Daniël Hulzebosch: 'We willen tijdens de Supercup geen gezichtsverlies lijden'

Ereklasse

Het zijn spannende tijden voor Daniël Hulzebosch. De 43-jarige oefenmeester begint deze week samen met assistent Daan Euser aan zijn termijn als hoofdtrainer bij PKC/SWKGroep en veel tijd om rustig te acclimatiseren bij zijn nieuwe werkgever krijgt hij niet. Aanstaande zaterdag 1 september valt er namelijk al een internationale prijs te winnen: PKC speelt de om de Supercup tegen de Belgische veldkampioen Kwik. Hoe bereidt de Papendrechtse formatie zich voor op deze wedstrijd?

Zittend in de auto doet Hulzebosch zijn verhaal. Hij is onderweg naar de eerste officiële training van het seizoen met de selectie van PKC. “Ik ben er sinds februari al veel geweest en van de zomer hebben veel spelers ook fanatiek doorgetraind, maar nu gaan we toch écht beginnen.” Daar waar veel verenigingen al een paar weken aan de voorbereiding zijn begonnen begint de regerend veldkampioen dus pas deze week. “Waarom? We hebben te maken met vakanties en internationals die in de zomer ook verplichtingen hebben gehad, maar de belangrijkste reden is het lange seizoen dat een ploeg als PKC jaarlijks draait. De spelers moeten genoeg hersteltijd hebben. Wij spelen straks vier wedstrijdjes en kunnen ons daarna zeven weken voorbereiden op het zaalseizoen. We hoeven nu nog niet in topvorm te zijn”, stelt de voormalig trainer van DOS’46.

Een prijs is een prijs
Nog voor competitie-ontmoetingen in de Ereklasse moet men in Papendrecht echter de borst nat maken voor een Belgische opponent. Kwik speelde in tegenstelling tot PKC vorig jaar ook voor de Supercup en de prijs glipte toen in de verlenging door de vingers van onze Zuiderburen, nadat Blauw-Wit met 30-31 aan het langste eind trok. Tegen PKC zal men dus graag voor revanche willen strijden. De Nederlandse formatie is dus pas een week in training. Wat betekent dit voor de aspiraties richting de Supercup? “Laat ik vooropstellen dat ik het een mooie gewaarwording vind, het is een leuke wedstrijd. Er staat wat op het spel en iedere prijs is een prijs. Ik beschouw dit als een belangrijke wedstrijd, want je kunt een prijs ook verliezen. We hebben die Supercup nog niet. Het moge duidelijk zijn dat PKC zwaar favoriet is. Niet omdat wij PKC zijn, maar wel omdat het Nederlandse korfbal nog steeds superieur wordt geacht aan het Belgische. Het is voor ons daarom zaak om geen gezichtsverlies te lijden.”

“We zien deze wedstrijd echter wel in perspectief”, vervolgt Hulzebosch. De “Supercup is voor ons niet zo belangrijk als het spelen van een goede zaalcompetitie. Voor trainers is het qua planning ook lastig, omdat deze prijs te winnen valt aan het begin van het seizoen. We hebben te maken met verschillende internationals en jeugdinternationals. Zij kunnen op dinsdag niet trainen en bovendien, hoe fit zijn ze? Kunnen zij het aan om met slechts één training in de benen op zaterdag al te spelen? Is dat verstandig? Ik kan om dit soort redenen nog niet zo veel zeggen over de opstelling, maar we zullen starten met de spelers die op zaterdag het beste zijn.”

Kwik
Een ploeg als PKC kent haar tegenstanders uit de Korfbal League en Ereklasse inmiddels door en door, maar hoe zit dat met internationale opponenten? Volgens Hulzebosch hebben ook die geen geheimen voor hem. “We weten eigenlijk alles wel van Kwik. We hebben beelden van ze, de competitie is daar al begonnen. Verder hebben we informatie van Belgische korfballers uit ons netwerk, dus we komen dit weekend zeker niet voor verrassingen te staan! Zij zijn de underdog, dus ik verwacht dat zij een tactisch plan neer willen leggen waarmee wij beperkt worden in ons aantal pogingen. Aanvallend verwacht ik dat zij veel, maar ook moeilijke kansen zullen nemen.”

Het PKC van Hulzebosch
Borduurt Hulzebosch komend jaar verder op het werk van zijn voorgangers, of komt er een innovatief Hulzebosch-sausje over het patatje PKC? “Ik heb met Ben Crum en Detlef Elewaut naar verluidt de beste trainers van Nederland en België voor me gehad. Ik ben niet het type dat allerlei dingen gaat proberen om het radicaal anders te doen, maar ik ben wel een ander type mens dan zij. Ik vind dat er een prima team staat dat mooi spel op de mat kan leggen, daar willen we als staf aan blijven werken. Het grootste punt van verbetering – en daar komt mijn sterke punt wat meer in bovendrijven – ligt voor ons echter in het scheppen van vertrouwen. In de voorbije jaren waren TOP/SolarCompleet, Blauw-Wit én Fortuna/Delta Logistiek ons te slim af. We moeten écht met onszelf aan de slag om te bewijzen dat we daarvan geleerd hebben en gegroeid zijn.”

Datum: 30 augustus 2018 - 12:00 uur