De Leeuw in Oranje U19: ‘Volgend jaar vanaf het begin erbij’

Oranje U19

Het korfbalseizoen zit er nu écht bijna op, alleen de (jeugd-)internationals hebben nog verplichten van Oranje. Terwijl de doorgeschoven Kevin Dik en Carlo de Vries momenteel minuten maken voor Jong Oranje, werd er bij Oranje U19 plaatsgemaakt voor nóg een talent van Groen Geel: Jasper de Leeuw.

Aanvankelijk werd hij niet geselecteerd door bondscoach Leon Simons, maar De Leeuw wist wel dat hij op de radar zat. “Omdat onder meer Carlo, Kevin en Koen (van Roekel, red.) terugkwamen, waren er nog maar vijf herenplekken over. En daar viel ik buiten. Wel kreeg ik te horen als zij weer terug gingen na het wereldkampioenschap, dat ik er - als ik goed bleef spelen - bijgevoegd zou worden.”

Simons hield zich aan zijn woord, want na het gewonnen WK in Leeuwarden werd de Wormer inderdaad definitief aan de selectie van het Nederlands team toegevoegd. Heel vreemd voelde het voor het achttienjarige talent echter niet, omdat hij al eerder dit jaar zijn minuten had gemaakt. “Ik mocht al een paar keer meetrainen toen de andere gasten er nog bij zaten en ik ben mee geweest naar een clinic en wedstrijd in Kampen.”

Het toetje voor De Leeuw was in Duitsland en Polen, waar Oranje U19 vorig weekend met een trainingsstage het jaar afsloten. Daar heeft het team een aantal (oefen)wedstrijden gespeeld en clinics georganiseerd. De Leeuw maakte daar dus deel van uit, maar ziet hij zichzelf wel echt als jeugdinternational? Hij sloot weliswaar het jaar af, maar was er niet vanaf het begin bij. “Ik heb niet het hele programma meegedraaid, nee. Maar ik ben blij dat ik alsnog mocht aansluiten, iets wat ik vanaf het begin eigenlijk nooit had verwacht. En wanneer je dat Oranjeshirt aan hebt enmet deze groep en staf een wedstrijd beleeft, voel je je zeker wel jeugdinternational!”

Bekroning goed seizoen
Persoonlijk draaide het talent van Groen Geel een goed seizoen. Het werd niet het jaar waarin de A1 ‘de dubbel’ van vorig jaar kon verdedigen, maar wel waarin De Leeuw zijn status als topspits kon waarmaken. “Ja het is jammer dat je net niet de play-offs haalt, maar ik denk dat weinig mensen hadden verwacht dat we het zo goed deden en ook meededen om de bovenste plekken. Ik heb voor mijn gevoel ook een prima seizoen gedraaid en dat ik me als speler elk seizoen nog goed ontwikkel. En dan is het prachtig dat je als speler mee mag doen met Oranje U19 waar je ook enorm veel van leert en ervaring op doet.”

“Bij Oranje leer je sowieso heel veel door tegen elkaar te spelen. Je speelt tegen de beste spelers van Nederland van die leeftijd. Ook leer je veel door naar jezelf en anderen te kijken en dit ook met elkaar te delen. Verder waren de stages erg leuk en leerzaam. Het is echt een hechte groep, waar iedereen het goed met elkaar kan vinden.”

Volgend jaar staat er echter weer een nieuwe groep. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, en dat geldt ook voor De Leeuw. “De selectie begint weer opnieuw dus ik zal weer moeten knokken voor een plek. Maar het is zeker mijn doel om volgend jaar vanaf het begin erbij te zitten en daar ga ik alles aan doen”, sluit hij af.

Datum: 5 juli 2017 - 14:15 uur