Driemaal is scheepsrecht voor nieuwe juniorenkampioen Fortuna A1

Hoofdklasse A-jeugd Korfbal Leaguefinale 2018

Fortuna/Delta Logistiek A1 kroont zich tot de nieuwe Nederlands kampioen van de junioren. De Delftenaren speelden zeker niet groots, hadden nog een verlenging nodig, maar na twee droge jaren in de Ziggo Dome flikken ze het dit jaar wel. Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 bood veel strijd, maar bezweek op het eind in deze spannende finale, die eindigde in 23-22.

Hoewel Fortuna al voor de derde keer de Ziggo Dome binnenstapte, het blijft desalniettemin een speciaal gevoel. Die immense zaal maakt indruk, hoe dan ook. Toch stonden de koppen op scherp. Zeker bij Dalto, dat in alles uitstraalde dat er wat te halen viel.

Desondanks was het begin van de wedstrijd voor Fortuna; direct een interceptie van Merijn Sevenhuysen in de verdediging en een goal van Tom Snaphaan betekende de 1-0. Het was een vlot begin, waarin de Fortunezen hun voorsprong konden behouden tot de 5-3. Daarin speelden de Delftenaren dus niet groots, maar ze kwamen er wel mee weg. De ploeg uit Driebergen had het vizier nog niet op scherp staan. Bovendien, beide teams oogden erg onrustig.

Het zal wel bij een finale horen, maar Dalto gooide de schroom van zich af en nam het initiatief over in deze wedstrijd. Strijd en beleving, daar begint het allemaal mee. En dat hadden de geel-zwarten zeker in zich. De verdediging stond strak en reboundend hadden ze een enorm overwicht. In de play-offs tegen Oranje Wit wierp dat zijn vruchten af, ook Fortuna had alle moeite met de luchtmacht van Dalto. Joran Sadon en Joost Wattel hadden de taak om achter te verdedigen, om vervolgens het statische reboundduel aan te gaan en te winnen.

Wattel player of the match
Aanvoerder Wattel stond in het veld als ware veldheer. Onverzettelijk in de rebound, onverstoorbaar als doelpuntenmaker. Hij was verantwoordelijk voor twee aansluitingstreffers – een prachtige onehander en een knap schot – en even later schoot hij zijn ploeg voor het eerst op voorsprong bij 6-7. Direct daarna verzilverde hij ook nog een strafworp en had op dat moment een afrondingspercentage van 80%.

Niet voor niets werd hij op het eind uitgeroepen tot player of the match. Onder zijn leiding stond Dalto riant voor bij rust. Lies Vink deed zelfs nog een duit in het zakje door twee seconden voor tijd de 9-13 binnen te schieten.

Punt voor punt
Ook in de tweede helft begon Fortuna goed. Manon Brand tekende gelijk voor de 10-13 en Jorrit Bergsma was bij de 11-14 al genoodzaakt om een time-out aan te vragen. Er kwam meer druk te liggen bij Dalto, want punt voor punt sloop Fortuna in de tweede helft dichterbij. Ze kregen meer grip, daarbij hielp de vakwissel van Annick Post en Michelle in ’t Veen.

Op het moment dat Fortuna aansluiting leek te vinden, 13-15, schoot Jeremie Westerhoff als een duveltje uit een doosje twee keer achter elkaar raak. Er veranderde niks aan het plan van Fortuna, want er werd veelvuldig gezocht naar de doorbraak en juist daar viel een hoop te halen. Wattel liet zich keer op keer foppen door Sevenhuysen; de Fortunees liep hem er telkens uit.

Fortuna kreeg het verschil echter niet op één, maar na een knap schot van Manon Brand, een korte kans van In ’t Veen en nog een afstandsschot van diezelfde In ’t Veen stond het wel prompt 21-21. Het publiek ging los, met nog vijf minuten op de klok.

Fortuna bezwijkt niet
Er vielen nog twee goals; een vrije bal van de ingevallen Mika Anbeek en een stip van Sevenhuysen. De slotfase was hectisch, waar Dalto in de laatste twintig seconden nog een cruciale spelhervatting tegen kreeg, maar er viel geen goal meer.

Een finale die uitdraait op een verlenging, dan weet je dat het spannend is. Fortuna zat echter helemaal in het moment, Dalto voelde stiekem al de wedstrijd uit de handen glippen. Rebounds werden verloren en ze kwamen gewoonweg lastiger tot scoren. Fortuna bezweek niet onder deze druk en Victor Entken zette zijn ploeg voor het eerst sinds de 6-5 in de eerste helft weer op voorsprong middels een strafworp, 23-22. Dalto speelde onrustig in de verlenging, haastig op zoek naar de gelijkmaker. Tom Snaphaan had de finale al eerder kunnen beslissen, maar hij wilde zijn doorloopbal té mooi afronden. Toen Post de bal onderschepte in de verdediging was het echter wel klaar voor Dalto, want Fortuna zou de laatste minuut op een volwassen manier uitspelen.

Het gedroomde afscheid
In navolging op de B1 en het eerste weet ook Dalto A1 op een haar na geen prijs te pakken. Er had zeker meer ingezeten, maar het niveau van de eerste helft konden de Driebergenaren geen hele wedstrijd volhouden. Het feest barstte los aan de andere kant, waar Niels van der Steuijt en Ed van der Steen hun droomafscheid konden vieren. Een titel in de Ziggo Dome, een prijs die nog niet op hun palmares stond. Na verliezen tegen Groen Geel en PKC pakken ze hem in 2018 wel, en na zo’n seizoen is dat eigenlijk ook meer dan verdiend.

Datum: 7 april 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.