De voorbereiding: DVO

Ereklasse

Over een aantal weken gaat de Ereklasse weer los. Wie wordt de verrassing? Wie start zijn seizoen goed, in voorbereiding op de zaal?Korfbal.nl gaat alle twaalf clubs af. Gerald Aukes, trainer van DVO/Accountor, beantwoordt vier vragen over de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Hoe heb jij je selectie de zomervakantie in gestuurd?
“In eerste instantie met de opdracht om ook even lekker van de vakantie te genieten. Zelf ben ik bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geweest en heb ik veel topsporten van dichtbij meegemaakt. Zo zijn de meeste spelers wel even lekker met vakantie geweest.”

“Maar in de vakantie kun je natuurlijk niet niets doen, al kwam er ook veel initiatief vanuit de spelersgroep. Ze wilden graag in de zomervakantie alweer wat voorwerk voor het nieuwe seizoen doen, dat is alleen maar hartstikke mooi. Dus de spelers hebben in de vakantie zeker wat gedaan, dat kwam deels uit hunzelf. Anderzijds was namens DVO fysiotherapeut Rick van Roekel aanwezig om ze zomertrainingen te begeleiden.”

Waarom heb je er weer zin in?
“Omdat er weer een hele nieuwe uitdaging wacht. Vorig jaar hielden we twee (Marijn en Fleur) spelers over van het jaar daarvoor, later kwam Hester daar nog als derde bij. Dat was echt een ombouwjaar. Dit seizoen zijn er veel sterke jeugdspelers overgekomen vanuit de A’s, daardoor is de onderlinge concurrentie een stuk hoger dan vorig seizoen en kunnen we meer stappen gaan zetten.”

“Sowieso heb ik er na de korfbalvakantie echt weer zin om een stap omhoog te gaan maken met deze groep. DVO heeft er alles aan gedaan om de omstandigheden zo te organiseren, dat we ook echt weer die stap kunnen maken. Dat is best bijzonder en voor mij ook weer een mooie uitdaging.”

Welke belangrijke veranderingen ga je doorvoeren?
“Er zijn dus veel jonge spelers doorgestroomd, dat betekent dat de selectie er weer anders uitziet. Daarom zetten we dit jaar nog meer in op individuele ontwikkelingen. We trainen niet meer twee keer op één avond, maar verdelen het over vier trainingsdagen. Maandags is er de individuele training onder leiding van Andreas van Grootheest en Jeroen van Brakel. Op de dinsdagen gaat de gehele selectie gezamenlijk aan de slag met Michiel Gerritsen, terwijl ze woensdagmiddags worden getraind door Ben Crum om completere korfballers te worden.”

“De donderdagtraining blijft in principe ongewijzigd: dan ga ik met de groep de tactische training verzorgen. We kijken naar de tegenstander, leggen de laatste details aan de tactiek en zijn vooral met de wedstrijden bezig. Tijdens alle trainingen is Rick van Roekel, fysiotherapeut, aanwezig om de belastbaarheid te bekijken en kracht-/core trainingen te verzorgen.”

“Dit is dus een andere werkwijze dan vorig jaar. Het is een nieuwe stap, want je kunt altijd verbeteren. Door op meerdere momenten met meerdere trainers te werken, willen we de groep verder ontwikkelen. Ook ik als trainer krijg weer nieuwe impulsen, dat is nooit verkeerd. Het is geweldig dat DVO dit voor elkaar heeft gekregen.”

Wat mogen we van DVO verwachten dit seizoen? Welke eisen stellen jullie jezelf?
“Zoals gezegd, vorig jaar was een soort overgangsjaar. Dit jaar willen we door de nieuwe manier van trainen en de nieuwe concurrentie die in de selectie is gekomen, weer omhoog kijken. We hebben een jonge groep – de helft van de spelers is jonger dan twintig jaar – maar ook een heel brede selectie. Daardoor kunnen we variëren en blessures of schorsingen opvangen.”

“Vorig seizoen hebben we lang tegen degradatie moeten strijden, dit jaar willen we de stap omhoog zetten. In de Korfbal League kun je maar voor één ding spelen: de play-offs. Daar gaan we dan ook vol voor met elkaar. Als we veel stappen maken en de jonge spelers zich dusdanig ontwikkelen, willen we in ieder geval een gooi doen naar de bovenste plaatsen. Daar moet je in mijn ogen altijd voor gaan. Het zit heel dicht bij elkaar in de League: als we de kans krijgen, gaan we zeker voor een plekje bij de eerste vier. Aan mij de taak om alle trainingen te combineren, de klap er uiteindelijk op te geven en met DVO te presteren.”

Datum: 30 augustus 2016 - 09:00 uur