De voorbereiding: LDODK

Ereklasse

Over een aantal weken gaat de Ereklasse weer los. Wie wordt de verrassing? Wie start zijn seizoen goed, in voorbereiding op de zaal? Korfbal.nl gaat alle twaalf clubs af. Erik Wolsink, trainer van LDODK/Rinsma Fashion, beantwoordt vier vragen over de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Hoe heb jij je selectie de zomervakantie in gestuurd?
“Allereerst hebben de spelers een paar weken rust genomen. Als je een seizoen lang op topsportniveau met elkaar bezig bent, dan is het goed om ook even echt niets te doen. Daarna is iedereen weer rustig begonnen met zijn of haar individueel opgesteld schema. Het zijn individuele schema’s, want de een heeft misschien wat meer krachttraining nodig, terwijl de ander juist weer iets anders moet oppakken.”

Waarom heb je er weer zin in?
“Omdat er bij LDODK een hele mooie groep staat en er een nieuwe instroom is geweest. Met Marjon Visser (zwanger) Markus de Boer (gestopt), Menno Russchen (DOS'46) zijn we ervaren spelers kwijtgeraakt. Gelukkig is daar met onder anderen Friso Boode, Marjolijn Kroon en Jetze de Jong veel kwaliteit voor teruggekomen. Onze drie internationals sluiten vanwege het EK pas twee weken voor de Korfbal League helemaal aan. Hierdoor missen ze veel trainingen. Daar hebben meer clubs last van hoor, dus het is geen excuus. Maar voor de zoektocht naar de ideale samenstelling en samenwerking is het niet ideaal.”

“Verder heb ik er heel veel zin in omdat ik vertrouwen heb in de selectie en collega-coaches. Ik kijk er naar uit om deze spelersgroep te laten ontwikkelingen en elementen binnen de selectie met elkaar te verbinden tot een team dat kan meestrijden om de play-offs. Waar het eindigt is moeilijk te zeggen. In de Korfbal League zitten de teams dicht bij elkaar. Ik heb er ongelofelijk veel zin in om die uitdaging met LDODK aan te gaan.”

Welke belangrijke veranderingen ga je doorvoeren?
“We hebben een aantal nieuwe spelers, dus dat betekent dat het een en ander zal veranderen ten opzichte van vorig jaar. Ik heb namelijk wel een idee over hoe ik wil spelen, maar uiteindelijk bepaalt de samenstelling van mijn selectie hoe het aanvalsspel er in details uit komt te zien.”

“We blijven bij LDODK in ieder geval ook direct spelen, met de goede aanvalskracht die we hebben. Ik ben niet iemand van het breien, maar we moeten wel meer bezig zijn met het gericht zoeken naar passende aanvalskansen. Op het veld gaan we de tactische basis leggen voor het spel in de zaal.”

“Tijdens de eerste veldcompetitie zullen onze drie internationals Marjolijn, Erwin en Friso alleen de vier wedstrijden meespelen. Het doel is dat zij na het EK eigenlijk direct passend meedraaien binnen het team en dat de trainingen zonder hen daar toch op gebaseerd moeten zijn. Dat is een mooie uitdaging die ook weer ruimte biedt aan de andere spelers en speelsters.”

Wat mogen we van LDODK verwachten dit seizoen? Welke eisen stellen jullie jezelf?
“Wij willen de Play-offs spelen in Ziggo. Daarna zien we wel weer. Dat totale traject loopt als altijd van moment naar moment. Met drie internationals erbij denkt iedereen dat dit vrij gemakkelijk moet kunnen. Wij weten dat we dit niet zomaar doen. Het wordt een interessante puzzel dit jaar. We hebben een sterke groep, ook met alles wat juist bij LDODK is gebleven en gekomen. Onze selectie voor de absolute top is echter nog niet heel breed. Dat kan bij blessures of schorsingen een zorg worden.”

"In onze topcompetitie zijn ploegen als Blauw-Wit, Fortuna/Delta Logistiek, KZ/Hiltex, DVO/Accountor en DOS’46 directe concurrenten. Ook zij kunnen een rol spelen in de strijd om de plekken bij de top-4. Het zit allemaal heel dicht bij elkaar, waarbij ik verwacht dat alleen PKC/SWKGroep, gevolgd door TOP/Quoratio, er echt bovenuit steekt. Ook AW.DTV en DSC zijn prima spelende ploegen. Het wordt dus een zeer interessante competitie.”

Datum: 26 augustus 2016 - 20:30 uur