De transfercarrousel van Groen Geel door de bril van Dico Dik

Hoofdklasse

Het is nu al een memorabele zomer als het op transfers aankomt. De ene speler na de andere verwisselt in de Korfbal League van club. Eén niveautje daaronder, in de Hoofdklasse, gaat het echter niet minder hard. Zo kondigde Groen Geel voor het niveau seizoen al zes keer de komst van een nieuwe speler aan. Dico Dik, hoofdcoach van de formatie uit Wormer, licht de honger naar nieuwe spelers toe.

Dat doet hij echter niet voordat er nog even terug geblikt wordt op het afgelopen zaalseizoen. In 2016-2017 promoveerde Groen Geel pas op de laatste speeldag naar de Hoofdklasse. Dit seizoen waren de verwachtingen daarom nog niet direct hooggespannen. “De ploeg is zoals iedereen weet heel erg jong. Ik vond het daarom ook niet nodig om de druk er gelijk op te leggen door de play-offs in de mond te nemen als het om doelstellingen ging. We spraken af de top vier te willen behalen, maar halverwege het seizoen hebben we toch hardop uitgesproken voor de play-offs te willen gaan en dat is gelukt. We kijken enorm positief terug op het zaalseizoen. Uiteindelijk waren we nog te speels en in eindfases niet stabiel genoeg om Dalto/Klaverblad Verzekeringen aan de kant te zetten. Zij wonnen terecht. Voor ons was het toch een geweldige ervaring. De sfeer was intens en we hebben er als team heel veel van geleerd. Dat neem je toch mooi weer mee naar komend seizoen.”

Vissen in een oranje vijver
Wat men in Wormer behalve een play-off-ervaring ook meeneemt naar volgend jaar is een aanzienlijke lading nieuw aangetrokken spelers. Daar waar veel clubs enorm hun best moeten doen om spelers over te halen, lijkt dat bij Groen Geel geen enkel probleem. Volgens Dik is er daar een logische verklaring voor: “Vijf of zes jaar geleden kwamen er voor het eerst spelers van Groen Geel in Nederlandse jeugdteams, waaronder mijn zoon Kevin. Dit betekent dat ik de afgelopen jaren alle talentvolle spelers in de leeftijdscategorie van onze heren heb kunnen volgen. Elk jaar hebben we gekeken welke van deze talenten bij ons team zouden passen om met name de mannen aan te vullen. Laat ik duidelijk zijn: onze vrouwen hebben een prima niveau, maar we wilden wel in de gehele breedte van de selectie sterker worden om stabiliteit te waarborgen. Met de spelers die we uiteindelijk hebben benaderd zijn we in gesprek gegaan, met één of twee van onze mannen erbij.”

De aanwinsten
“Uiteindelijk hadden we een shortlist van vier mannen en vier vrouwen”, vertelt de oefenmeester. “Ook hebben vier spelers zichzelf aangeboden. We hadden dus de luxe dat we gedeeltelijk zelf konden kiezen hoe we onze selectie zouden inrichten komend seizoen. Uiteindelijk zijn er zes nieuwe spelers uit de gesprekken overgebleven. Jairus Nicatia en Silvana ten Hulsen speelden eerder al in het shirt van Groen Geel en keren komend seizoen terug. Renée van Ginkel en Lindsy Krop zijn jeugdinternationals en Thomas Schagen is een groot talent. In de gesprekken met Lindsy en Renée hebben we aangegeven dat we vonden dat ze de afgelopen jaren in de Reserve-Korfbal League hun hoge plafond niet haalden. Wij geloven erin dat ze dat bij ons, tussen gelijkgestemden en leeftijdsgenoten in de Hoofdklasse, zeker wel kunnen bewerkstelligen.”

Nog één speler is de revue niet gepasseerd. Ook de 26-jarige Stijn Hoekstra werd aangetrokken van KZ/Hiltex. “Stijn is een volwassen speler. In zijn tijd bij AW.DTV in de Hoofdklasse vond ik hem fantastisch. Naast zijn goede schot verwacht ik dat we hem goed kunnen gebruiken in het op sleeptouw nemen van ons team. Hij kan de wedstrijd lezen en sneller vertalen naar de juiste acties dan de huidige spelers.”

Talenten van eigen kweek op het tweede plan?
In de voorgaande jaren schitterde Groen Geel dankzij het uitpuilende talent van jeugdige spelers. Met het aantrekken van zes spelers lijken een aantal van deze talenten echter minder kans te maken op een plek in het eerste. “Dat valt wel mee”, zegt Dik. “Na dit seizoen stoppen er bij ons namelijk zeven spelers uit de huidige selectie. Het gat dat zij achterlaten vullen we op deze manier in. Daarnaast komen de twee jeugdinternationals Sascha Horak en Jasper de Leeuw over van onze A1. Verder ben ik fan van onderlinge concurrentie binnen de selectie. In de voorgaande jaren was het eerste een redelijk op zichzelf aangewezen team. Volgend jaar verwacht ik dat de onderste spelers van het tweede redelijk goed tot goed mee zullen kunnen komen met het eerste. Dat is een nieuwe, maar zeker goede situatie voor Groen Geel.”

Datum: 1 juni 2018 - 17:00 uur