De held van... Chris van Haren

Korfbal League1

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Chris van Haren, spelend voor DVO/Accountor heeft wel iemand waar hij tegen opkeek. “Helaas heb ik nooit tegen hem gespeeld. Alhoewel, ik denk dat ik ook niet tegen hem wilde spelen. Dat zal geen pretje zijn geweest.”

“Toen ik in de jeugd zat speelde Gerbert van Grootheest in het eerste bij DVO. Ik zag wel eens trainingen en keek wel eens een wedstrijd van het eerste en wat me opviel was zijn gedrevenheid en emotie tijdens de wedstrijden. Gerbert kon ook echt super goed verdedigen. Er waren weinig spelers die zo dicht op een aanvaller konden zitten. Verder heb ik eigenlijk niet echt helden of voorbeelden gehad. Dat kwam ook wel omdat ik me helemaal niet interesseerde in wat er buiten DVO speelde. Je hebt van die mensen die elke speler uit de Korfbal League kenden. Dat had ik nooit, totdat ik in de junioren kwam. Toen begon dat een beetje.”

Geen onderlinge duels
“Ik heb nooit tegen Van Grootheest gespeeld. Hij speelde in de senioren toen ik volgens mij in de junioren zat. Ik heb hem wel een paar wedstrijden zien spelen, maar zijn gedrevenheid was niet normaal. Hij kon helemaal uit zijn stekker gaan als hij in een training een oefening verloor of ‘te vaak’ misschoot. Naast zijn gedrevenheid was het ook gewoon echt een uitstekende verdediger. Ik kan me nog een paar wedstrijden herinneren tegen Dalto dat hij tegen Jorrit Bergsma stond. Die schakelde hij volledig uit. Bergsma had gewoon amper de kans om de bal omhoog te gooien.”

“Dat was echt niet normaal. DVO speelde in die tijd ook een wedstrijd tegen Blauw-Wit. Daar werd een goal onterecht afgekeurd en ook toen ging hij helemaal uit zijn plaat, prachtig om te zien. Ook een oefenwedstrijd tegen Dalto thuis kan ik me nog herinneren. IJzersterk in de paal, weer Bergsma verdedigend uitgeschakeld. Helaas stopte hij daarna omdat hij té veel last had van pijntjes en blessures.”

Mentaliteit
Van Haren vond het een fantastische speler om naar te kijken maar hij heeft niet iets in zijn spel wat van Gerbert van Grootheest is gekopieerd. “Nee, ik heb niet echt iets van hem gekopieerd nee. Ik ben ook een totaal andere speler natuurlijk.”

“Maar het stukje van niet willen opgeven probeer ik wel te hebben. Van Grootheest zal de laatste zijn die opgeeft. Hij liep door zeven muren tegelijk en als er nog een achtste was, pakte hij die er ook bij. Maar verder lijk ik qua uitstraling helemaal niets op hem. Voor zijn mentaliteit, hard werken en er vol voor gaan heb ik diep respect.”

In 'De held van...' verschenen eerder:

Datum: 3 mei 2020 uur