Dames Topklasse Round-Up #7: Stormvogels en Prinses Irene verspelen dure punten

Dames Topklasse Round-Up #7: Stormvogels en Prinses Irene verspelen dure punten

Dameskorfbal

De dames begonnen vol energie aan het nieuwe korfbaljaar en dat resulteerde in een spannende speelronde. DDW werd de enige koploper van de competitie na een wedstrijd met veel vechtlust van beide ploegen. In zowel Erp als Nistelrode viel de beslissing pas in de slotseconden van de wedstrijd.

Be Quick – Swift (V)
Beide ploegen hadden de punten voor deze wedstrijd hard nodig. Swift stond na een onsuccesvolle start van het seizoen nog puntloos onderaan en Be Quick wilde erg graag winnen om zo afstand te kunnen nemen van de degradatiezone. Swift startte zonder coach Han Janssens aan de wedstrijd: hij besloot na gezamenlijk overleg om zijn samenwerking met Swift te beëindigen. Desondanks maakte Swift het Be Quick niet makkelijk in de eerste helft. De thuisploeg maakte verdedigend een aantal fouten, maar doordat de dames uit Nuland zelf goed mee scoorden bleven ze aan de goede kant van de score. Zo gingen de ploegen rusten met een 12-9 stand.

Het de lukte de thuisploeg de eerste tien minuten niet om de verdedigende fouten eruit te halen en daar maakte Swift gretig gebruik van. Zij nam een 13-14 voorsprong en zo leek het even alsof de dames uit Velden hun eerste punten van het seizoen zouden pakken. Echter, op dat moment nam Be Quick het initiatief weer over. In de laatste fase van de wedstrijd scoorde Swift nog maar één keer, terwijl de thuisploeg zelf nog acht keer scoorde en zo de overwinning naar zich toe trok. Aanvoerster Sharon Janssen van Swift was ondanks de nieuwe nederlaag positief over de rest van het seizoen: "Het was voor ons een nieuwe start waarin we echt als team gespeeld hebben en niet echt individuele uitblinkers hadden. We waren fel, stonden er met en voor elkaar en hebben veel vertrouwen gekregen om de komende weken wel punten te gaan pakken." Will van der Kruijs (Be Quick) is tevreden met het resultaat, maar weet dat het niet de beste wedstrijd was van zijn ploeg: “De punten zijn fijn, maar we zullen de verdedigende afspraken beter na moeten komen om onszelf niet onnodig in de problemen te brengen.” (Uitslag: 21-15)

De Korfrakkers – Stormvogels
Ook voor deze ploegen waren de punten erg belangrijk, ditmaal om de niet te ver achter te raken op de twee koplopers. De Korfrakkers opende al in de eerste minuut de score, maar dat betekende niet dat het een gemakkelijke overwinning zou gaan worden voor de thuisploeg. In de eerste twintig minuten waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Echter, in de laatste tien minuten van de eerste helft ging het mis bij Stormvogels en zo kon de Korfrakkers uitlopen naar een 11-7 ruststand. In de tweede helft ging de thuisploeg verder waar het gebleven was en vergrootte de voorsprong naar vijf doelpunten. Daarna draaide Stormvogels het spelbeeld compleet om met een 8-0 run. Op dat moment leek het alsof de uitploeg toch de overwinning binnen zou slepen, maar door de eigen fouten gaf Stormvogels de voorsprong weg. Hierdoor kon Janine van Wanrooij van de Korfrakkers in de laatste seconden van de wedstrijd van grote afstand het winnende doelpunt maken.

Na deze overwinning staan de Korfrakkers en Stormvogels nu op een gedeelde derde plaats. De Korfrakkers zijn hier een stuk blijer mee dan de dames uit Luyksgestel. Kasper van Gijzel (coach Stormvogels) weet wel dat zijn ploeg zelf de wedstrijd uit handen heeft gegeven: “Als het in de laatste 25 seconden 19-19 staat en in balbezit bent moet je dat zelf uitspelen of in de laatste seconden nog een doelkans pakken. Helaas verspelen we de bal wederom knullig en gooit de Korfrakkers hem er wel in. Dit scenario gebeurde al eerder in het seizoen en daar zullen we echt van moeten leren.” (Uitslag: 20-19)

Rosolo – DDW/SDO’99
In deze wedstrijd in Reusel stond het meest op het spel: de koppositie. Beide ploegen hadden de gehele competitie nog niet verloren en zondag stonden ze dus eindelijk tegenover elkaar. Rosolo startte het best aan deze belangrijke wedstrijd en nam snel een 4-0 voorsprong. Echter, DDW gaf zich niet zomaar gewonnen en knokte zich langzaam maar zeker weer terug in de wedstrijd, mede dankzij een aantal fouten aan de kant van Rosolo. Deze enerverende eerste helft resulteerde in een 12-10 ruststand. DDW startte vervolgens beter aan de tweede helft en maakte het Rosolo met hoge verdedigende druk erg lastig. Zo kwam de uitploeg al snel weer op gelijke hoogte en nam het zelfs een voorsprong.

Doordat Rosolo verdedigend ook de zaken op orde had ging het aanvallend niet vanzelf bij DDW en zo kwam de thuisploeg nog eenmaal op een voorsprong. Hierna trok DDW toch aan het langste eind door een voorsprong van twee doelpunten te nemen en die niet meer weg te geven. Zo kon de uitploeg na een moeizame wedstrijd de punten meenemen naar Hooge Mierde. Laurette van Puyenbroek speelde met haar duelkracht hierin een grote rol. Een pijnlijke nederlaag voor Rosolo, dat nu de koppositie kwijt is. “Balen van het verlies, maar zondag moeten we onze rug rechten en zorgen dat we zo snel mogelijk de kruisfinales binnen gaan halen. Uiteindelijk gaat het daar om en we zijn gelukkig goed op weg”, aldus Diederik Klaassen (coach Rosolo). (Uitslag: 15-17)

Prinses Irene – Spes (M)
Bij Spes bleef Merel Aarts vanwege een zware knieblessure aan de kant. Haar zusje Jasmijn Aarts nam zonder problemen haar plek in. Ook coach Johnny Vervoort was afwezig aan de kant van Spes: hij stapte afgelopen vrijdag op en werd vervangen door Anja Ambrosius en Ilse Koster. Het gehavende Spes was na een lange puntloze reeks erg gebrand om te winnen en dit uitte zich in doelpunten: al snel stond er een 3-8 voorsprong voor de uitploeg op het scorebord. Doordat aan het einde van de eerste helft de concentratie verslapte aan de kant van Spes lukte het de dames uit Milsbeek niet om deze comfortabele voorsprong vast te houden. Prinses Irene maakte gretig gebruik van deze mindere fase van de uitploeg en knokte zich terug tot een 10-10 ruststand.

Deze goede lijn zette de thuisploeg door in de tweede helft en pakte zo een voorsprong. Op dat moment lieten de invalcoaches van Spes zien dat ze van grote waarde zijn voor de ploeg uit Milsbeek. Zij voerden een aantal tactische wissels door waardoor Spes weer op gelijke hoogte kwam. Met nog een minuut te spelen scoorde Prinses Irene de 19-18 en leek de wedstrijd beslist in het voordeel van de thuisploeg. Niets was minder waar. In de eerstvolgende aanval kwam Spes opnieuw op gelijke hoogte en vlak daarna raakte Prinses Irene de bal kwijt, waardoor de uitploeg zelfs nog kans kreeg op de overwinning. Die kans pakte Spes met beide handen aan: veertien seconden voor tijd kregen de dames uit Milsbeek een vrije bal mee en die maakte Dyan Peters zonder problemen af. Zo sleept Spes op het laatste moment de felbegeerde punten binnen en dat werd groots gevierd. Arno Theunisse, de coach van Prinses Irene, baalt erg van de nederlaag: “Zuur, want een minuut voor tijd waren we in de winnende positie.” (Uitslag: 19-20)

Stand in de Dames Topklasse:

  P 
1. DDW  7 14
2. Rosolo  7 12
3. De Korfrakkers  7 7
4. Stormvogels 7 7
5. Prinses Irene  7 6
6. Be Quick  7 6
7. Spes 7 4
8. Swift 7 0

 

Programma:
Stormvogels – Swift
Be Quick – De Korfrakkers
Spes – DDW
Rosolo – Prinses Irene

 

Datum: 15 januari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl