Een Olympische ambitie voor het Beachkorfbal

Een Olympische ambitie voor het Beachkorfbal

Beachkorfbal

Het beachkorfbal in Nederland is de laatste jaren bezig met een enorme opmars. Er worden meer toernooien georganiseerd en het aantal deelnemers aan het beachkorfbal blijft maar groeien. Deze stijgende lijn lijkt zich ook de komende jaren door te gaan zetten. Dit tot grote vreugde van Barry Schep, productmanager Beachkorfbal van het KNKV en tevens oud-international, die stiekem al Olympisch durft te dromen voor het Beachkorfbal. 

"We hebben de afgelopen jaren echt een enorme ontwikkeling gehad, echt een verdubbeling van het aantal toernooien en het aantal deelnemers. We merken dat vooral aan het aantal evenementen, zowel internationaal als nationaal, en hoe snel deze evenementen dan vol zitten qua deelnemers", vertelt een trotse Schep. Niet alleen in de kustregio, maar ook elders in het land wordt er volop gekorfbald in het zand: "Steeds meer verenigingen leggen hun eigen beachveld aan, of een beachveld in hun gemeente in samenwerking met andere sporten. Ze kunnen op die manier een nieuwe impuls geven aan hun vereniging." 

Hoewel er bij beachkorfbal al snel gedacht wordt aan korfballen op het strand tijdens de zomermaanden, staat de sport ook tijdens de wintermaanden niet stil. Er zijn namelijk ook minimaal zes indoor beachvelden in Nederland en daar komt nog een grote bij, in het Zuiderpark in Den Haag. Ook worden er volop toernooien georganiseerd in de koude wintermaanden. "Eind december hebben we het eerste NK indoor Beachkorfbal voor dames georganiseerd en op 22 april is het NK indoor Beachkorfbal in Aalsmeer voor de E tot en met de A-jeugd", vertelt hij. Voor het NK Beachkorfbal op 22 april hebben zich inmiddels al vijftig teams ingeschreven en dat is enorm, aldus Schep. 

Aan ambities geen gebrek voor het Beachkorfbal, want zo'n succesvolle periode smaakt naar meer. Zo is er al veel vraag naar een soort Beachkorfbal-competitie vanuit verenigingen: "Momenteel kijken we nog naar de mogelijkheden voor een competitie. Verenigingen kunnen wel al bijvoorbeeld zelf een competitie opstarten in hun regio, waarmee ze iedere vrijdagavond bij een andere vereniging een paar wedstrijdjes spelen en zo zelf een competitie bijhouden." Voor een echte Beachkorfbalcompetitie vanuit het KNKV zoals we de reguliere korfbalcompetitie kennen, lijkt het nog wat vroeg. Wel gaat het KNVK dit seizoen starten met de Ranking-tour in het Beachkorfbal. "Teams kunnen tijdens de Ranking-tour namelijk punten gaan verdienen op Ranking-toernooien. In de zomer vinden maximaal 25 Ranking-toernooien plaats en op die toernooien kunnen de clubs dus punten verdienen om zich uiteindelijk te kunnen plaatsen voor het NK", legt hij uit. 

Schep vindt het daarentegen wel belangrijk dat het Beachkorfbal haar vrijblijvendheid bewaart, want dat is nou juist de kracht van deze tak van de korfbalsport: "Het plezier in de sport, de gezelligheid en ook het zand maakt natuurlijk wat los bij de spelers, vooral bij de jeugd slaat het enorm aan." Ook de korfballers uit de Korfbal League gooien regelmatig een balletje mee op het zand, maar gezien hun drukke schema's is het voor hen wat lastig om overal bij te zijn. "Maar als ze er zijn en ze spelen een wedstrijdje tegen elkaar zie je wel dat ze het heel erg leuk vinden", volgens de oud-international.

Voor 2017 staan er een aantal punten op de agenda van het Beachkorfbal: "Momenteel zijn we ook bezig met het gratis Beachkorfbal-lidmaatschap. Als je over een aantal maanden mee wil gaan doen met de Ranking-toernooien moet je wel Beachkorfbal-lid zijn. Mijn uiteindelijke doel is toch wel 10.000 Beachkorfbal-leden te halen. Ook zijn we voor deze zomer bezig met een heel groot internationaal evenement, maar daar mag ik nog niet te veel over zeggen." Internationaal kent het Beachkorfbal ook een enorme groei en wordt het spelletje inmiddels in 28 landen gespeeld. Volgens Schep biedt dat mogelijkheden: "Zelf heb ik stiekem het doel om ooit Olympisch te worden, maar mijn eerste doel is om op de World Beach Games 2019 in San Diego terecht te komen met het Beachkorfbal. Dat is vergelijkbaar met de Olympische Spelen, maar dan alleen voor strandsporten." 

Datum: 15 februari 2017 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl