Dalto verslaat Groen Geel in zinderende eerste play-off

Dalto verslaat Groen Geel in zinderende eerste play-off

Hoofdklasse

Het regende een klein beetje in Wormer, maar dat had geen enkele supporter ervan weerhouden om de reis naar de hal van Groen Geel af te leggen. De zaal was grotendeels uitgedost in groene en gele kleuren, maar ook de supporters van Dalto/Klaverblad Verzekeringen waren luidruchtig aanwezig. Dat mocht ook wel, aangezien de vooraf beschikbare kaarten voor Dalto al na minder dan anderhalf uur waren uitverkocht. De tent zat tot de nok toe vol en alles leek op zijn plek voor een spektakel, maar de daadwerkelijke slotfase overtrof alle verwachtingen wat betreft spanning en sensatie. Na een verlenging en golden goal won Dalto met 31-32.

Zodra de spelers van beide ploegen begonnen aan hun warming-up, ontbrak er een belangrijk gezicht aan de kant van Groen Geel. Aanvoerder en uitblinker Kevin Dik zat thuis met de griep. De aanvoerdersband werd overgenomen door Carlo de Vries, terwijl de ervaren Ivan Karsters zijn plek in de basis acht overnam.

In de beginfase van de wedstrijd regende het doelpunten. Beide ploegen slaagden erin in drie opeenvolgende aanvallen tot scoren te komen, tot Carlo de Vries met een gemiste strafworp Mathijs den Ouden de gelegenheid gaf om Dalto voor het eerst op voorsprong te brengen. Die voorsprong werd meteen verder uitgebouwd naar 3-6. Het verse gaatje leek snel weer te worden dichtgemaakt, maar de Driebergenaren konden hun voorsprong lange tijd behouden. Die voorsprong kwam uiteindelijk toch ten einde toen De Vries met zijn eerste goal de 8-8 binnen gooide, maar Dalto bleef in de fase daarna steeds aan de goede kant van de score.

Toen Carlo de Vries zijn tweede strafworp wel benutte en zijn ploeg op 10-10 bracht, kwam Dalto ineens los. Twee doelpunten van René Siedsma werden rap gevolgd door twee doelpunten van Maarten Groot Hulze, en toen Dico de Jager de stand met nog 5 minuten in de eerste helft op 10-15 bracht leek de ploeg comfortabel de rust in te gaan. Niets bleek echter minder waar, want na een doelpunt van Martin Coevert en een time-out klom de kampioen van de Hoofdklasse A weer terug. Tegen de tijd dat het rustsignaal klonk was het verschil weer geslonken tot 14-16.

In de tweede helft waren het toch weer de bezoekers met het voordeel. Het verschil werd zelfs weer vier, voordat Groen Geel met Terrenc Griemink en Nanda Conijn weer aansloot met 19-20. Ook nu lukte het de Wormers echter niet om ernaast te komen, dankzij een tactische wissel met Rudo Schulting en doelpunten van Mathijs den Ouden en Dico de Jager. Er volgde nog een moment van verwarring toen een strafworp voor Groen Geel op aanraden van de assistent-scheidsrechter veranderde in een spelhervatting voor Dalto, die leidde tot de 20-24.

In de fase die daarop volgde kwam Groen Geel weer terug naar 26-26, met onder andere een mooie onehander van Martin Coevert. Vervolgens bleef de stand na een doelpunt van Ya-Wen Lin lange tijd op 26-27 staan, maar in de laatste twee minuten mochten Martin Coevert en Carlo de Vries beiden aanleggen vanaf de strafworpstip, waardoor Dalto ineens achter stond met nog 46 seconden op de klok. Maarten Groot Hulze mocht ook een strafworp nemen en de Driebergenaren kwamen er weer naast, maar toen Martin Coevert alweer een schot van afstand door de korf liet knallen, had Dalto nog maar 13 seconden en leek de wedstrijd verloren. Toch was daar Mathijs den Ouden, die zijn ploeg met de 29-29 nog even in leven hield. De laatste 2 seconden waren niet genoeg voor Groen Geel om wéér te scoren, waardoor de support van Dalto al enkele meters juichend het veld in kwam springen en in Wormer een verlenging van 5 minuten begon.

In de verlenging leden beide ploegen op allerlei manieren balverlies, tot Mathijs den Ouden na 2 minuten scoorde, deze keer om Dalto op voorsprong te brengen. Toen Groen Geel weer balverlies leed, maakte diezelfde speler zelfs de 29-31, waardoor de thuisploeg nu echt gas moest geven. Voor die taak was er Carlo de Vries, die zijn doorloopbal met één hand door de korf gooide. De spanning was te snijden toen de schoten van de al eerder ingevallen Remy Schulting uit de korf stuiterden en van de korf afspatten, waarbij Groen Geel de bal kon bemachtigen. De tijd liep gelijk met de schotklok toen de laatste aanval van de thuisploeg begon. Met nog 13 seconden zeilde de bal van Carlo de Vries over de korf heen. Maar die werd opgevangen door Ivan Karsters. Vervolgens toverde de veteraan zich langs René Siedsma om de bal zelf door de korf te gooien. De ploeg van Dico Dik stond weer op gelijke hoogte met die van Mariska Veldheer-Vink en Adriaan van Dijk. Nu mocht Dalto nog een laatste aanval van 10 seconden doen, maar na een communicatiefout tussen Ya-Wen Lin en Mathijs den Ouden werd de bal vergooid.

In de play-offs betekent een gelijkspel na 5 minuten verlenging golden goal. Kortweg: het eerste team dat scoort, dat wint. In Wormer zweepten Terrenc Griemink en Mathijs den Ouden hun respectievelijke publiek nog maar eens op. Wat volgde was de toss. De winnaar van de toss zou de eerste aanval krijgen, wat bepalend kan zijn. Aanvoerders Carlo de Vries en Anouk Wezendonk-Brouwer kozen een zijde, waarvan Wezendonk-Brouwer de goede koos.

De eerste aanval verliep niet soepel voor de Driebergenaren. Het schot van Den Ouden spatte ver van de korf af, maar Ya-Wen Lin zette door en wist de bal binnen het vak te houden. Na een onderbreking wegens kramp bij Marieke Duineveld kon de aanval dus weer door. Het tweede schot werd onder de korf gevangen door Siedsma. Hij zag zijn kans schoon en probeerde vanaf onder de korf te scoren. Dat lukte niet, maar toen hij zijn eigen bal wou afvangen was daar Ivan Karsters met een overtreding. Scheidsrechter Winters wees naar de stip. Dalto had een gouden kans, die genadeloos benut werd door René Siedsma. Het Daltopubliek kon zich bijna niet meer inhouden, maar ze waren er nog niet. Bij de regels van golden goal hoort namelijk ook nog een gelijkmakende beurt.

Het eerste schot van Groen Geel kwam van Martin Coevert, maar stuiterde van de korf af. Het tweede schot kwam ook van hem. Ook die kans miste, maar deze keer was daar Maarten Groot Hulze om de bal af te vangen. In zijn duel met Terrenc Griemink bleef hij op de grond liggen, maar niet voordat hij de bal in de handen van zijn medespeelster Paula Bos kon duwen. Na een blessurebehandeling hoefde Dalto alleen nog maar de bal in het andere vak in de handen van iemand met een geel shirt te krijgen. Ondertussen hadden de reserves van de geelzwarten zich aangesloten bij de fans. Het was uiteindelijk Maarten Groot Hulze die de laatste pass gaf. René Siedsma had de bal nog nauwelijks ontvangen, toen de helft van de supporters al het veld op rende.

Door de feestvreugde leek het even alsof Dalto de finale al had behaald, maar zo ver is het nog lang niet. Eerst zal er nogmaals van Groen Geel worden gewonnen, dat dan hoogstwaarschijnlijk met Kevin Dik speelt. De return wordt gespeeld op zaterdag 17 maart om 20:00 uur.

Datum: 11 maart 2018 - 10:30 uur
Door: Redactie Korfbal.nl