Ereklasse Terugblik #2

Ereklasse Terugblik #2

Ereklasse

De tweede speelronde zit er alweer op! Wordt het al duidelijk wie er mee gaan doen voor de bovenste plaatsen of ontlopen de ploegen elkaar nog niet veel? Je leest het allemaal in deze terugblik op de tweede speelronde. Vrijwel alle teams traden zaterdag aan voor hun tweede wedstrijd, met uitzondering van AW.DTV dat zondag tegen LDODK het tweede duel van dit seizoen speelde.

Ereklasse A:

Fortuna/Delta Logistiek - PKC/SWKGroep
Fortuna startte zonder Daan Preuninger, die kampt met een knieblessure. Het duurde lang voordat de wedstrijd op gang kwam. Pas na tien minuten spelen maakte de ploeg uit Papendrecht hun eerste doelpunt. Daarna liepen ze uit naar 2-6, maar dat had Fortuna ook zo weer rechtgetrokken naar een gelijke stand van 6-6. Uiteindelijk was het 7-10 bij rust. Daniël Hulzebosch: “Het liep toen wat makkelijker bij ons dan in het begin en we kregen meer controle over de wedstrijd.” Vlak na rust moest Fortuna Jessica Lokhorst, Mirjam Maltha en Thomas Reijgersberg vervangen wegens blessures. Hierdoor mochten Victor Entken en Jimmy Swikker hun debuut in het eerste maken. Aan de kant van PKC vielen de doelpunten steeds makkelijker en hielden ze verdedigend de controle. Zo werd het toch nog een ruime uitslag. Ard Korporaal vond het een verdiende overwinning voor PKC. Hulzebosch had deze uitslag niet direct verwacht tegen Fortuna. “Echter ik zie het nog in perspectief. Straks in de zaal gaat het erom en zal het een hele andere wedstrijd worden.” (Uitslag: 13-26)

KCC - Blauw-Wit (A)
Voor zowel KCC als Blauw-Wit was het duidelijk dat dit een van de wedstrijden was waarin ze punten moesten pakken. De start van de wedstrijd was erg stroef. Het liep nog wel gelijk op doordat er veel vrije ballen en strafworpen werden benut: 4-4. “We draaiden in de beginfase korte aanvallen en maakten slechte keuzes.” Blauw-Wit nam een time-out en kon daarna het eerste gaatje slaan naar 4-6. Uiteindelijk konden de Amsterdammers in een tijdsbestek van zeven minuten uitlopen naar een 5-11 voorsprong. Gerald Aukes (Blauw-Wit): “Aanvallend kozen we betere posities waardoor KCC minder mee kon vangen.” In de tweede helft probeerde KCC terug te komen en het gat te verkleinen. Echter kwamen de Capellenaren niet verder dan vier doelpunten verschil. Jessica Jansen was voor Blauw-Wit in de verdedigende rebound erg belangrijk. Zij pakte daar veel ballen waardoor KCC maar korte aanvallen kon draaien. “Ik vind het bewonderenswaardig hoe we als collectief spelen en kunnen schakelen in een wedstrijd waar het erom gaat”, aldus een tevreden Aukes. KCC-coach Frits Wip was niet tevreden over het niveau van de wedstrijd, maar zag Blauw-Wit als terechte winnaar. (Uitslag: 13-21)

AW.DTV - LDODK/Rinsma Modeplein
De ploeg uit Amsterdam startte goed aan de wedstrijd en kwam al snel met 3-1 voor. Echter lieten de Friezen het hier niet bij zitten en kwamen ze via 5-5 al snel op een 5-8 voorsprong. Met name in de korfzone werden de duels door beide ploegen hard, maar fair ingezet. LDODK was hierin iets sterker en kon het verschil van drie doelpunten vasthouden tot aan de rust: 8-11. Na rust was LDODK nog steeds de bovenliggende partij, maar kwam AW.DTV terug tot 11-13. “Op dat moment hadden we door moeten drukken”, aldus coach Edwin Bouman. “Helaas lukte dat niet en moesten we veel moeite doen om goede kansen te creëren.” LDODK kon daardoor uitlopen naar 12-18. Dit kwam mede doordat Christian Dekkers makkelijk zijn doelpunten maakte. Hij was uiteindelijk goed voor acht goals. Het werd nog even spannend toen AW.DTV terug kwam tot 17-19, maar dichterbij kwamen de Amsterdammers niet. Hierdoor kwam de overwinning van LDODK niet meer in gevaar. Coach van LDODK Henk Jan Mulder over de wedstrijd: “We hadden één moeizaam scorend vak en daarnaast kregen we verdedigend teveel vrije worpen tegen. Aanvallend waren we af en toe niet geduldig genoeg.” Bouman vond dat zijn ploeg een goede wedstrijd had gespeeld en was ondanks het verlies tevreden met de uitslag. (Uitslag: 18-22)

Stand in de Ereklasse A:

  W P
1. PKC 2 4
1. Blauw-Wit 2 4
1. LDODK 2 4
4. KCC 2 0
4. Fortuna 2 0
4. AW.DTV 2 0

Ereklasse B:

TOP/SolarCompleet - DeetosSnel
Het begin van de wedstrijd ging gelijk op. Dit zorgde ervoor dat er na een kwartier spelen een 6-6 stand op het scorebord stond. “We lieten DeetosSnel veel te makkelijk korfballen”, aldus Jan Niebeek. Een time-out aan de kant van TOP had het gewenste effect. TOP voerde de verdedigende druk op en aanvallend ging het tempo omhoog. Dit kon DeetosSnel niet meer bijbenen en liep het vanaf toen achter de feiten aan. TOP maakte een 10-0 run waardoor het bij rust 15-7 stond. De tweede helft gaf eenzelfde spelbeeld waarin TOP constant de bovenliggende partij was en het uit kon lopen naar 25-12. Patrick Muurling van DeetosSnel gaf aan dat het een verdiende overwinning was voor TOP. Niebeek was vooral erg te spreken over de taakacceptatie en de uitvoering daarvan. (Uitslag: 25-12)

KZ/Thermo4U - TOP (A)
In de beginfase speelde TOP (A) met veel energie en was het voor KZ nog even zoeken om hun eigen spel te spelen. Het ging dan ook tot 4-4 gelijk op, daarna sloeg KZ een gat naar 8-4. Coach van TOP (A), Kees Jan Oppe, gaf aan dat de Zeeuwen in deze fase van de wedstrijd verdedigend te weinig druk gaven, waardoor KZ uit kon lopen. Bij rust stond het 10-6. In de tweede helft zag je eenzelfde spelbeeld waarbij KZ de bovenliggende partij was en de voorsprong nooit meer echt in gevaar kwam. Ook in de tweede helft had TOP (A) weer een fase waarin ze net te weinig druk gaven waardoor KZ er vier achter elkaar kon maken. “Dan kom je acht doelpunten achter en wordt het heel moeilijk. Het is positief dat we over veel verschillende schijven scoren, maar ons schotpercentage moet omhoog”, aldus Oppe. Ook KZ-coach Dennis Doves was tevreden over de breedte van zijn ploeg. Alle spelers (inclusief de wissels) hadden gescoord waarbij Anna Kriek goed was voor vijf doelpunten. Smetje op de wedstrijd was de rode kaart van Jordi Pasma 30 seconden voor rust. Uiteindelijk heeft dat KZ niet van de wijs gebracht en wonnen ze verdiend met 22-14. (Uitslag: 22-14)

DOS'46 - DVO/Accountor
Het werd een wedstrijd met veel doelpunten. Beide ploegen speelden een hoog tempo en aan beide kanten werd er een hoog scoringspercentage behaald. Net voor rust kon DOS’46 een gat slaan naar 14-10, maar DVO had dat nog voor rust hersteld waardoor de ploegen met een stand van 16-15 de rust ingingen. Koen van Roekel had hierin een groot aandeel voor de Bennekommers. Na rust lukte het DOS’46 om de voorsprong uit te bouwen naar 25-18 en dat kwam DVO niet meer te boven. “DOS’46 speelde een hoog tempo en het lukte ons niet om het tempo eruit te halen. Daarnaast schoten Harjan Visscher (acht doelpunten) en Jelmer Jonker (zeven doelpunten) met scherp en waren alle andere spelers aanvallend ook gevaarlijk. Daar kregen we geen grip op. Zij hadden het verdedigend ook lastig met onze aanvallen, maar uiteindelijk maken zij er meer. Ons spel was stukken beter dan vorige week, maar helaas levert het geen punten op”, aldus Richard van Vloten. (Uitslag: 30-24)

Stand in de Ereklasse B:

  W P
1. TOP (S) 2 4
1. DOS'46 2 4
1. KZ 2 4
4. DVO 2 0
4. TOP (A) 2 0
4. DeetosSnel 2 0

 

Datum: 15 september 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl