Ereklasse Terugblik #1

Ereklasse

De Ereklasse is weer van start gegaan! Hoe kwamen de teams uit de voorbereidingen? En konden de aanwinsten het waarmaken voor hun nieuwe club? Je leest het allemaal in deze terugblik op de eerste speelronde. Vrijwel alle teams traden zaterdag aan voor hun eerste wedstrijd, met uitzondering van Blauw-Wit dat zondag tegen Fortuna het eerste duel van dit seizoen speelde.

Ereklasse A:

PKC/SWKGroep - AW.DTV
Het was een vrij eenvoudige middag voor PKC. Tot 2-2 ging het gelijk op, maar daarna werd er meteen een gat geslagen naar 8-2. PKC speelde met veel energie en gaf verdedigend veel pressie. AW.DTV probeerde haar eigen spel te spelen, maar was niet in staat om zich onder de druk uit te spelen. Zo liepen de Amsterdammers de gehele wedstrijd achter de feiten aan. Zeker in de tweede helft kon PKC lange mooie runs neerzetten. Het was volgens zowel Edwin Bouman (coach AW.DTV) als Daniël Hulzebosch een verdiende overwinning van PKC. Hulzebosch voegde daar nog aan toe dat het een knappe collectieve prestatie was, zeker gezien het feit dat PKC in de voorbereiding nog niet veel gespeeld heeft. (Uitslag: 28-12)

LDODK/Rinsma Modeplein - KCC
LDODK trad met een verrassende opstelling aan op het veld. Coach Henk Jan Mulder gaf aan dat Marjolijn Kroon in de eerste veldhelft nog niet mee speelt en dat Marjon Visser afgelopen week besloten heeft om per direct te stoppen. Het korfballen werd steeds lastiger te combineren met haar werk en haar gezin. Daarom startte LDODK met de dames Marloes Frieswijk, Eline Haan, Marlou Kuiper en Lieneke Pries. Ook had Christian Dekkers een basisplaats ten koste van André Zwart. Hij speelde als directe tegenstander tegen zijn broer Stefan Dekkers en zij vochten mooie duels uit. In de beginfase nam LDODK het heft in handen en het leidde na vijftien minuten spelen met een 6-1 voorsprong. KCC kwam goed terug en bij rust stond het 11-8. KCC kroop in de tweede helft een aantal keer dichterbij, maar kon nooit op gelijke hoogte komen. LDODK stond met nog tien minuten spelen met 18-13 voor en de wedstrijd leek gespeeld. KCC probeerde met een vakwissel (Dekkers naar het aanvalsvak) het tij nog te keren en kwam ook dichterbij door doelpunten van diezelfde Dekkers. Echter scoorde de thuisclub ook weer, wat genoeg was voor de overwinning. KCC-coach Frits Wip was ondanks het verlies tevreden met het resultaat, al had er ook meer ingezeten. (Uitslag: 19-17)

Blauw-Wit - Fortuna/Delta Logistiek
Met een team dat op vijf plekken gewijzigd was ten opzichte van vorig seizoen trad Blauw-Wit aan tegen de kampioen van de zaal: Fortuna. Blauw-Wit startte goed en kwam op een 8-1 voorsprong. Fortuna herpakte zich, waardoor het verschil met rust wat verkleind was en het nog maar tegen een 12-9 achterstand aan keek. Na rust kwam Fortuna beter uit de startblokken en boog het een 12-9 achterstand om in een 12-14 voorsprong. Blauw-Wit liet het daar niet bij zitten en kwam terug. Met nog 3 minuten te spelen stonden de Amsterdammers met 17-16 voor en konden zij de wedstrijd gecontroleerd uitspelen. Coach Gerald Aukes was dan ook tevreden met het resultaat: “Waar we vorige week nog met acht punten verschil van DVO verloren in een oefenwedstrijd, hebben we ons goed herpakt. We hadden deze uitslag niet direct verwacht, maar we hebben collectief goed gespeeld.” Uiteindelijk was Aukes erg te spreken over het resultaat. (Uitslag: 17-16)

Ereklasse B:

DVO/Accountor - KZ/Thermo4U
De wedstrijd ging voortvarend van start. De eerste aanval van zowel DVO als KZ leverde een doelpunt op. Na 3 minuten spelen stond er al een 3-3 gelijke stand op het scorebord. Helaas was dit geen voorteken voor de rest van de wedstrijd. DVO kon de eerste helft niet in het ritme komen. De Bennekommers verloren veel reboundduels en het schotpercentage lag te laag. KZ profiteerde hiervan en sloeg een gaatje van 4 doelpunten. Net voor rust lukte het DVO om terug te komen tot 9-9, maar het was KZ dat toch met een voorsprong de rust in ging: 10-11. Na rust eenzelfde beeld met KZ dat telkens aan de goede kant van de score stond. Met nog een kwartier te spelen kwam DVO terug tot 15-15. “Het momentum lag toen aan onze kant, maar we vergaten door te drukken”, aldus Richard van Vloten. Uiteindelijk trok KZ aan het langste eind en won met 16-17. Van Vloten was niet tevreden over het spel en de uitslag: “We hebben de ambitie om play-offs te spelen, dan moet het niveau echt omhoog.” (Uitslag: 16-17)

DeetosSnel - DOS'46
Nadat DOS’46 de Supercup had binnengehaald, traden de Nijeveners zaterdag in de eerste competitiewedstrijd aan tegen DeetosSnel. Met Pascal Frieswijk op de plek van Jesse de Jong speelde DOS’46 een sterke beginfase. Ze sloegen snel een gat. Dat was voornamelijk te danken aan de dames van DOS’46. Zij zorgden namelijk voor vijf van de eerste zes doelpunten. DeetosSnel kwam na de rust wel wat beter in de wedstrijd. Dit kwam met name doordat Jimin de Vries de doelpunten makkelijk meepikte. Hij maakte uiteindelijk acht doelpunten. Harjan Visscher had zijn handen vol aan de Vries. Het bleef lang spannend, want via 13-14 en 15-16 bleef DeetosSnel lang in de wedstrijd. Echter gooide Fenna de Jong roet in het eten voor DeetosSnel, want met twee doelpunten zorgde zij voor wat lucht bij DOS’46. Uiteindelijk waren de dames van DOS’46 goed voor twaalf treffers en eindigde de wedstrijd in 16-20 in het voordeel van de Nijeveeners. (Uitslag: 16-20)