De Belgen wonnen in de laatste wedstrijd van Oost, en plaatsten zich daardoor ternauwernood voor de halve finales op dag twee. Van Zuid en Oost werd gewonnen, tegen Engeland werd in een titanenduel uiteindelijk in de absolute slotfase met 9-8 verloren en Zuid-West bleek ook net iets te sterk voor de Belgen. Maar vergis je niet, België had ook vier keer kunnen winnen met een beetje meer geluk. Want korfballen kunnen de Belgen heel aardig, al mag dat natuurlijk al lang meer geen verrassing heten. Met Arne van Damme heeft de ploeg een beresterke rebounder die geen enkel duel uit de weg gaat, terwijl Siebe de Ley makkelijk de korf vindt. Aan dameszijde vielen vooral Famke Wuyts en Floor de Cuyper op met een hele rits doelpunten. Zij waren niet af te stoppen en hadden een groot aandeel in de uiteindelijke tweede plaats van België. Woensdag zullen de Belgen de hele dag net zo constant moeten zijn als ze in de laatste wedstrijd waren, dan zit er misschien nog wel een verrassing in de Belgische hoge hoed.

Engeland
De Engelsen weerden zich kranig, maar verder dan één overwinning kwam de ploeg van Corinne Buckland niet. Haar zoon Shane Buckland was de meest opvallende man aan Engelse zijde, maar ook Zach Caterall en Elise Sparks lieten hun naam veelvuldig op het scoreformulier aantekenen. Maar over de hele linie gezien kwam Engeland simpelweg kracht en ervaring tekort; de ploeg was letterlijk en figuurlijk net te klein om serieus te kunnen meedoen tussen de grote jongens. Doordat Zuid en Engeland beide twee punten bemachtigden, maar het onderling resultaat in Engels nadeel was, eindigt Engeland uiteindelijk als hekkensluiter in poule A. Woensdag openen de Engelsen het bal tegen Noord-West en dan hopen ze zich te herstellen van deze zure eerste dag.

Oost
Op papier misschien wel dé favoriet in de poule, met zes spelers uit de voorselectie van Oanje U17. Maar Oost kon het op dag één niet bolwerken. Tegen Engeland werd er simpel gewonnen, daarna volgde een flinke domper (9-8 nederlaag na 5-8 voor te hebben gestaan in de laatste 10 minuten) maar tegen Zuid herpakte de ploeg van Jasper Keizer en Herman Egberts zich heel knap, na een fenomenale eerste helft. In het allesbeslissende duel met België was één fase genoeg om de wedstrijd weg te geven; was het vijf minuten voor rust nog 7-7, bij rust was het 12-8 en de 20-11 uitslag spreekt boekdelen. Kwaliteit is er meer dan genoeg bij Oost, al was het ontbreken van de geblesseerde Mart Vrielink een flinke aderlating voor de ploeg. Uitbinkster bij de ploeg is echter geen heer, maar een dame; Roos Scherrenburg. Het lijkt haast ondenkbaar dat zij, na haar oproep voor Oranje U17 vorig jaar, dit jaar niet wederom tot het keurkorps van Barry  Schep behoort. Woensdag ontmoet Oost de nummer drie van poule B, Zuid-West 2. Kan Oost dan revanche nemen voor de ietwat mislukte openingsdag?

Zuid
Met veelal spelers van DSC A1 en DSC B1 was het een dag van net niet voor het team van Leander van Bijsterveld. Tegen België kwam de ploeg net tekort, tegen Zuid-West kwam de ploeg net tekort en ook tegen Oost (al bleek dat misschien niet uit de uitslag) was het net niet. Tegen de Engelsen viel het kwartje voor Zuid wél de goede kant op, waardoor Zuid niet zonder punten naar huis ging na de eerste dag. Speerpunten van Zuid zijn overduidelijk de vier heren die alle wedstrijden op dag een speelden. Zij namen driekwart van de goals voor hun rekening, al zaten daar ook flink wat strafworpen en vrije ballen bij. Ook Atalante Koolen, opgenomen in de voorselectie van Oranje U17, liet meermaals zien waarom Barry Schep haar in de gaten houdt. Maar wil Zuid op dag twee écht nog potten breken, dan zal er wat meer over de dames gespeeld moeten. Want dat het van Tycho Brink, Jasper van Heumen, Daan van Montfort en Auke Verwer moet komen, dat is veel heel veel druk op vier jonge schouders.

Zuid-West
Als enige in poule A bleef Zuid-West zonder puntverlies. De ploeg van Frank Mommers heeft vijf spelers uit de voorselectie van Oranje U17 in de gelederen, maar liet op dag één van het toernooi zien over veel meer kwaliteit te beschikken dan alleen die vijf spelers. Bovendien bewees de ploeg in de eerste twee wedstrijden mentaal erg sterk te zijn; zowel tegen Zuid als tegen Oost knokte Zuid-West zich knap terug. Met name de comeback tegen Oost was indrukwekkend; acht minuten voor tijd was het 5-8, maar uiteindelijk won Zuid-West met 9-8 dankzij twee doelpunten in de laatste minuut. Het spel van Zuid-West was gevarieerd, waarbij welhaast iedereen tot scoren kwam. Ook verdedigend zat het potdicht, niet voor niets was er geen enkel team in het toernooi wat minder doelpunten tegen kreeg op dag één. Zonder een échte blikvanger maar met acht goede spelers die allen kunnen scoren, is Zuid-West absoluut een favoriet voor de titel. Het gemak waarmee in de laatste wedstrijd tegen Engeland werd gescoord stond in schril contrast met de schamele vijf doelpunten die Zuid-West tegen België maakte, maar de ploeg kan het dus wel. Nu is het zaak om dat niveau van tegen Engeland de hele dag vast te houden.

Poule B:

West
District West heeft eigenlijk alles in huis: rebounders, doelpuntenmakers en allrounders. Maar het heeft bovenal veel spelers in de voorselectie van Oranje. Met Michelle in ’t Veen, Sanne Biemans, Victor Entken, Stan Postma, Stijn Eilers en Jimmy Swikker werd het team logischerwijs als favoriet naar voren geschoven in poule B. Na een moeizame start (14-13) tegen Zuid-West 2 – waar Friso Verdoorn in de laatste seconden zelfs nog een stip miste – ‘herstelde’ West zich perfect. Onder aanvoering van een heersende Postma werd concurrent Noord overtuigend verslagen met 10-17. Duitsland was evenmin een probleem en de laatste wedstrijd tegen Noord-West was een lekkere kraker, waar West opnieuw wist te imponeren. Postma en Thijs van der Zaag combineerden erop los in de tweede helft, nadat de volwassen spelende Victor Entken de eerste helft al had besloten met een buzzerbeater vanaf de middellijn. Meer vuurwerk van West op dag 2?

Noord
Een rare dag voor District Noord. Ze besluiten de dag met zes punten en een tweede plek. Prima, zou je denken. Maar toch kan het nog beter bij de noorderlingen. Zo speelde het team te statisch en zaten Marvin Piepers en Bonne Bus er in het begin nog niet lekker in, waardoor West een overtuigende score kon neerzetten. In de andere wedstrijden bracht Noord het er beter vanaf. Tessa Lap zorgde voor veel doelpunten, Melvin Spoelder voor de energie en uiteindelijk blijkt Bus gewoon een belangrijke schakel in het team. Na het verlies tegen West won Noord alles, wat een tweede plaats opleverde. En daarnaast, het kan alleen nog maar beter. Dat moet nog een interessante dag twee worden.

Zuid-West 2
Het tweede team van Zuid-West speelde absoluut niet als een tweede team. Ze speelden attractief en creatief, maar het ontbrak vaak aan de afronding tegen de concurrenten. Bij de eerste wedstrijd kostte hen dat al de kop. Zuid-West 2 had een punt af kunnen snoepen van groepswinnaar West, maar Friso Verdoorn faalde in de laatste seconden jammerlijk van tweeënhalve meter. Lang balen deed de ploeg niet, want Duitsland werd met zeer ruime cijfers opzijgezet: 20-3. Het leek goed te gaan bij de ploeg, maar ze gaven een voorsprong van twee doelpunten vlak voor rust weg tegen Noord, waardoor Noord in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe kon trekken. Het was een belangrijke wedstrijd tegen Noord-West voor de derde plek. Noord-West kwam echter voor met 7-9 in de tweede helft, maar door onder meer drie doelpunten van Sander Kloet (hij kan terugkijken op een sterke dag), werd er gelijkgespeeld in de slotfase. Het was niet Kloet, maar de andere invaller, Marino Schrijver, die de 12-12 maakte. Waar het tegen West niet lukte, lukte het tegen Noord-West wel in de laatste minuut.

Noord-West
En dat leverde Zuid-West 2 een derde plek op, omdat het doelsaldo hoger is dan dat van Noord-West. Dat verschil zat hem in de wedstrijd tegen Duitsland, waar Noord-West maar moeilijk tot scoren kwam. Sterker nog, Duitsland kwam in het begin zelfs op voorsprong. Al moet er gezegd worden dat Noord-West niet in de sterkste opstelling begon. Spits en Oranje-kandidaat Scott de Decker begon bijvoorbeeld op de bank. Net als die andere doelpuntmaker, Koen Ruwaard. De ploeg lijkt te afhankelijk van deze heren, want ze konden geen grote vuist maken tegen Noord en West. Tegen West kwamen ze in het begin wel mee, maar moesten later toch capituleren. Het is niet dat ze niet als team spelen, maar de anderen zullen wel meer mee moeten scoren om punten te pakken op dag twee.

Duitsland
Net als andere jaren was het weer een lastige klus voor de Duitsers op de Challenge. In de eerste wedstrijd werd dat nog maar eens onderstreept. Zuid-West 2 denderde over Duitsland heen met 20-3. Andere uitslagen? 12-5, 15-2 en 21-2; het zijn geen beste cijfers. Toch komen deze uitslagen niet voort uit slecht spel. De Duitsers missen simpelweg ervaring en kwaliteit. Er worden prima aanvallen opgezet, maar onder hoge druk komen ze moeilijk tot schot. Het leidt regelmatig tot schotklokoverschrijdingen en blokjes. Desondanks blijven ze goed door korfballen, waardoor het niet saai is om naar deze ploeg te kijken. Zo heeft de ploeg met David Kutschera een echte leider in het veld, die zo nu en dan zijn doelpunten meepakt. Net als Lea Heinzel, de beste dame aan Duitse zijde. Het zal lastig worden, maar Duitsland zal woensdag hopen op een stuntje na deze teleurstellende, eerste dag.

Programma U17 woensdag:
09.00 uur Engeland - Noord-West
09.50 uur Duitsland - Zuid
10.40 uur Oost - Zuid-West 2
11.30 uur West - België
12.20 uur Zuid-West - Noord

Datum: 27 december 2016 uur
Door: Redactie Korfbal.nl