Ereklasse Terugblik #5

Ereklasse Terugblik #5

Ereklasse

De laatste speelronde zit er al weer op! In Ereklasse A leed koploper LDODK puntverlies en in Ereklasse B werd de kraker tussen DOS’46 en KZ/Thermo4U gespeeld. In diezelfde poule vochten DeetosSnel en TOP(A) om de eerste punten. Benieuwd naar het verloop van de wedstrijden? Je leest het in deze terugblik!

Ereklasse A:

KCC - PKC/SWKGroep
PKC/SWKGroep startte scherp en pakte vlot een eerste voorsprong, maar verzuimde om direct een gat te slaan. KCC bleef goed bij waardoor het eerste deel van de wedstrijd gelijk op ging. Daarna lukte het PKC om een gat van vier doelpunten te slaan waardoor de Papendrechters met een 6-10 voorsprong de rust in gingen. Na rust lukte het KCC om steeds dichterbij te komen en de achterstand om te buigen tot een gelijke stand op 11-11. De ploeg uit Capelle aan den IJssel kreeg daarna voldoende kansen op de voorsprong, maar het lukte niet om deze ook te pakken. Een spannende slotfase brak aan, waarbij beide ploegen om en om scoorden. Uiteindelijk lukte het PKC wel om twee doelpunten uit te lopen, zo de wedstrijd uit te spelen en de winst veilig te stellen. “In deze fase bleven we gelukkig rustig en speelden we goed korfbal, waardoor we toch de wedstrijd naar ons toe konden trekken”, aldus Daniël Hulzebosch, coach van PKC. Coach van KCC, Frits Wip: “We hebben PKC vandaag goed partij geboden, maar we willen vooral werken aan ons eigen spel. We gaan ons nu opmaken voor het zaalseizoen.” Tevens maakte Rachel Romijn in deze wedstrijd haar debuut voor PKC en deed dat zeer verdienstelijk. (Uitslag: 16-20)

Fortuna/Delta Logistiek - AW.DTV
De wedstrijd ging in de stromende regen van start. Het was AW.DTV dat goed begon en door middel van drie schoten op voorsprong kwam. Deze voorsprong behielden de Amsterdammers tot aan de rust. De tweede helft gaf Fortuna/Delta Logistiek verdedigend meer druk, waardoor het voor AW.DTV moeilijker werd om tot scoren te komen. AW.DTV creëerde op belangrijke momenten wel goede kansen, maar de afronding was niet zo goed als in de eerste helft. Fortuna kwam op voorsprong (mede dankzij Nik van der Steen, hij maakte zes doelpunten) en gaf deze niet meer uit handen. AW.DTV probeerde er met een slotoffensief nog een gelijkspel uit de wedstrijd te slepen, maar dit mocht niet meer baten. Uiteindelijk vond coach Edwin Bouman het wel een verdiende overwinning voor Fortuna. Ondanks het verlies hield hij een goed gevoel over aan de wedstrijd: “Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar de kwaliteit van ons spel en onze kansen was goed. Amber Linde speelde een hele verdienstelijke wedstrijd. Dit geeft vertrouwen voor in de zaal.” (Uitslag: 15-13)

Blauw-Wit - LDODK/Rinsma Modeplein
De beginfase van de wedstrijd was voor de ploeg uit Amsterdam. Ze speelde heel direct en kon zo op een makkelijke voorsprong komen. Coach Henk Jan Mulder van LDODK/Rinsma Modeplein: “We begonnen dramatisch en stonden al vlot met 3-0 achter. Tevens was ons aanvalsspel te eenzijdig.” Blauw-Wit kon wel over meerdere schijven scoren, wat zorgde voor een 9-8 voorsprong. In de tweede helft kon LDODK nog wel op een 11-13 voorsprong komen, maar het lukte niet om op dat moment de wedstrijd naar zich toe te trekken. Blauw-Wit kwam op gelijke hoogte en met twee schoten beslisten de hoofdstedelingen de wedstrijd in hun voordeel. “Een verdiende nederlaag: we hadden mijns inziens nergens recht op, Blauw-Wit wel”, aldus Mulder. Coach Gerald Aukes van Blauw-Wit had vooraf niet op een overwinning gerekend, maar was erg blij met de punten: “We hebben misschien wat minder individuele kwaliteiten, maar daardoor weten we dat we elkaar nodig hebben. We staan er echt als team en werken hard voor elkaar.” (Uitslag: 15-13)

Stand in de Ereklasse A:

  W P
1. PKC 5 10
2. Blauw-Wit 5 8
3. LDODK 5 6
4. Fortuna 5 4
5. KCC 5 2
6. AW.DTV 5 0


Ereklasse B:

TOP/SolarCompleet - DVO/Accountor
TOP/SolarCompleet startte zonder aanvoerder Mick Snel. De eerste helft ging het gelijk op en werd er om en om gescoord. Vijf seconden voor de rust maakte DVO/Accountor de gelijkmaker (9-9), maar lukte het TOP toch nog om met een voorsprong de rust in te gaan: 10-9. Na rust moest TOP verder zonder Frank Mostard en was het DVO dat sterker uit de kleedkamers kwam. De achterstand werd omgebogen in een 12-14 voorsprong. Desondanks lukte het TOP om dit om te draaien en de Sassemers kwamen met twee en daarna zelfs met vier doelpunten voor. “We maakten in deze fase de verkeerde keuzes, waardoor we teveel balverlies leden. Hierdoor kon TOP uitlopen”, aldus coach Richard van Vloten (DVO). Dit gat kon DVO niet meer repareren en TOP won de wedstrijd met 23-20. Coach Jan Niebeek (TOP) was zeer tevreden: “In de eindfase spelen we de wedstrijd goed uit waardoor DVO niet meer terug kon komen.” (Uitslag: 23-20)

DeetosSnel - TOP (A)
Een spannende wedstrijd voor beide ploegen, want zowel DeetosSnel als TOP stond nog zonder punten. In de beginfase deden de ploegen niet voor elkaar onder: 5-5. Anita de Ridder had toen al drie doelpunten voor TOP gemaakt. Daarna liep DeetosSnel uit naar 7-5. “In deze fase lieten we de dames van DeetosSnel te makkelijk schieten”, aldus Kees Jan Oppe van TOP. De Zeeuwen schroefden de druk op de dames op en er volgde een goede fase voor TOP. Met vier doelpunten op rij boog TOP de achterstand om in een 7-9 voorsprong. Uiteindelijk werd er met 8-9 gerust. “In het tweede deel van de eerste helft verliezen we de controle die we in de beginfase wel hadden”, aldus Patrick Muurling, coach van DeetosSnel. Na rust kon DeetosSnel wel meteen de gelijkmaker scoren, maar daarna was het weer TOP (A) dat uit liep naar vier doelpunten verschil (12-16). De Zeeuwen speelden de wedstrijd goed uit en wonnen met 15-17. Oppe was meer dan tevreden met de uitslag en de winst. “We hebben de eerste punten gepakt in de Ereklasse tegen onze directe concurrent. Dit geeft een heerlijk gevoel om zo de zaal in te gaan!” (Uitslag: 15-17)

DOS'46 - KZ/Thermo4U
De topper tussen twee ploegen die nog geen wedstrijd hadden verloren. KZ/Thermo4U startte zonder de geblesseerde Esther Cordus, zij had tijdens een training van Oranje haar enkel geblesseerd. DOS’46 had gedurende de hele wedstrijd het initiatief en kon de voorsprong vanaf het begin steeds wat groter maken. Bij 8-6 leek KZ nog terug te komen in de wedstrijd, maar uiteindelijk ging DOS’46 gewoon door met scoren waardoor er met 15-10 gerust werd. De tweede helft verliep ongeveer hetzelfde als de eerste helft. Bij 17-14 leek KZ weer even aan te kunnen haken, maar DOS’46 scoorde vervolgens zes keer op rij waardoor bij 23-14 het definitieve gat geslagen was. Uiteindelijk werd het nooit een echte kraker en won DOS’46 de wedstrijd op eenvoudige wijze met 28-18. Jelmer Jonker en Max Malestein waren beide goed voor zeven doelpunten. (Uitslag: 28-18)

Stand in de Ereklasse B:

  W P
1. DOS'46 5 10
2. KZ 5 8
3. TOP (S) 5 6
4. DVO 5 4
5. TOP 5 2
6. DeetosSnel 5 0


Datum: 6 oktober 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl