Ereklasse Terugblik: speelronde 2

Ereklasse Terugblik: speelronde 2

Ereklasse

De tweede speelronde van de Ereklasse is weer achter de rug. In poule B begint een duidelijke indeling te ontstaan, met in deze speelronde drie grote uitslagen. In poule A zijn de verschillen minder groot, met Korfbal Leagueploegen die tegenvallen en Hoofdklassers die indruk maken.

Ereklasse A

DOS’46 – Tempo
DOS’46 begon het nieuwe seizoen met een overwinning op Fortuna, een prestatie waardoor de Nijeveners favoriet werden geacht tegen Tempo. Niets bleek echter minder waar. Hoewel de thuisploeg de eerste voorsprong pakte, bleven de bezoekers uit Alphen aan den Rijn aan het elastiek hangen. Vlak na rust wist Tempo met 10-10 de gelijkmaker op het bord te zetten, maar de ploeg uit Nijeveen sloeg gelijk weer een gat van drie: 13-10. Toch bleef Tempo volgen, waardoor met nog één minuut op de klok een stunt in de maak leek, toen plotseling de 21-21 door de korf viel. De wedstrijd kon beide kanten op, maar het was toch DOS’46 met de beslissende treffer. De dames werden effectief vrijgespeeld, waarna Nienke Hintzbergen het winnende doelpunt binnenschoot. Tempo had nog een laatste aanval om toch een punt te pakken, maar kon die niet in een doelpunt omzetten. DOS’46 bleef zonder puntverlies. Tempo maakte weer indruk, maar slaagde er desondanks niet in om van de nul af te komen. (Uitslag: 22-21)

LDODK/Rinsma Modeplein – AW.DTV
Na de overwinning in de Amsterdamse derby mocht AW.DTV optimistisch naar de wedstrijd in Gorredijk kijken. LDODK had in de eerste ronde Tempo verslagen en was niet van plan om van AW.DTV te verliezen. Doelpunten waren vanaf het begin van de wedstrijd zeldzaam. Halverwege de eerste helft stonden de ploegen op een 4-4 gelijke stand. Een beslissing van de arbitrage leidde tot frustratie bij de Amsterdammers, wat Danny de Vos na een gemiste strafworp van Bret Nolthuis een gele kaart opleverde. Met de frustratie werd AW.DTV iets slordiger, waardoor LDODK een gaatje kon slaan. Femke Faber rondde de eerste helft uiteindelijk af met de 10-6. In de tweede helft begonnen de bezoekers de achterstand te repareren, terwijl de spanningen tussen met name Friso Boode en Nolthuis stegen. Tijdens een fase waarin LDODK veel kansen miste wist AW.DTV terug te komen tot 11-10, maar Diana van der Vorst was op tijd bij de les en stak een stokje voor de gelijkmaker. De Friezen breidden vervolgens het verschil weer uit naar een gat van vier. Dat gat was de Amsterdammers te groot. AW.DTV scoorde nog maar tweemaal in de laatste 10 minuten, terwijl LDODK doelpuntloos aanviel. (Uitslag: 15-13)

Blauw-Wit – Fortuna/Delta Logistiek
Blauw-Wit was het seizoen met een valse start begonnen. In Amsterdam, op bezoek bij haar stadgenoot AW.DTV, verloor het. Ook Fortuna had geen perfecte seizoenstart, aangezien de ploeg – op eigen veld – een tik moest incasseren van DOS’46. Nu zou minstens een van de twee ploegen punten verzamelen in Amsterdam. Fortuna, dat zonder Fleur Hoek, Marcel Segaar en Nik van der Steen begon, beleefde een moeilijke start in Amsterdam. Blauw-Wit bepaalde het tempo en kwam al snel tot een verschil van vier doelpunten. Ook nadat de ploegen bij een stand van 9-5 de kleedkamers ingingen bleef het initiatief vanuit Amsterdam komen, al wist Fortuna – nu mét de drie bankzitters – het verschil bij 16-14 toch eindelijk op twee te krijgen. Helaas voor Fortuna was het niet genoeg om de punten te pakken. Blauw-Wit revancheerde zich, terwijl de slechte seizoensstart van Fortuna voortduurt. (Uitslag: 17-14)

Stand Ereklasse A:

  W P
1. LDODK 2 4
2. DOS'46 2 4
3. AW.DTV 2 2
4. Blauw-Wit 2 2
5. Fortuna 2 0
6. Tempo 2 0

 

Programma:    
AW.DTV - DOS'46
Tempo - Fortuna
     
LDODK - Blauw-Wit

Ereklasse B

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – PKC/SWKGroep
Dalto wist voor het seizoen al dat het met een zwaar programma zou beginnen. Na het bezoek aan TOP was dit weekend PKC de tegenstander. PKC had haar eerste wedstrijd zonder al te veel problemen gewonnen en had ook in Driebergen de twee punten al snel in het vizier. De ploeg uit Papendrecht haalde genadeloos de trekker over. Vanaf de eerste minuut liet PKC de thuisploeg achter de feiten aanlopen. Aanvallend liep het soepel bij de regerend landskampioen, terwijl Dalto nauwelijks tot scoren kwam en ook haar eigen schoten maar zelden wist af te vangen. Met name Richard Kunst was niet te volgen door de ploeg uit Driebergen. Als afsluiter van de eerste helft legde Arjen van Houwelingen, tekenend voor de eerste helft, de bal nog vanaf de middenlijn in de korf en bracht daarmee de ruststand op 4-18. In de tweede helft namen de bezoekers het gas iets terug, waardoor Dalto iets meer in de wedstrijd kwam, maar door het enorme kwaliteitsverschil was een noemenswaardige uitslag al onbereikbaar. PKC liep in het vervolg van de tweede helft weer verder uit en nam probleemloos de punten mee naar Papendrecht. Dalto heeft twee nachtmerries van wedstrijden achter de rug en moet nu zien tegen KZ de eerste punten te pakken. (Uitslag: 14-32)

KZ/Thermo4U – TOP/SolarCompleet
KZ ontving deze week TOP. KZ had in speelronde één de eerste punten in Bennekom geïncasseerd, terwijl bezoeker TOP Dalto versloeg. TOP wist de goede seizoensstart voort te zetten in Koog aan de Zaan, dat lag met name aan het duidelijke verschil in kwaliteit. Bij de bezoekers uit Sassenheim speelde nieuwkomer Frank Mostard een belangrijke rol. De aanwinst, overgekomen van Blauw-Wit, wist gedurende de wedstrijd maar liefst zeven keer de korf te vinden. De ploegen bleven nog bij elkaar in de buurt tot de 3-3, waarna het Sassemse offensief van start ging. Op het moment van het rustsignaal, konden de ploegen met een stand van 7-17 de kleedkamers opzoeken. In de tweede helft wist KZ TOP niet meer te benaderen. TOP liep zelfs nog iets verder uit en nam de punten uit Koog aan de Zaan mee naar Sassenheim. KZ kon geen vuist maken tegen TOP en lijkt nu al genoegen te moeten nemen met een plek in de middenmoot van de ranglijst. (Uitslag: 14-29)

DeetosSnel – DVO/Accountor
Voor DeetosSnel was het thuisduel tegen DVO een goede kans om punten te pakken. De promovendus verloor met duidelijk verschil in Papendrecht in speelronde één, maar zag in DVO een meer kansrijke opponent om punten tegen te vergaren. DVO had in eigen huis verloren van KZ en had dus ook wat recht te zetten tegen DeetosSnel. Doelpunten waren schaars aan het begin van de wedstrijd. Na een kwartier spelen waren er slechts vier doelpunten gevallen, eerlijk verdeeld over de ploegen. Vervolgens namen de bezoekers uit Bennekom het initiatief. DeetosSnel bleef echter in de buurt. De ploeg liet een gaatje van drie vallen bij 7-10, maar wist dankzij Randy Oosting de 8-10 nog voor rust de maken. In de tweede helft repareerde Jordi van Elburg de achterstand, waarna het stuivertje wisselen begon. Dat stuivertje wisselen stopte toen DeetosSnel het plotseling op de heupen kreeg. Een 13-14 achterstand werd miraculeus omgezet in een voorsprong van 22-14. Pas toen Chris van Haren vrij mocht aanleggen van tweeëneenhalve meter kwam DVO weer terug op het scoreformulier. Er vielen nog enkele doelpunten, maar de wedstrijd was allang gespeeld. DeetosSnel won knap van DVO en mag met twee punten en een positieve moraal naar Sassenheim. DVO blijft, net als Dalto, puntloos. Volgende week wacht de confrontatie met voormalig kind van de club: Marijn van den Goorbergh, die als PKC'er terugkeert in Bennekom. (Uitslag: 24-16)

Stand Ereklasse B:

  W P
1. PKC 2 4
2. TOP 2 4
3. DeetosSnel 2 2
4. KZ 2 2
5. DVO 2 0
6. Dalto 2 0

 

Programma:    
TOP - DeetosSnel
DVO - PKC
KZ - Dalto
Datum: 16 september 2018 - 00:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl