Ereklasse Terugblik #4

Ereklasse Terugblik #4

Ereklasse

De vierde speelronde zit er alweer op! Dat betekent dat we richting het einde gaan van het eerste deel van de veldcompetitie. Er werden een aantal simpele overwinningen geboekt, maar er werden ook spannende wedstrijden afgewerkt in deze vierde speelronde. Benieuwd naar het verloop van de wedstrijden? Je leest het in deze terugblik!

Ereklasse A:

PKC/SWKGroep - Blauw-Wit
Blauw-Wit uit Amsterdam kwam op bezoek bij PKC in Papendrecht. Beide ploegen hadden nog geen puntverlies geleden. De Amsterdammers kwamen op een 0-2 voorsprong, maar dat kon PKC snel herstellen. Er werd mooi korfbal gespeeld en het werd al snel duidelijk dat PKC in deze wedstrijd de bovenliggende partij was. Met rust stond het dan ook al 12-6 in het voordeel van de Papendrechters. “We hadden moeite met het goed spelende PKC: ze speelden krachtig, waren sterk in de reboundduels en gaven verdedigend veel druk”, aldus Gerald Aukes, coach van Blauw-Wit. In de tweede helft was eenzelfde spelbeeld te zien en kon PKC uitlopen naar een einduitslag van 22-11. Coach Daniël Hulzenbosch van PKC was blij met 22 goals en zeer tevreden dat alle spelers en speelsters hun aandeel hadden in de scores. Aukes was ondanks het verlies erg realistisch: ”Het kwaliteitsverschil met PKC was te groot, desondanks ben ik tevreden met waar we staan: zes punten uit vier wedstrijden met dit nieuwe team is gewoon goed.” (Uitslag 22-11)

AW.DTV – KCC
AW.DTV trad thuis aan tegen KCC. Een wedstrijd tussen twee teams die dit veldseizoen nog geen punten hadden gepakt. KCC startte goed aan de wedstrijd en schoot met scherp. Dit leverde meteen een gat van zes doelpunten verschil op: 1-7. Daar waar KCC geen last had van de wind en aan alle kanten raak schoot, beperkte AW.DTV de aanvallen tot aan de windkant: “Hierdoor zat er geen snelheid en verrassing in ons spel”, aldus coach Edwin Bouman van AW.DTV. Na een time-out werd de kwaliteit van de kansen bij de Amsterdammers wat beter en ging de wedstrijd gelijk op qua doelpunten. Echter hield KCC het gat van zes tot aan de rust vast: 5-11. Na rust probeerde AW.DTV met verschillende wissels het tij te keren - Michael Post maakte zijn debuut in het eerste en deed dat zeer verdienstelijk - en lukte het om steeds dichterbij te komen. Met nog drie minuten op de klok werd het 15-17, maar dichterbij kwamen de Amsterdammers niet meer, waardoor dat tevens de einduitslag was. “In de eindfase werden we wat slordig waardoor we AW.DTV nog terug lieten komen, maar uiteindelijk wisten we dat we de eerste overwinning binnen hadden”, aldus coach Frits Wip van KCC. (Uitslag: 15-17)

LDODK/Rinsma Modeplein - Fortuna/Delta Logistiek
Op zondag kwam Fortuna op bezoek in Gorredijk om het op te nemen tegen LDODK. Roos van Groen startte weer in de basis bij Fortuna na lang blessureleed. Het was echter LDODK dat scherper startte. Binnen één minuut stond de thuisploeg al met 2-0 voor. Via tussenstanden van 4-2 en 9-2 stond het na twintig minuten spelen al 10-3 in het voordeel van de Friezen. Daarna stokte het wat in het scoren aan de kant van LDODK en kon Fortuna nog wat terug doen waardoor er met 10-6 gerust werd. Meteen na rust was het Marloes Frieswijk die de stand naar 12-6 bracht door twee schoten van afstand. Via 13-7 en 14-8 sloeg LDODK het definitieve gat naar naar 18-8. Het lukte Fortuna niet meer om dichterbij te komen waardoor de overwinning voor LDODK niet meer in gevaar kwam. De scheidsrechter floot af bij een stand van 22-12. “Uiteindelijk wint LDODK terecht omdat zij veel beter afronden. Wij hebben voldoende kansen gehad, maar zijn te matig in de afronding”, aldus Fortuna-coach Ard Korporaal. (Uitslag: 22-12)

Stand in de Ereklasse A:

  W P
1. PKC 4 8
2. LDODK 4 6
3. Blauw-Wit 4 6
4. Fortuna 4 2
5. KCC 4 2
6. AW.DTV 4 0


Programma:

KCC - PKC
Blauw-Wit - LDODK
Fortuna - AW.DTV


Ereklasse B:

DVO/Accountor – DeetosSnel
De ploeg uit Dordrecht, DeetosSnel, reisde af naar Bennekom voor de ontmoeting met DVO. De thuisploeg startte goed en kwam al snel op een 3-0 voorsprong. De eerste helft kon het dit gat in stand houden waardoor er met 9-5 gerust werd. Na rust scoorde DVO niet meer zo makkelijk waardoor DeetosSnel dichterbij kon komen. Met nog vijf minuten spelen stond het 12-12. Coach Richard van Vloten van DVO gaf aan dat ze in deze fase de scherpte misten en vergaten door te drukken. “Echter heb ik nooit het gevoel gehad dat we de wedstrijd gingen verliezen.” De Bennekommers herpakten zich weer en scoorden zes goals op rij. “DVO maakte in deze fase de betere keuzes gezien de weersomstandigheden”, aldus Patrick Muurling (DeetosSnel). Deze zes goals in de laatste vijf minuten bepaalden ook de einduitslag op 18-12. Het is de tweede overwinning voor DVO, terwijl DeetosSnel nog op zoek blijft naar de eerste punten. (Uitslag: 18-12)

KZ/Thermo4U – TOP/SolarCompleet
In Koog aan de Zaan werd de wedstrijd tussen KZ en TOP afgewerkt. Aan één kant van het veld was het scoren erg lastig door de harde wind. Op de andere korf was het scoren beter te doen. Dit was dan ook aan de ruststand te zien. Ondanks dat de ploegen qua spel weinig voor elkaar onderdeden, was het met rust 11-5 in het voordeel van de thuisploeg. De tweede helft was de wind in het voordeel van de Sassenheimers en met hard werken vochten ze zich terug in de wedstrijd. Met nog vijf minuten te spelen stond er een gelijke stand (13-13) op het scorebord. KZ kwam weer op voorsprong, maar ook dit kon TOP weer rechttrekken. Uiteindelijk bracht een strafworp in de laatste seconden van de wedstrijd de verlossing voor KZ. Alwin Out maakte deze koelbloedig af en zorgde daarmee voor een eindstand in het voordeel van KZ. Coach Jan Niebeek van TOP gaf na afloop van de wedstrijd aan dat hij de teamspirit van vandaag graag zag en dat hij ondanks het verlies trots was op het team. (Uitslag: 15-14)

TOP (A) - DOS'46 
DOS’46 kwam op bezoek bij TOP uit Arnemuiden. DOS’46 had nog alle wedstrijden gewonnen, TOP daarentegen nog alles verloren. De Zeeuwen namen brutaal de leiding en via tussenstanden van 2-0, 3-3 en 9-6 stonden ze vlak voor rust zelfs met 10-7 voor. Door twee schoten van afstand kon DOS’46 nog net aanhaken, waardoor er met een stand van 10-9 gerust werd. Ook na rust was het een gelijk opgaande wedstrijd. Echter werd er niet meer zoveel gescoord als in de eerste helft. TOP creëerde goede kansen, maar het afrondingspercentage was niet meer zo hoog als in de eerste helft. Hierdoor lukt het DOS’46 om na tien minuten spelen de eerste voorsprong te pakken: 10-11. Daarna konden de Nijeveners uitlopen naar een einduitslag van 12-14. Coach Kees Jan Oppe was ondanks het verlies erg tevreden over zijn ploeg TOP: “We speelden met veel drive en aanvallend zijn we de afspraken goed nagekomen. Verdedigend hebben we het goed gedaan. Deze wedstrijd geeft heel veel vertrouwen voor volgende week.” (Uitslag: 12-14)

Stand in de Ereklasse B:

  W P
1. DOS'46 4 8
2. KZ 4 8
3. TOP (S) 4 4
4. DVO 4 4
5. DeetosSnel 4 0
6. TOP (A) 4 0


Programma:

TOP (S) - DVO
DeetosSnel - TOP (A)
DOS'46 - KZ


Datum: 29 september 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl