Dalto favoriet in Hoofdklasse B, maar veel concurrentie

Dalto favoriet in Hoofdklasse B, maar veel concurrentie

Hoofdklasse

De Hoofdklasse B gaat zaterdag los. Welke ploegen gaan strijden om promotie naar het korfbalwalhalla: de Cashback World Korfbal League? En welke ploegen moeten zich zorgen maken om een langer verblijf op het één na hoogste niveau van Nederland? 

DeetosSnel
De ploeg van nieuwe trainer Niels Mastijn en Patrick Muurling zal in de zaal de veldperiode van zich af willen spoelen. In de Ereklasse pakte de ploeg uit Dordrecht geen enkel punt. Maar de trainers zullen daar terecht doorheen kijken. Hun ploeg verloor weliswaar met 25-12 van TOP/SolarCompleet, maar werd verder nooit écht overklast. Tegen KZ/Thermo4U was de ploeg bijvoorbeeld dichtbij punten. De thuisnederlaag tegen mede-degradatiekandidaat TOP Arnemuiden (15-17) was wel pijnlijk.

Als je naar de selectie kijkt van de Dordtenaren, hebben zij echter genoeg kwaliteit. De ploeg die vorig jaar na één jaar alweer degradeerde uit de Korfbal League moet in deze Hoofdklassepoule minimaal in de top-vier kunnen eindigen. Jimin de Vries en de Belgische talenten Jarre de Ley en Jordan de Vogelaere zijn zomaar wat voorbeelden van goede spelers die het verschil kunnen maken. Aan de dameskant beschikt de ploeg van Mastijn en Muurling ook over goede dames als Stephanie van Geffen en de Belgisch international Shiara Driesen. Een ploeg om rekening mee te houden in de top van de Hoofdklasse B.

Oost-Arnhem
Staat na de eerste helft veld derde met twaalf punten. Een prima resultaat, maar toch gaat de ploeg van Ron Steenbergen enigszins met een kater de zaal in. De laatste wedstrijd van het veld werd namelijk verloren van SCO, dat lager staat. Toch blijft het een prima prestatie om in de top-drie te staan met twee punten achterstand op Korfbal Leagueploeg Tempo en één punt van goede ploeg Wageningen.

Trainer Steenbergen heeft de beschikking over de broers Thijs en Bas Broenink, die dan weer de broers zijn van Jasper Broenink van KV Wageningen. Nynke Lokhorst heeft ook bekend bloed: zij is de zus van Jessica Lokhorst, die speelt bij landskampioen Fortuna/Delta Logistiek. Een ploeg vol bekende gezichten dus, die misschien wel klaar zijn om de top te bestormen, ondanks dat dit pas het tweede jaar is dat de ploeg terug is in de Hoofdklasse. De Arnhemmers wonnen dit veldseizoen bijvoorbeeld al van Tempo, maar gingen in de broederstrijd van de Broeninks onderuit tegen Wageningen (19-21). Als Oost-Arnhem zijn piek vaker kan bereiken, kan het een leuk seizoen worden. Het ‘linkerrijtje’ moet sowieso mogelijk zijn.

DSC
De ploeg uit Eindhoven moest na de degradatie uit de Korfbal League de doelstellingen wat aanpassen. Een aantal spelers vertrokken en er moest weer worden gebouwd aan een Hoofdklasse-topploeg. Trainers Patrick Bezemer en Tjeerd Kooiman zijn daar op het veld mee doorgegaan. Dat leverde op het veld een keurige vierde plek op in de Hoofdklasse, al had DSC misschien wel boven stuntploeg Swift kunnen staan. Ondanks de wat uitgeklede selectie staan er toch nog een aantal goede spelers, zoals Florian Bastiaens en Timo de Wit. Daarnaast is Atalante Koolen een talent in opkomst en is Joan Vos al langer een vaste waarde in de ploeg van de Eindhovenaren.

DSC zal in de zaal misschien wel tekenen voor eenzelfde notering als op het veld. DSC zou best wel eens de ‘best of the rest’ kunnen worden onder Dalto/Klaverblad Verzekeringen, DeetosSnel en Wageningen. Maar wie weet zit er wel meer in, de Brabanders blijven altijd een taaie, moeilijk bespeelbare ploeg.

SCO
De ziekenboeg van de Friezen zit na het veldseizoen vol. Kevin Sierdsma, Femke van Zwol, Anouk Hoekstra, Janet Woudstra, Henk Jan Bakker en Melvin Frieswijk zijn allemaal geblesseerd. Daarnaast is Britt Rottink ook nog niet helemaal fit en is het de vraag of Evelien Frieswijk kan spelen. Puntspeler Menno de Vries stopte in de zomer zelfs met korfbal en dat gecombineerd met de overvolle ziekenboeg, zorgt ervoor dat SCO zich zal moeten richten op lijfsbehoud. Toch presteerde de ploeg van Riko Kruit op het veld helemaal niet zo verkeerd. Het eindigde de eerste helft van de competitie met zeven punten op een vijfde plek. Voor die rangschikking op het eind van de zaalcompetitie zouden de Friezen nu blind tekenen.

Wel zijn er twee Dominicaanse internationals (Aliu Reyes en Cynthia Nunez) onderweg naar Friesland, waar men dus wel wat versterking kan gebruiken. “En als de blessuregolf aanhoudt dan sluit ik zelfs een rentree niet uit”, zegt trainer en oud-speler Riko Kruit met een knipoog.

Wageningen
Is de afgelopen jaren een stabiele Hoofdklasser die altijd wel om de bovenste plekken strijdt. Dat was op het veld ook het geval. De ploeg van Erik van Brenk en John Jonker eindigde op een tweede plek, met één punt achterstand op koploper Dalto. 

In de zaal zal Wageningen weer om de bovenste twee plekken willen strijden en dat is ook zeker mogelijk met spelers zoals Jasper Broenink, Steven Landman en Jeffry van Huenen. Maar ook de dames doen niet onder voor het Hoofdklasseniveau. Misschien kan Wageningen wel de verrassing van deze poule worden en in de buurt komen van promotie naar de Korfbal League. 

Sparta
Schreef vorig seizoen geschiedenis door naar de Hoofdklasse te promoveren en deed het in de veldperiode ook niet verkeerd. Het verzamelde elf punten in de Overgangsklasse en staat drie punten achter op koploper Drachten/Van der Wiel. Een derde plek in de Overgangsklasse geeft echter niet erg veel hoop voor lijfsbehoud in een toch redelijk zware Hoofdklassepoule. Sparta zal dan ook één van de degradatiekandidaten zijn en daar hoeft het zich ook niet voor te schamen. 

Pim Steenbergen is een naam die opvalt bij Sparta. Hij vervulde een belangrijke rol in de kampioenswedstrijd tegen AKC in de zaal: hij scoorde zes keer. De ploeg die toen in het veld stond is ook redelijk bij elkaar gebleven. Dus wat dat betreft kunnen de trainers Henco Pullen en Kars Menkveld verder bouwen aan een Hoofdklasse-bestendig team.

ODIK
Stelde zich vorig seizoen zaal het doel om zich te handhaven in de Overgangsklasse. Dat liep even anders. De overwinningen bleven maar komen en de ploeg uit Barneveld ging erin geloven. Het kampioenschap werd binnengehaald en de zaalperiode die er nu aan komt is een geweldig uitgesteld toetje. Natuurlijk zal ODIK zich moeten gaan richten op handhaving, maar waarom zou er niet nog een aantal stunts inzitten? Toch is het de vraag welk niveau ODIK kan halen. 

Op het veld speelde de ploeg van Hugo van Woudenberg en Elmar Hesselink namelijk in de eerste klasse en staat het niet eens bovenaan (tweede acher Ritola). Een verschil van twee niveaus met de Hoofdklasse dus. Dat zal de ploeg voelen. Al heeft het wel de beschikking over de ervaren Gilbert Punt, die bij Dalto/Klaverblad Verzekeringen speelde. Toch is ODIK op het eerste gezicht degradatiekandidaat nummer één.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De ploeg die al een tijd lang naar boven wil. Misschien is dit seizoen wel hét seizoen voor de ploeg uit Driebergen. Met oud-topspeler en ex-trainer van Blauw Wit: Barry Schep, heeft het wel een trainer die de ploeg naar dit succes kan helpen. Op het veld was al zichtbaar dat Dalto één van de beste ploegen is van de twee Hoofdklassepoules. Het verloor slechts één keer en dat was van Swift. 

Over kwaliteit heeft Dalto verder niet te klagen. Met de ervaring van Maarten Groot Hulze en Pia Donkers en de aanvallende kracht van onder andere Lotte van Montfort en Matthijs den Ouden heeft het kwalitatief de beste selectie. Titelfavoriet nummer één.

Programma zaterdag 16 november:

18.30 uur ODIK - Oost-Arnhem
19.30 uur Dalto - Sparta
20.00 uur DSC - DeetosSnel
20.00 uur SCO - Wageningen

 

Datum: 13 november 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl