DSC klaar voor debuut: ‘Veel op ons afgekomen’

Korfbal League1

Eindelijk barst vanavond het grote avontuur voor DSC in de Korfbal League los. Niet alleen sportief wil de debutant tegen Blauw-Wit een visitekaartje afgeven, ook buiten het veld. Direct na de gewonnen Hoofdklassefinale in maart tegen TOP (A) gingen de voorbereidingen al van start in Eindhoven.

Op Tweede Paasdag, de maandag na de promotie, hing het KNKV al aan de lijn bij de Brabanders. "Enerzijds om de felicitaties over te brengen, maar ook om te melden dat we alvast na moesten denken over onze voorkeuren voor de speeldagen', vertelt bestuurslid Chris Janssen van DSC. "Vanaf dag één zijn de voorbereidingen voor ons al begonnen."

In het beleidsplan van DSC staat dat de vereniging in 2019 de stap naar de Korfbal League wilde maken. Met de promotie van vorig seizoen was niet direct rekening gehouden en kwam alles in een stroomversnelling terecht. "We waren al bezig met de professionalisering van onze vereniging. Ook al was een aantal zaken al geregeld en hebben we een gezonde organisatie; organisatorisch is er de afgelopen maanden veel op ons afgekomen."

Kijkje in DVO-keuken

Rondom de ploeg werd alles tiptop in orde gemaakt. André Kuipers kwam als trainer en om de oud-topkorfballer werd een complete technische staf gebouwd, de selectie traint intensiever en alles is gedaan om aan voldoende randvoorwaarden te voldoen. Voor de zaken buiten het veld heeft DSC een kijkje in de keuken van DVO/Accountor genomen. "Wij zijn een avondje in Bennekom geweest om te kijken hoe zij alles aanpakken."

Eén van de zaken die bij DSC speelt is sponsoring. De Brabanders zoeken een hoofdsponsor en omdat Eindhoven veel grote sportclubs kent, is die zoektocht niet eenvoudig. "Wij binden graag een hoofdsponsor en dat kan ook met naamskoppeling. Met DVO hebben we besproken hoe zij sponsoren aanvliegen. We hebben sponsorpakketten met verschillende mogelijkheden samengesteld. Dit model hebben we afgekeken van DVO."

Janssen benadrukt dat DSC de financiële zaken ook zonder hoofdsponsor goed op orde heeft. "Ook voor de promotie waren we al op zoek naar een hoofdsponsor. Het is wel zo dat we met een hoofdsponsor meer mogelijkheden krijgen. Nu we in de Korfbal League spelen komen we ongetwijfeld meer in de picture. Voorheen was het lastig om verslagen in het Eindhovens Dagblad te krijgen. Voor dit seizoen hebben zij zelfs speciaal een DSC-watcher, iemand die ons dus op de voet volgt, aangesteld."

Volle bak

DSC hoopt vanavond op een volle bak in De Vijfkamp. De capaciteit van de sporthal is met extra verplaatsbare tribunes uitgebreid tot ruim achthonderd toeschouwers. Die extra zitplaatsen worden buiten de wedstrijddagen opgeslagen in containers. Wie niet in Eindhoven aanwezig is, kan terecht bij de livestream. "Die hadden we al, maar dat was met één camera. Nu hebben we drie en loopt er ook nog een cameraman rond op de vloer."

Zo'n zestig vrijwilligers hebben de afgelopen maanden de schouders eronder gezet. "Denk aan het kantinepersoneel, de Korfbal League-manager, stewards, de mensen voor de statistieken en de livestream, mensen die de hal inrichten, de kaartverkoop en ons zevenkoppig bestuur. Allemaal hebben we ons eigen ding gehad. We vinden dat we onszelf op een bepaald niveau moeten presenteren. De Korfbal League zien we niet als een eenmalig schoolreisje. Wij pakken dit serieus aan."

Last-minute moest DSC een oplossing zien te vinden voor het scorebord. Die hangt boven de reservebank en de jurytafel, maar moet ook in het zicht van de jury hangen. "We lossen dit op met een webcam. Die is gericht op het scorebord en kan het beeld projecteren op de andere kant. Hopelijk is dit voldoende zichtbaar voor de jury en de coaches. Het is vrijdag geïnstalleerd en zaterdag moet het werken."

Genieten

Ook na de wedstrijd tegen Blauw-Wit zullen er ongetwijfeld nog verbeterpunten naar voren komen.  "Maar ik denk dat we er klaar voor zijn", zegt Janssen. "We moeten hier als hele vereniging vooral van genieten. Het is een unieke kans om een dergelijk event als de Korfbal League te organiseren. Voor de gevestigde orde is dit misschien een vanzelfsprekendheid, maar voor ons een droom. Als ik iedereen enthousiast bezig zie, geeft het een ontzettende kick om dit mee te maken."

Datum: 19 november 2016 uur