Dik (Jong Oranje): ‘België wordt een mooie uitdaging’

Jong Oranje

Voor Jong Oranje zit het seizoen er bijna op. Afgelopen weekend ging de ploeg op trainingsstage in Engeland en vrijdag en zondag sluiten de talenten af met oefenwedstrijden tegen de nationale selectie van België. De ploeg van Kees Vlietstra won tijdens de stage in Engeland tweemaal met ruime cijfers van de A-ploegen van Tsjechië en Engeland. Kevin Dik hield een goed gevoel over aan de reis. “Het was een leerzame trip. Onze tegenstanders waren fysiek sterk en konden goed schieten als ze vrij stonden, maar uiteindelijk wonnen we wel alles ruim.”

Dik voelt zich een bevoorrecht mens om dit soort trainingsstages met Jong Oranje mee te mogen maken. “Het is natuurlijk gaaf dat wij de kans krijgen om met sport ons land te vertegenwoordigen in het buitenland. De wedstrijden die je speelt zijn dan extra speciaal en je hebt er ook veel aan. Ik word tijdens de trainingen altijd al beter door de hoge weerstand die iedereen biedt, maar het is ook goed om tegen tegenstanders te spelen die anders korfballen. Engeland en Tsjechië spelen namelijk nog met duidelijke rebounders en puntspelers en we moeten dan andere oplossingen zoeken dan op de training. Voor hen ligt het ontwikkelpunt, denk ik, op dat ze in de loop der jaren nog wat atletischer zullen moeten worden én wat dynamischer zullen moeten spelen. Maar het waren zeker geen slechte ploegen.”

Afsluiten

Deze week traint Jong Oranje niet meer, maar vrijdag (Antwerpen) en zondag (Eindhoven, 15.00 uur) het seizoen af met oefenwedstrijden tegen België. De wedstrijd in België zal, net zoals het grote Oranje deed, gespeeld worden in zes sets van tien minuten, waar de stand na elke set op 0-0 wordt gezet. Zondag spelen de ploegen kwarten van tien minuten, waar de stand ook elke tien minuten op 0-0 wordt gezet. “Die wedstrijden zullen voor ons weer een grotere uitdaging zijn. Het wordt sowieso heel erg moeilijk om van ‘het grote’ België te winnen. Maar we gaan graag de uitdaging aan en we gaan de wedstrijd in om te winnen. Ons doel moet vrijdag denk ik zijn om één of twee van deze delen te winnen. Zaterdag evalueren we de wedstrijd van vrijdag en stellen we misschien ons doel bij voor zondag."

"Het is jammer dat deze wedstrijden niet als voorbereiding dienen naar een hoofdtoernooi, maar aan de andere kant was het ook een lang seizoen en is het goed om rust te pakken. Na zondag zullen we als ploeg waarschijnlijk nog wel onofficieel bij elkaar komen, want de groep is heel hecht, maar qua korfbal zit het er dan echt op. Het is goed voor mijn lichaam om even rust te nemen, maar eigenlijk wil ik altijd gewoon meteen weer door. Ik ben echt gek van korfbal.”

Reuze stappen

Dik is blij met de ontwikkeling die hij heeft gemaakt in dit seizoen. “Het was een jaar waar ik heel grote stappen heb gezet. Ik maakte de stap van Groen Geel A1 naar het eerste van Groen Geel en dat was wel even aanpassen. De tegenstanders zijn scherper, slimmer en gemener en ondanks dat we in de Overgangsklasse speelden, zijn er altijd drie ploegen waar je echt moeite tegen hebt. Ik ben heel erg trots dat we uiteindelijk met de A1-selectie, waarvan zes spelers eigenlijk nog junioren zijn, naar de Hoofdklasse zijn gepromoveerd. Groen Geel is mijn club en het is voor alle jonge spelers heel belangrijk om in de Hoofdklasse te spelen. Voor mij geldt hetzelfde; ik wil in beeld blijven bij Oranje en daar helpt op hoog niveau spelen natuurlijk bij."

"De combinatie van ervaring in de senioren opdoen én de constante weerstand bij Jong Oranje, hebben me dit seizoen erg veel opgeleverd. Ik hoop volgend jaar weer bij Jong Oranje te zitten en met Groen Geel in de Hoofdklasse wat neer te zetten. Op korte termijn is de Korfbal League voor deze jonge ploeg niet haalbaar, maar als we de ploeg bij elkaar houden, kunnen we dat over drie jaar misschien wel bereiken. Dat én het grote Oranje halen zijn mijn doelen voor de komende jaren.”

Het oefenduel Jong Oranje-België is zondag 9 juli gratis te bezoeken in sporthal De Vijfkamp in Eindhoven.

Datum: 4 juli 2017 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.