Dameskorfbal Topklasse Round-Up #1: Veel spannende wedstrijden

Dameskorfbal

In de meeste wedstrijden van deze week waren de ploegen erg aan elkaar gewaagd. Alleen landskampioen Rosolo won ruim van verliezend finalist De Korfrakkers. Het was dus een interessante eerste speelronde in de Topklasse.

Be Quick  – Prinses Irene
Een spannende wedstrijd in Nuland. In de beginfase was het de uitploeg dat het initiatief nam met 4-7 voor kwam. Echter, Be Quick knokte zich goed terug en het lukte de speelsters uit Nuland om met een voorsprong van 15-13 de rust in te gaan. In de tweede helft ging Prinses Irene in de achtervolging: het scoorde steeds de aansluitingstreffer, maar het lukte lang niet om op gelijke hoogte te komen. In de eindfase kwam de uitploeg toch langszij en na een benutte strafworp kon het zelfs de overwinning binnenslepen. Laura van der Ven was met haar acht doelpunten erg belangrijk in het binnenhalen van deze zwaarbevochten punten.

Coach Arno Theunissen van Prinses Irene was blij met het resultaat: “Het was een gelijk opgaande wedstrijd waarin wij de gelukkige waren in de slotfase.” Hoewel de coach van Be Quick, Will van de Kruijs, niet tevreden was met het resultaat, was hij wel te spreken over het spel van zijn ploeg. “Het was reclame voor het dameskorfbal met twee teams die goed schoten. Helaas was Prinses Irene te vaak doeltreffend uit strafworpen en vrije ballen waardoor we helaas net niet wisten te winnen.” (Uitslag: 22-23)

Rosolo  – De Korfrakkers
De twee finalisten van afgelopen seizoen stonden in de eerste speelronde meteen weer tegenover elkaar. Echter, het werd een veel minder spannende wedstrijd dan de zaalfinale. In de beginfase waren de ploegen gelijkwaardig aan elkaar, maar Rosolo begon al snel scherper te schieten en kon zo gaan rusten met een stand van 11-3. Na de rust lukte het Rosolo niet om door te zetten, maar het lukte De Korfrakkers ook niet om echt iets terug te doen. Richting het einde pakte Rosolo het scoren weer op en zo liep de ploeg uit Reusel uiteindelijk uit naar een ruime overwinning van 22-6.

Diederik Klaassen, de coach van de thuisploeg, was over het algemeen tevreden over de wedstrijd: “Wij haalden een redelijk niveau, al waren we bij vlagen heel slordig. Uiteindelijk doen we met elkaar weer de goede dingen om de overwinning binnen te halen en dat was mooi om te zien. Het kan nog vele beter, maar we hebben een goede eerste stap gezet.” De coach van de uitploeg, Anke Verstraten, zag dat er nog veel werk aan de winkel is voor haar ploeg: “Het is overduidelijk dat we na goede resultaten in de voorbereiding volgende week weer vol aan de bak moeten, vooral gezien het scoren.” (Uitslag: 22-6)

Spes (M) – Swift (V)
Spes, bij wie de 16-jarige Jasmijn Arts in de basis startte wegens enkele blessures, opende de score snel in Groesbeek: na drie seconden stond het al 1-0 voor de thuisploeg. Deze voorsprong gaf Spes niet meer weg in de eerste helft en omdat Swift onvoldoende druk gaf op de schoten van de thuisploeg liepen de speelsters van Spes uit naar een 12-9 ruststand. Swift, dat drie speelsters miste, had geen rekening gehouden met het hoge scoringspercentage van Spes en had bovendien haar eigen aanvallen niet op orde. In de tweede helft herpakte de uitploeg zich en knokte ze zich terug naar een 16-17 voorsprong. Echter, Swift kon niet doordrukken en zo trok Spes de overwinning naar zich toe.

Coach Johnny Vervoort van Spes was te spreken over de goede start van zijn ploeg: “Het is bijzonder belangrijk om het eerste doelpunt te maken, je kunt daarmee de wedstrijd in eigen hand nemen.” Ook over de rest van de wedstrijd was de coach tevreden: “We scoren doorgaans wat moeilijker, maar gister was dat anders. We scoorden makkelijk, dat is ook wel eens lekker en geeft veel zelfvertrouwen.”  (Uitslag: 21-18)

Stormvogels (L) – DDW/SDO ’99
In Luyksgestel was het DDW dat met een benutte vrije bal snel op voorsprong kon. Toch waren de ploegen een groot deel van de eerste helft aan elkaar gewaagd: DDW speelde rommelig en had veel moeite met de hoge druk van Stormvogels. Daarnaast maakte de uitploeg veel verdedigende fouten die Stormvogels goed afstrafte. Uiteindelijk lukte het DDW toch om een gat te slaan en gingen de ploegen rusten met een 8-14 stand op het scorebord. Hierin was vooral Machelle van Puyenbroek erg belangrijk, zij was ijzersterk in de afronding rond de korf. Na de rust leek DDW de wedstrijd snel te gaan beslissen, maar opnieuw maakte de uitploeg veel fouten wat ervoor zorgde dat Stormvogels weer aan kon haken.

In de slotfase van de wedstrijd kwam de thuisploeg zelfs tot een stand van 20-21, maar vlak voor tijd stelde DDW de winst veilig door de bevrijdende 20-22 te scoren. Coach Tjeerd Kooiman (DDW) kon wel genieten van de wedstrijd: “Stormvogels was een prima tegenstander die een lekker tempo speelde. Complimenten aan hen dat ze het ons zo moeilijk hebben gemaakt.” Kooiman was echter niet tevreden over verdedigende werk van zijn ploeg, zeker omdat dat normaal hun kracht is. Toch was de coach overwegend positief: “Ik ben wel trots dat we 22 goals maken, terwijl we niet top speelden. Ik heb veel vertrouwen in de komende weken.” (Uitslag: 20-22)

Stand in de Topklasse Dames:

1. Rosolo 1 2
2. Spes (M)  1 2