Dames Topklasse, Play-offs

Dameskorfbal Dameskorfbal Zaalfinale

Afgelopen weekend werden in de Topklasse van het dameskorfbal de returns gespeeld in de play-offs. In een spannende wedstrijd wist Be Quick zich te plaatsen voor de finale op 17 maart in Eindhoven. Daarin nemen zij het op tegen De Korfrakkers, die op overtuigende wijze Rosolo versloeg. Hieronder lees je de verslagen van beide wedstrijden.

Be Quick plaatst zich voor zaalfinale Nederlands Kampioenschap!

In een sfeervolle en tot de nok toe gevulde sporthal De Geer plaatste Be Quick zich zondagmiddag voor de finale van het Nederlands Kampioenschap dameskorfbal.

Na eerder een plaats bij de bovenste 4 in de competitie veilig gesteld te hebben, konden de Nulandse dames zich opmaken voor een tweestrijd met DDW uit Hoge Mierde.  De uitwedstrijd werd vorige week zondag al met 16-14 gewonnen, en voor een finaleplaats moest ook deze tweede wedstrijd gewonnen worden.

De eerste score in de wedstrijd was voor DDW maar Be Quick kwam vrijwel meteen op gelijke hoogte en tot de 20e minuut hielden beide teams elkaar in evenwicht. Daarna  wist Be Quick via 7-5 en 9-5 de ruststand te halen met een 10-8 voorsprong.

In de tweede helft waren het weer de Nulandse dames die als eerste scoorden en uitliepen naar een veilig lijkende voorsprong van 14-9 en 15-10. Maar we weten dat in korfbal de wind heel snel kan draaien, dus de laatste minuten waren zenuwslopend, en ook het publiek liet horen dat ze volgende week graag naar Eindhoven willen. DDW kwam nog terug tot 18-16 maar op het moment dat de 19-16 viel wist iedereen dat de wedstrijd gespeeld was, en dit was ook de einduitslag.

Dit betekent dat Be Quick zich voor de tweede keer in haar geschiedenis heeft geplaatst voor de meest prestigieuze prijs die er te winnen valt: Het Nederlands Kampioenschap in de zaal.

Deze finale zal komende zaterdag gespeeld worden in het Indoor Sport Centrum in Eindhoven om 19.00 uur.  De steun van supporters is hard nodig in de eindstrijd die tegen de Korfrakkers uit Erp gespeeld zal worden.

Mogelijk zal deze wedstrijd via de FaceBook pagina live uitgezonden worden, houd daarvoor de berichten op die pagina in de gaten.

Doelpunten Be Quick: Lisa Coppens (5), Nina van Baast (4), Danique van Lee (4), Marlie Korsten (2), Kris Hanegraaf (2) en Yvonne Ruijs (2)

De Korfrakkers geplaatst voor NK-finale

“We gaan naar Eindhoven, maar het went nooit.”

Het went nooit; het is nooit vanzelfsprekend. De ervaring kan soms in je voordeel werken, maar er is het hele seizoen heel hard gewerkt door Jacques Kop Jansen en zijn speelsters. Het is het allermooiste wat je als korfbalster in de topklasse mee kan maken. Spelen in een vol Indoor Sportcentrum in Eindhoven.

En daarom was de tweede wedstrijd uit de “best of three”-serie op zondag 11 maart, de uitwedstrijd naar Rosolo, een wedstrijd met maar 1 doel: winnen. De spanning in de kleedkamer was te snijden; coach Jacques Kop Jansen wist voor de wedstrijd, met weinig woorden, de juiste snaar te raken bij alle speelsters. Terwijl alle speelsters door de kleedkamerdeur naar buiten gingen, was er geen weg meer terug. Iedereen was klaar om de winst mee naar Erp te nemen.

De start van de wedstrijd was desondanks van Erpse zijde enigszins chaotisch en het initiatief lag bij Rosolo en de score werd geopend met een afstandsschot van Rosolo, meteen gevolgd door de gelijkmaker door Maud Beekmans. Met de wisseling van de vakken, kreeg Rosolo kans om meteen uit te lopen naar 3-1. Pas in de 20e minuut kwam De Korfrakkers weer op gelijke hoogte door een afstandsschot van Jet van Gerwe. Vanaf dat moment werd de wedstrijd overgenomen door De Korfrakkers en moest Rosolo in de achtervolging. Voor rust werd de voorsprong uitgebreid door afstandsschoten van Eline Kerkhof en Anke Verstraten en een doorloopbal van Monique van de Ven. Met 6-9 op de klok werd de kleedkamer opgezocht voor de laatste tactische aanwijzingen.

Meteen na het eerste fluitsignaal in de tweede helft trof Anke Verstraten doel voor de 6-10 en dat doelpunt deed het verzet van Rosolo breken. Daar waar ze in de eerste wedstrijd hun aanvallende acties bleven scoren, haperde de doelpuntenmachine aan Reuselse kant. Afstandsschoten van Jet van Gerwe, Chantal van de Akker, Maud Beekmans en Eline Kerkhof werden afgerond op de belangrijke momenten. In de 24e minuut stond de stand op 10-18. De laatste twee doelpunten van Rosolo in de laatste minuut konden de euforie niet drukken. Want het was duidelijk: “We gaan naar Eindhoven”. De overwinning is als team neergezet, waarin iedereen even belangrijk was. Dat was na de wedstrijd goed voelbaar.

En gelukkig begrijpt de KNKV dat ook steeds beter; dit jaar gaat de KNKV er een feestje van maken. En hopelijk gaan we feesten, samen met jullie!

Ben jij erbij? Zaterdag 17 maart om 19.00 uur in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven.

Wedstrijdverslagen van duels in de Dames Topklasse worden geschreven door verslaggevers van de clubs. Korfbal. biedt slechts een podium voor deze artikelen.

Datum: 12 maart 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.