#ECUP2020, dag één: Fortuna boekt twee ruime zeges

IKF

In Boedapest, Hongarije, wordt van 9 tot en met 11 januari de Europa Cup gespeeld. Nederlands Kampioen Fortuna/Delta Logistiek komt hier in actie, op dag een werden de eerste poulewedstrijden tegen KC Barcelona en Ceské Budějovice (KCC SOKOL) gespeeld. Fortuna boekte twee ruime zeges, zonder al te veel in de problemen te komen.

Voor alle informatie omtrent de Europa Cup kijk je op korfbal.nl/europacup2020.

Fortuna vs. Barcelona
Het eerste aanvalsvak met Fleur Hoek, Jessica Lokhorst, Kaj Esser en Jordi Kouwenhoven was even zoekende. Na een snelle steal in de verdediging viel de 1-0 vlot, maar de 2-0 liet op zich wachten. Daarna kwam de landskampioen en titelfavoriet op stoom. Al gauw werd er een groot gat geslagen, met name doordat Barcelona er aanvallend niet aan te pas kwam. Fortuna verdedigde strak en veel Spaanse aanvallen eindigden na één schot of zelfs zonder doelpoging. Een splijtende pass van Nik van der Steen na de zoveelste steal zette Esser vrij achter de korf en die schoot beheerst de 10-3 binnen. Bij rust stond er een 16-5 voorsprong op het scorebord.

In de tweede helft kon Fortuna freewheelend de wedstrijd uitspelen. Hoogtepunt daarin was de 'under the bridge' van Nik van der Steen (21-6) en een mooi jumpshotje van Daan Preuninger (24-8). Zonder echt goed te schieten boekte Fortuna een heel ruime overwinning. Kleine smet op de zege was de blessure van Preuninger vlak voor tijd, waardoor hij noodgedwongen gewisseld moest worden. Sijmen van den Bergh kwam op zijn plek. Topscorer werden Esser en Kouwenhoven, beide met zeven doelpunten. (Uitslag: 32-10)

Fortuna vs. Budějovice
Ook in het tweede duel van de dag, tegen het Tsjechische Ceské Budějovice (KCC SOKOL) was Fortuna heer en meester. Al na het eerste kwart hadden de Delftenaren een gat van acht doelpunten geslagen. In de eerste helft was met name Mirthe van Staalduinen goed op schot, zij maakte er vijf. Thomas Reijgersberg maakte twee schitterende doorloopballen (9-1 en 14-3) en rondde ook een flitsende combinatie met Joren van Nieuwenhuijzen koelbloedig af (15.3). Bij rust was het gat inmiddels vergroot naar veertien doelpunten (20-6).

In het derde en vierde kwart liet Fortuna met name verdedigend de teugels een beetje vieren maar de Tsjechen konden geen vuist maken. Ook bij Fortuna was de echte scherpte er wel af, bij 22-6 hadden stonden alle spelers op het scoreformulier. Het meegereisde publiek liet zich duidelijk horen en werd getrakteerd op spectaculaire acties, die helaas niet altijd leidden tot een doelpunt. In de laatste minuten werd veelvuldig gevraagd om een 'hoekie' vanaf de tribunes, maar hoewel Reijgersberg en Maltha wel een poging deden kon dat verzoek niet ingewilligd worden. Ook de Tsjechische tegenstander maakte nog een paar mooie doelpunten maar bleef op gepaste afstand van Fortuna. Reijgersberg werd uiteindelijk topscorer met zeven doelpunten, Mirthe van Staalduinen kwam op zes. (Uitslag: 31-10)

Datum: 9 januari 2020 uur