Dames Topklasse Round-Up #6: Rosolo en DDW sluiten 2019 foutloos af

Dameskorfbal

In de laatste speelronde van 2019 had DDW een makkelijke middag in Milsbeek, terwijl Rosolo na een moeizame eerste helft de winst pas in de slotfase veiligstelde. Verder pakte Be Quick erg belangrijke punten en moet Swift hopen dat 2020 een beter korfbaljaar wordt dan 2019.

Swift (V) – Stormvogels (L)
Swift was erg gebrand om nog voor de Kerst van de hatelijke nul af te komen. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd, terwijl Stormvogels juist erg slordig was in de eerste helft. “Veel foute keuzes, schoten die we niet moeten nemen pakken we wel en omgedraaid. We waren net niet fel genoeg en hebben teveel staan afwachten wat vakgenoten doen”, zegt Kasper van Gijzel, de coach van Stormvogels, over deze fase. Swift profiteerde van deze slordigheden en kon zo gaan rusten met een 8-7 voorsprong. Na rust schoot Stormvogels uit de startblokken en zo kon de uitploeg het tij keren. Swift kon niet meer in het aanvallende spel komen, terwijl Stormvogels aanvallend de betere keuzes maakte. Zo nam de uitploeg al snel een voorsprong die het de gehele tweede helft niet uit handen gaf.

Han Janssens (coach Swift) baalt dat het zijn ploeg niet gelukt is om de laatste punten van 2019 binnen te slepen: “Op het moment dat Stormvogels langszij kwam brak de wedstrijd en durfden we niet meer te korfballen. Daarmee viel de productiviteit weg en was het gedaan. Hoe we deze dip te boven komen is een vraag voor onder de kerstboom.” Van Gijzel is blij met de overwinning, maar niet geheel tevreden: “We hadden het onszelf wel makkelijker kunnen en mogen maken. Toch is het een belangrijke overwinning, nu op naar 2020.” (Uitslag: 13-18)

De Korfrakkers – Be Quick
Een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen. De Korfrakkers had de punten nodig om weer aansluiting te vinden met de top van het klassement, terwijl Be Quick moest winnen om uit de degradatiezone te komen. In de eerste helft van deze wedstrijd gingen de ploegen dan ook gelijk op. Er werd scherp verdedigd en daardoor vielen er nog maar weinig doelpunten. Het lukte Be Quick om net voor rust een gaatje te staan en zo konden de dames uit Nuland gaan rusten met een 6-8 voorsprong. Beide ploegen begonnen weer gemotiveerd aan de tweede helft, maar Be Quick schoot het beste uit de startblokken. De uitploeg breidde de voorsprong uit naar vijf doelpunten. Hoewel De Korfrakkers verdedigend de zaken op orde had, kwam de thuisploeg aanvallend niet tot scoren en daardoor kon Be Quick de punten binnenslepen.

“In de eerste helft waren we al de betere ploeg, maar kon De Korfrakkers aanhaken omdat we verdedigend niet stevig genoeg onze keuzes durfden te maken. Vanaf het moment dat we dat wel gingen doen hadden we de wedstrijd meer onder de controle en konden we uitlopen naar een ruime overwinning”, zegt Will van der Kruijs (coach Be Quick) over de wedstrijd. Na dit resultaat ziet Van der Kruijs mogelijkheden voor zijn ploeg: “Ik ben erg tevreden over de intensiteit waarmee we gespeeld hebben. Als we dit wekelijks kunnen brengen is deze ploeg tot veel in staat.” (Uitslag: 10-21)

DDW/SDO’99 – Spes (M)
DDW nam al vroeg een 2-0 voorsprong en gaf deze de gehele wedstrijd niet meer weg. Vooral de eerste vijftien minuten was de thuisploeg erg sterk. De dames uit Hooge Mierde verdedigden erg scherp, waardoor Spes de bal snel kwijtraakte. Aanvallend was DDW wat minder scherp, maar omdat Spes ook ongelukkig was in de afronding kwam de overwinning van de thuisploeg niet meer in gevaar. DDW was een maatje te groot voor Spes, dat nog een tegenvaller moest verwerken: Merel Arts raakte geblesseerd. De kerstvakantie had geen moment later moeten komen voor de dames uit Milsbeek. Toch was coach Johnny Vervoort positief: “We hebben nog niet eens zo’n slecht korfbal gespeeld, maar ook vandaag zat het ons niet mee in de uiteindelijke afronding. We trainen zeker dat ons harde werken zijn vruchten gaat afwerpen. Nu eerst maar even rust pakken tijdens de komende feestdagen en dan weer vol energie 2020 in!”

Bij DDW speelde Machelle van Puyenbroek speelde een grote rol bij het binnenhalen van de overwinning. Bij haar was de afronding wel scherp: zij schoot honderd procent van haar kansen raak. Toch is de gedeelde koppositie grotendeels een teamprestatie van DDW. Coach Tjeerd Kooiman kijkt uit naar de rest van het seizoen: “We gaan ongeslagen het nieuwe jaar in. Even twee weken geen korfbal en dan ben ik erg benieuwd waar we met deze groep gaan eindigen.” (Uitslag: 22-13)

Prinses Irene – Rosolo
Een interessante wedstrijd in Nistelrode. Bij de eerdere ontmoeting tussen deze ploegen op het veld wist Prinses Irene ruim te winnen. Dat wilde Rosolo nu voorkomen, maar dat leek een lastige klus te gaan worden. Door de fysieke kracht en lange aanvallen nam Prinses Irene al snel een 3-0 voorsprong. Rosolo liep de gehele eerste helft achter de fouten aan. Verdedigend stond Prinses Irene goed en ook aanvallend kwam de thuisploeg niet in de problemen. Bovendien was het schotpercentage van de dames uit Reusel te laag om het spelbeeld om te keren. Dit resulteerde in een 8-7 ruststand. Na de rust nam Rosolo het heft in eigen handen. De uitploeg kwam snel op gelijke hoogte en doordat de aanvallen beter gingen draaien kwam Rosolo zelfs op een voorsprong van drie doelpunten. Echter, Prinses Irene gaf zich niet zomaar gewonnen, waardoor de beslissing pas zeven minuten voor tijd viel. Toen kwam Rosolo op een gat van vier dat in de slotfase van de wedstrijd nog uitgebreid werd.

“We spelen een hele goede tweede helft en een matige eerste helft. Ik wacht nog op het moment dat het een hele wedstrijd zo goed is. Hopelijk gebeurt dat straks in de eindfase van de competitie”, oordeelt Diederik Klaassen (coach Rosolo). “Ik heb de tweede helft echt genoten van mijn ploeg, sommige speelsters speelden heel volwassen en ze doen dan hele goede dingen met elkaar.” (Uitslag: 16-23)

Stand in de Dames Topklasse:

1. Rosolo  6 12
2. DDW  6 12