De held van... Ilse van Gompel

Dameskorfbal

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Dit keer vertelt Ilse van Gompel, oud speelster van Rosolo, over haar held Diana Bogaars.

Diana Bogaars heeft een lange periode in het eerste van Rosolo gekorfbald. Ilse van Gompel keek als jong meisje tegen haar op: “Ik was acht jaar, toen ik pupil van de week mocht zijn bij een wedstrijd van Rosolo. Dat was één van de eerste keren dat ik naar het eerste ging kijken. Ze viel meteen op, want haar schot was zo ontzettend goed. Sindsdien ging ik altijd kijken.” Van Gompel vertelt enthousiast verder: “Bogaars was destijds een opvallende speelster. Ze was de enige dame die vanaf de middellijn kon schieten. Dat kon toen niemand. Daarnaast was ze ook nog eens heel erg snel.”

Een ander moment wat Van Gompel zich nog goed kan herinneren is een kampioenswedstrijd die ze ging kijken. “Ik weet niet meer precies wanneer dat was, maar Bogaars scoorde heel veel. Ik vond dat zo knap dat je op zo’n belangrijk moment zo goed kon zijn.”

Trainster/coach
Toen Van Gompel zelf in de A1 kwam te spelen, werd Bogaars haar trainster en coach. “Dat was natuurlijk gaaf, dat zij jouw trainster wordt. Ik weet nog wel dat ik samen met een teamgenoot van mij bij haar aan de deur stond. Wij waren twee zenuwachtige pubers die dan bij onze coach op de koffie wilden komen, omdat we zo tegen haar op keken.”

Teamgenoten
Vervolgens kwam Van Gompel zelf ook in het eerste team te spelen, waardoor ze samen met haar voorbeeld kwam te spelen. “Ik weet nog dat ik nét in het eerste kwam. Toen was ik op korfbalgebied altijd een beetje bang van haar, gewoon omdat ze zo goed en zo snel was.” Van Gompel geeft aan dat ze ook veel van Bogaars geleerd heeft. “Bogaars was echt een aanvallende dame, maar was ook heel slim onder de korf. Ik was zelf niet zo’n aanvallende speelster, maar ik heb die slimmigheidjes onder de korf wel echt van haar overgenomen.”

Bogaars kon in het veld heel fel zijn. “Ik vond dat mooi, want ik kon dat ook zijn. In de wedstrijd moet dat ook kunnen. Maar buiten het veld was alles weer goed en hield ze ook echt van de derde helft.”

Overbrengen
Na haar jaren in de selectie, is Bogaars bij de midweek gaan spelen, maar ook daar is ze sinds vorig jaar mee gestopt. Van Gompel is voornamelijk actief als coach in het dameskorfbal (afgelopen seizoen bij Rietvogels en volgend seizoen keert ze terug naar Bladella). Ze probeert nog regelmatig dingen die ze toen van Bogaars geleerd heeft over te brengen op haar team: “Bogaars was van het voorverdedigen en in de ballijnen verdedigen, dat heeft zij er echt in gebracht. Dat zijn dingen die ik nu ook nog steeds aan mijn dames probeer te leren.” Van Gompel gaat nog regelmatig bij haar oude club Rosolo kijken en Bogaars is er dan ook bijna altijd. “Als ik haar tegenkom bij de wedstrijd of bij bijvoorbeeld de plaatselijke kermis, dan maken we altijd nog een praatje.”

Datum: 6 juli 2020 uur