De voorbereiding op het WK U17 in Schijndel is begonnen!

Oranje U17

Er breken spannende weken aan voor de beste korfballers uit ons land in de categorie onder 17 jaar. Het traject naar het WK volgend jaar in Schijndel is namelijk in volle gang. Vorige week maandag (2 oktober) was de eerste van twee trainingen voor 45 talenten waarvan de beste 20 of 22 doorgaan naar de voorselectie. De 45 talenten zijn allemaal opgegeven door hun RTC. Vanavond staat de tweede training op het programma en op 17 oktober is het RTC toernooi in Dordrecht. Aan de hand van deze trainingen en dit toernooi gaat bondscoach Barry Schep de voorselectie maken van Oranje U17.

“Ik was tevreden over de kwaliteit, maar het is heel moeilijk alles te zien in een training. Gelukkig krijg ik goeie hulp van Kees Vlietstra en Ruben Boode (beide Jong Oranje), Jan Sjouke van den Bos (mastercoach) en Leon Simons (bondscoach U19) en zie ik de spelers vanavond weer’’, meldt Schep over de eerste training.

Op de vraag waar Schep allemaal op let tijdens het maken van zijn voorselectie antwoordt de 37-jarige coach: “Ik let vooral op de korfbalacties. Hoe loopt iemand vrij? Hoe balvaardig is iemand? Hoe zit het met het scorend vermogen? Verder kijken we hoe iemand de aanval verstoort van zijn of haar tegenstander door verdedigende acties en we kijken naar de rebound kracht. Eigenlijk kijken we naar het totaalplaatje van de speler, maar het belangrijkste zijn de acties en het atletisch vermogen.”

Na de 3 meetmomenten (twee trainingen en RTC toernooi) vindt de eerste schifting plaats. De beste spelers en speelsters worden uitgenodigd voor de 4 vervolgtrainingen. Al deze trainingen vinden plaats in Zeist en zijn toegankelijk voor publiek. Na deze 4 vervolgtrainingen zullen de spelers aansluiten bij de RTC’s en gaan ze zich voorbereiden op de Korfbal Challenge waar elk RTC goed voor de dag wil komen.

Na de Korfbal Challenge wordt op 28 december de selectie van 16 spelers bekend gemaakt. Er kunnen ook spelers tussen zitten die we niet hebben gezien tijdens de (vervolg)trainingen. Schept legt uit: “Het kan ook zo zijn dat ik iemand selecteer die niet bij die 45 talenten zat. Dit kan voorkomen als bijvoorbeeld een RTC coach niet iets ziet in een speler, maar ik wel. De speler kan zich bewezen hebben in de competitie en tijdens de Challenge. Voor een speler die nu geblesseerd is geldt eigenlijk precies hetzelfde verhaal. Die kan zich ook in de kijker spelen tijdens de Challenge.”

Na het bekend maken van de selectie zal er veel getraind worden in aanloop naar het WK dat plaatsvindt op 23 t/m 25 juni. Ook zal de selectie van Schep wat oefenwedstrijden afwerken. “We nemen het in de voorbereiding op tegen topploegen van KVZ, Drachten/Van der Wiel, Ondo en AVO. We zullen telkens met twee teams spelen tegen de betreffende vereniging. Met één team nemen we het op tegen het eerste team en met ons andere team spelen we tegen een jeugdteam van de vereniging of tegen de beste jeugdspelers uit die regio.”

Spelers, coaches en scheidsrechters, geef elkaar de hand tijdens de Week van de Scheidsrechter (7 – 15 oktober)! #scheidsbedankt

Datum: 9 oktober 2017 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.