Draagvlak voor rookvrije sport groeit

Korfbal

Het aantal sportclubs met een rookvrij beleid voor kinderen is het afgelopen jaar flink toegenomen. Waren er eind 2016 zo’n 60 sportclubs die hun buitenterrein voor kinderen rookvrij hadden gemaakt, inmiddels zijn dat er al bijna 140. De Hartstichting verwacht dat komend sportseizoen het aantal sportclubs dat mee op weg gaat naar een Rookvrije Generatie, zal blijven toenemen. Vandaag maken ook de landelijke sportbonden KNVB, KNHB en KNKV bekend dat zij zich aansluiten bij de beweging en zich gaan inzetten voor rookvrije sportterreinen.

“Het draagvlak voor een Rookvrije Generatie neemt toe en dat is een fantastische ontwikkeling” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Deze trend zien wij ook terug in de sportwereld. Toen wij in 2016 begonnen met ons programma ‘Rookvrij Sporten’, waren er een tiental sportclubs met een rookvrij buitenterrein voor kinderen. Nu zien wij dat sportclubs over heel het land rookvrij beleid invoeren om kinderen te beschermen. Deze initiatieven komen vaak van ouders die als vrijwilliger actief zijn. Ook zien wij dat sportbestuurders bewuster werken aan een sportclub met een maatschappelijk en gezond beleid.”

Sportieve leefomgeving
Ook sportbonden KNVB, KNHB en KNKV kiezen voor een Rookvrije Generatie. Zij hebben een gedeelde ambitie om een gezonde, sportieve leefomgeving voor kinderen te bevorderen. Komend sportseizoen gaan zij zich inzetten om rookvrije voetbal-, hockey- en korfbalterreinen te realiseren.

Kees Rodenburg, directeur KNKV: “Wij hechten veel belang aan een veilig, sportief klimaat op de vereniging. Dat gaat verder dan de fysieke kant en heeft ook betrekking op gezonde leefstijl. Het realiseren van rookvrije korfbalterreinen is daarin een belangrijke doelstelling, daarop wordt al door diverse verenigingen actief ingezet. Het NK Veldkorfbal van 17 juni jl. is daar een mooi voorbeeld van, dit evenement was voor de tweede keer op rij rookvrij.”

Lees hier het gehele persbericht.

Datum: 21 augustus 2017 - 10:21 uur