Dames Topklasse Round-Up #13: De strijd is nog niet gestreden

Dames Topklasse Round-Up #13: De strijd is nog niet gestreden

Dameskorfbal

Hoewel Stormvogels afgelopen weekend een plek voor de play-offs wist te bemachtigen, is nog niet alles beslist in de Dames Topklasse. Door de overwinning op Spes maakt de Korfrakkers samen met Be Quick nog kans op het laatste ticket voor de play-offs. Swift pakte erg belangrijke punten tegen Prinses Irene en daarom zal volgende week pas bekend worden wie rechtstreeks zal degraderen en wie nog een tweede kans krijgt tegen de nummer twee van de Hoofdklasse.

Be Quick – DDW/SDO’99
In deze wedstrijd lieten de dames van DDW zien waarom het koploper van de Topklasse is. Dankzij goed verdedigend werk bleef Be Quick tot de 7-9 nog enigszins in het spoor van de gasten, maar vlak voor rust zette de uitploeg nog even aan en dat resulteerde in een 7-12 ruststand. Ook in de tweede helft had te thuisploeg het verdedigend lang onder de controle, maar Be Quick kwam aanvallend tekort. DDW pakte veel verdedigende rebounds en kon mede daardoor uitlopen naar een ruime 12-21 overwinning. Hoewel het niet de beste wedstrijd was van zijn ploeg, is coach Tjeerd Kooiman tevreden met het resultaat:  “Aanvallend kon het net wat scherper, maar 21 goals maken tegen Be Quick is gewoon een prima prestatie. Collectief stonden we er weer en dat biedt veel perspectief richting de play-offs!” (Uitslag: 12-21)

De Korfrakkers – Spes (M)
Voor beide ploegen stond er veel op het spel: De Korfrakkers moest de punten binnenhalen om nog aanspraak te maken op een play-off plaats, terwijl Spes moest winnen om nog kans te hebben op handhaving in de Topklasse. De gasten startten het beste aan de wedstrijd door de openingstreffer te maken. Echter, het lukte de ploeg uit Milsbeek niet om die voorsprong uit te breiden in de eerste helft. De ploegen gingen gelijk op en het lukte De Korfrakkers zelfs om nog voor rust een 10-8 voorsprong te nemen. Direct na rust scoorde Spes twee keer op rij en toen leek het nog een spannende wedstrijd te worden. Niets bleek minder waar: de thuisploeg was scherper in de afronding en kon daardoor steeds verder weglopen. De gasten bleven strijden, maar De Korfrakkers bleek een maatje te groot. Opvallend was dat maar liefst tien van de in totaal 24 doelpunten die de thuisploeg maakte uit vrije ballen en strafworpen kwamen. Spes verliest opnieuw en móet daarom volgende week winnen van Prinses Irene om niet rechtstreeks te degraderen uit de Topklasse. (Uitslag: 24-15)

Rosolo – Stormvogels (L)
De eerste drie doelpunten in deze wedstrijd waren allemaal strafworpen: Stormvogels opende de score met een strafworp, maar met twee strafworpen op rij draaide Rosolo de achterstand om in een voorsprong. Deze voorsprong gaf de thuisploeg de gehele eerste helft niet weg en bij een 7-3 stand was het eerste echte gat geslagen. Het lukte de gasten niet om dichterbij te komen voor rust, waardoor de ploegen de kleedkamers in gingen met een 11-6 stand. In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Rosolo bleef aan de goede kant van de score, maar het werd geen monsterscore voor de thuisploeg omdat Stormvogels ook bleef scoren. Diederik Klaassen (coach Rosolo) is blij met de overwinning, maar weet ook dat het een stuk beter had gekund: “Wij waren de betere ploeg, maar lieten het soms na om dit ook echt in doelpunten om te zetten. Verdedigend stond het goed, maar door kleine persoonlijke foutjes kon Stormvogels ook hun doelpunten blijven maken. Gelukkig kwam de overwinning nooit in gevaar.” Ondanks het verlies heeft Stormvogels zich – dankzij de nederlaag van concurrent Be Quick – geplaatst voor de play-offs. Coach Kasper van Gijzel is daar blij mee, maar ziet nog wel ruimte voor verbetering: “We hebben niet echt een kans gehad, Rosolo was op alle fronten beter. Dat moet beter richting de play-offs, daar zijn we nu zeker van. Er moet nog even een schepje bovenop, maar mooi dat we dit voor het eerst in de clubgeschiedenis gehaald hebben.” (Uitslag: 19-12)

Prinses Irene – Swift (V)
Bij aanvang van deze wedstrijd hadden beide ploegen de punten nog nodig in de strijd tegen degradatie. Swift had de punten net iets harder nodig dan Prinses Irene en dat was te zien in de openingsfase van de wedstrijd. De uitploeg nam snel een 3-1 voorsprong en hoewel de thuisploeg nog op gelijke hoogte kwam, bleven de gasten aan de goede kant van de score. De ploeg uit Velden kon met hoge verdedigende druk de aanval van Prinses Irene ontregelen, terwijl ze zelf over meerdere schijven wist te scoren. Toch lukte het Swift niet om een ruimere voorsprong te nemen en daardoor gingen de ploegen rusten met een 5-7 stand. In de tweede helft lukte het de uitploeg wél om de voorsprong uit te breiden. Hierdoor liep Prinses Irene het resterende deel van de wedstrijd achter de feiten aan. Swift pakt belangrijke punten en aanvoerster Sharon Janssens is daar logischerwijs blij mee: “Ik ben trots op het feit dat we het hele zaalseizoen als team doorzetten, ondanks alle tegenslagen (en nederlagen) die we al gehad hebben dit jaar. Dit geeft vertrouwen voor onze laatste competitiewedstrijd, waarin ik zeker weet dat we met dezelfde uitstraling ook tegen Be Quick wat te halen hebben en daarmee kunnen voorkomen dat wij rechtstreeks gaan degraderen.” Doordat Spes niet wist te winnen van De Korfrakkers is Prinses Irene toch zeker van nog een seizoen in de Topklasse. “Ik had vooraf gehoopt op een hoge notering, maar ik ben met de vele blessures toch erg blij met dit resultaat”, aldus coach Arno Theunissen. (Uitslag: 10-15)

Spes (M) – Stormvogels (L)
Dankzij storm Ciara moest deze wedstrijd ingehaald worden op vrijdagavond 21 februari. Beide ploegen hadden om verschillende redenen (Spes voor handhaving in de Topklasse, Stormvogels voor een plek in de play-offs) de punten hard nodig en daarom gaven de ploegen elkaar maar weinig ruimte in de openingsfase van de wedstrijd. De gasten namen steeds een kleine voorsprong, maar de stand werd steeds snel weer gelijkgetrokken. Vlak voor rust zette Stormvogels nog even aan en dat resulteerde in een 7-10 ruststand. In de tweede helft kreeg de uitploeg een betere grip op de wedstrijd. Vooral verdedigend ging het een stuk beter: Spes kon nog maar een keer scoren in de tweede helft. Aan de kant van Stormvogels waren de doelpunten ook schaars, maar door het goede verdedigende werk was dit geen probleem. Kasper van Gijzel (coach Stormvogels) was niet geheel tevreden: “Niet alles was even goed: we waren soms te onrustig en wilden teveel naar binnen, maar de spirit was wel goed. Ik ben trots op deze ploeg die als promovendus toch maar gewoon derde staat. Nu proberen deze plek vast te houden.” (Uitslag: 8-16)

Stand in de Dames Topklasse:

 
1. DDW  13 26
2. Rosolo 13 24
3. Stormvogels  13 14
4. De Korfrakkers  13 13
5. Be Quick 13 12
6. Prinses Irene 13 7
7. Swift 13 4
8. Spes 13 4

 

Programma:
Stormvogels - De Korfrakkers
Swift - Be Quick
Spes - Prinses Irene
DDW - Rosolo


Op zondag 5 april wordt de Dameskorfbal Zaalfinale gespeeld in Sporthal de Vijkamp in Eindhoven. De kaartverkoop start op 29 maart aanstaande. Wil jij als eerste de kans hebben om tickets te kopen? Meld je dan aan voor de Pre-Sale!
 

Datum: 11 maart 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl