Duurzaam vrijwilligersbeleid bij OJC'98

Advertentie Korfbal

Korfbalvereniging OJC’98 is één van de winnaars van de Club Goal Actie van telecomaanbieder Simpel. De vereniging uit Berkel-Enschot (Tilburg) gaat een duurzaam vrijwilligersbeleid doorvoeren door middel van een nieuwe vrijwilligerscommissie en planningstool.

Telecomaanbieder Simpel, sinds drie jaar sponsor en fan van Korfbal in Nederland, stelt geld beschikbaar voor de opstart van duurzame en maatschappelijke initiatieven binnen lokale korfbalverenigingen. Verenigingen die een goed idee hebben, krijgen hierdoor een extra steuntje in de rug. Alle korfbalverenigingen in Nederland konden dit jaar een inzending doen en kans maken op een bijdrage uit dit speciale fonds. Het initiatief moet een boost geven aan de verenigingsactiviteiten en is dus geen reguliere begrotingspost. De leukste en meest impactvolle ideeën zijn beloond.

Vrijwilligerscommissie
Korfbalvereniging OJC’98 gaat een duurzaam vrijwilligersbeleid toepassen. Op de Algemene Ledenvergadering van afgelopen november is een werkgroep aangesteld om een nieuw vrijwilligersbeleid te ontwikkelen dat past bij OJC’98. Hieruit is de vrijwilligerscommissie ontstaan. Deze commissie moet het nieuwe vrijwilligersbeleid gestalte gaan geven en verankeren binnen de club. Onderdeel van het nieuwe vrijwilligersbeleid is de implementatie een planningstool waarin alle functies, taken en activiteiten neergezet worden. Van de structurele taken wordt aangegeven door wie ze worden gedaan en voor kleinere taken kunnen leden en ouders zich in het systeem aanmelden. Men kan kiezen uit een breed scala van taken. Voor ieder zit er wel wat tussen dat aansluit bij competenties of interesses. Veel taken kunnen op een moment naar keuze worden uitgevoerd.

Veel leden en ouders die nu niets doen voor de club, zien de noodzaak van een nieuw vrijwilligersbeleid en staan open voor de ingeslagen weg. Een cultuuromslag is nodig om zover te komen dat alle leden de voordelen van het doen van vrijwilligerswerk zien. Zo’n verandering kost een paar jaar. Om te zorgen dat alle leden en ouders hun steentje gaan bijdragen, wil de vereniging laten zien dat vrijwilligerswerk voldoening geeft, leuk en leerzaam kan zijn en mensen met elkaar verbindt. De Simpel.nl Club Goal Cheque geeft OJC’98 een steuntje in de rug om dit prachtige initiatief mogelijk te maken.

'We gaan er vanuit dat we slagen'
Marketingbureau 2Basics uit Haarlem begeleid alle marketingactiviteiten van Simpel.nl in het korfbal. Nelleke Rensink (projectmanager Simpel bij 2Basics): “Wij hebben dit initiatief beloond omdat wij vinden dat de hele club hiervan profiteert. Het is een geweldig initiatief om alle leden te betrekken bij de noodzaak van vrijwilligerstaken. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van de club.”

Ad van Breugel (lid van de werkgroep vrijwilligersbeleid OJC’98) is trots op zijn club. “We zijn trots dat we als kleine vereniging de wil en de kracht hebben gevonden om dit belangrijke en grote karwei aan te pakken. De veranderingen zullen veel energie kosten en het zal wennen zijn voor iedereen. Wellicht zal het in het begin wat stroef lopen. Als iedereen het initiatief een eerlijke kans geeft, dan gaat het goed komen. We gaan ervan uit dat we slagen en dan hebben we een mooie slag gemaakt.”

De vrijwilligerscommissie is inmiddels aan de slag gegaan met de voorbereidingen om in het nieuwe seizoen het nieuwe vrijwilligersbeleid uit te rollen. Het verenigingsleven ligt weliswaar grotendeels stil vanwege de coronapandemie, maar de korfbalvereniging gaat evengoed verder met het uitwerken van de plannen. De komende weken kunnen ze, zonder elkaar fysiek te ontmoeten, op allerlei andere manieren toch voortgang boeken. Zo zal er onder andere worden onderzocht welke planningstool aansluit bij de behoeftes van de vereniging. De vereniging hoopt nog lang met deze nieuwe vrijwilligerscommissie door te kunnen gaan.

Datum: 27 maart 2020 uur