Er staat een EK voor de deur

Beachkorfbal EK Beachkorfbal

Zaterdag 19 en zondag 20 augustus staat Scheveningen in het teken van beachkorfbal. Op de stranden wordt het Open EK Beachkorfbal georganiseerd. Een nieuw fenomeen. Hoe zit dat eigenlijk? Welke regels gelden er? Mogen ze onbeperkt wisselen? En kan een coach ingrijpen als het nodig is? We hebben een aantal feiten op een rijtje gezet, zodat jij tijdens het Open EK alles begrijpt van beachkorfbal.

Met hoeveel personen wordt Beachkorfbal gespeeld?
Er wordt gespeeld met twee dames en twee heren. Vier tegen vier dus. Op het Open EK bestaat een team uit maximaal 6 spelers (3 mannen en 3 vrouwen), die je overigens ook nodig hebt, want beachkorfbal op topniveau is een zeer intensieve en zware sport voor de benen.

Hoe vaak mag ik wisselen?
Om precies te zijn? Zo vaak als je wilt. Er gelden geen regels voor het maximum aantal keer wisselen. Bovendien hoef je niet te wachten tot de scheidsrechter heeft gefloten. Je kunt aan de zijlijn gewoon van speler wisselen. De enige regel is dat dit moet gebeuren in het wisselvak. Je mag natuurlijk niet eerder het veld betreden voordat de ander uit het veld is.

Hé, waar is de coach gebleven?
De oplettende kijker had het natuurlijk al lang gezien, maar net als in heel veel beachsporten is er langs de kant van het veld geen coach aanwezig. De spelers zijn op elkaar aangewezen en bepalen zelf wie er wordt gewisseld, wie de belangrijke doelpunten moet maken en wie er tijdens een pauze de spelers motiveert.

Hoe lang duurt een wedstrijd?
Een wedstrijd duurt twee keer zes minuten. Langer moet het ook niet duren, want je gaat helemaal stuk. Probeer maar eens een minuut door het zand te rennen, dat ga je wel voelen in je benen.

Welke spelers doen er mee met de twee Nederlands teams?
Er zijn geen selecties geweest, er is (nog) geen bondscoach Beach, want Nederland 1 en Nederland 2 zijn de finalisten van het NK Korfbal van vorig jaar. Blauw-Wit en DeetosSnel vertegenwoordigen Nederland op het Open EK Beachkorfbal in eigen land. De Nederlandse helden luisteren dus onder andere naar de namen Marc Broere, Emma Klompmaker, Jimin de Vries en Brett Zuijdwegt.

Wil jij niks missen rondom het NK Beachkorfbal op 12 augustus en het Open EK Beachkorfbal op 19 en 20 augustus? Klik hier voor meer informatie. Of wil je zelf meedoen? Klik dan door naar het inschrijfformulier.

Datum: 8 augustus 2017 - 12:00 uur