Ereklasse Terugblik: speelronde 4

Ereklasse Terugblik: speelronde 4

Ereklasse

Afgelopen weekend was de laatste speelronde van de Ereklasse in 2018 alweer aangebroken. In Ereklasse A was de 'derby van het noorden' tevens de strijd om plek 1, terwijl onder aan de ranglijst Tempo op jacht ging naar de eerste punten. In Ereklasse B liepen gedoodverfde favorieten PKC en TOP elkaar tegen het lijf, en zetten DVO en Dalto een achtbaan van een wedstrijd neer.

Ereklasse A

Tempo – Blauw-Wit
In Alphen aan den Rijn mocht Tempo Blauw-Wit ontvangen. De ploeg uit Amsterdam draaide tot nog toe stroef in de eerste veldhelft, met slechts twee punten uit drie wedstrijden. Dat was echter nog een stukje beter dan de thuisploeg. Tempo maakte indruk en kwam vooral tijdens het bezoek aan DOS’46 dicht bij punten in de buurt, maar moest het nog altijd doen met nul punten. Dat de ploeg van plan was daar verandering in te brengen, was vanaf minuut één te zien. De ploegen gingen eerst gelijk op, maar na verloop van tijd wist Tempo steeds beter te profiteren van de zwakke plekken in de verdediging van Blauw-Wit, dat zonder Otto Fabius startte. Het verschil was al vijf doelpunten toen het rustsignaal klonk. Ook na rust zette de hekkensluiter door, door de voorsprong uit te breiden naar 20-11. Halverwege de tweede helft herpakte Blauw-Wit zich echter. De verdedigende druk en het aanvallende tempo gingen omhoog, waardoor de Amsterdammers zich al snel terug zagen komen. De comeback kwam echter net iets te laat. In het laatste kwartier schoten de bezoekers zich naar de 21 doelpunten, maar Tempo maakte in datzelfde tijdsbestek drie doelpunten die meer dan genoeg waren voor de overwinning. (Uitslag: 23-21)

DOS’46 – LDODK/Rinsma Modeplein
De derby van het noorden is eigenlijk altijd een enerverende wedstrijd, maar deze iteratie was nog interessanter dan normaal. DOS’46 en LDODK deelden namelijk de eerste plek in de Ereklasse, met vier punten voorsprong op de rest van de competitie. Met deze ronde als laatste ronde van de eerste veldhelft, zou de winnaar van het duel als klassementsleider de zaal in gaan. Na de beginfase nam de thuisploeg de controle. De ploeg uit Nijeveen sloeg een gaatje van drie doelpunten. Dat gat werd laat in de eerste speelhelft weer gedicht, hoewel DOS’46 het verschil vlak voor rust weer op 10-8 kon brengen. De stand werd snel na rust 11-8, waarna LDODK de lakens begon uit te delen. De Friezen zetten de achterstand om in een voorsprong van 11-13. LDODK leidde even, maar bij 15-15 wist Jelmer Jonker de wedstrijd toch weer op gelijke stand te brengen. In de slotfase waren de doelpunten duur, maar geen van beide ploegen kon het verschil meer maken. Met de eerste puntendeling van het seizoen in Ereklasse A blijft de strijd op plek 1 onbeslist, al is LDODK officieel op doelsaldo de klassementsleider. (Uitslag: 17-17)

Fortuna/Delta Logistiek – AW.DTV
Het beloofde vooral verdedigend een interessant duel te worden in Delft. Geen van beide ploegen had in de eerste drie speelronden meer dan 50 doelpunten doorgelaten, en alleen Fortuna was met eigen doelpunten de 50 gepasseerd - met één doelpunt. Tijdens de eerste helft in Delft waren de doelpunten dan ook zeldzaam. Fortuna had echter wel de controle, deels dankzij Tim Heemskerk. Hij was verantwoordelijk voor het gros van de doelpunten, met drie doelpunten voor Fortuna bij een ruststand van 7-3. In de tweede helft deed AW.DTV nog iets terug, maar dichter bij dan 8-5 kwamen de Amsterdammers niet. De Delftenaren lieten de bezoekers geen kans en liep in de tweede helft nog iets verder uit. Fortuna steeg tot nieuwe hoogten door slechts 10 tegendoelpunten te incasseren. AW.DTV kon niet opboksen tegen Fortuna en gaat met verlies de zaal in. (Uitslag: 18-10)

Stand Ereklasse A:

  W P
1. LDODK 4 7
2. DOS'46 4 7
3. Fortuna 4 4
4. AW.DTV 4 2
5. Tempo 4 2
6. Blauw-Wit 4 2

Ereklasse B

PKC/SWKGroep – TOP/SolarCompleet
In Ereklasse B troffen titelkandidaten TOP en PKC elkaar. TOP had nog geen tekenen van zwakte vertoond, met drie ruime overwinningen op zak. PKC leek ook zo’n patroon te ontwikkelen, maar liep in speelronde 3 tegen een verrassend DVO aan. In speelronde 4 was echter te zien dat de ploeg uit Papendrecht haar les geleerd had. Al na enkele passes had de thuisploeg de 1-0 in de korf liggen, en na een snelle onderschepping liet ook de 2-0 niet lang op zich wachten. Op die manier creëerde PKC al snel een voorsprong van vier doelpunten, die niet werd weggegeven. Het verschil was zelfs al iets vergroot toen het rustsignaal klonk. In de tweede helft probeerde TOP nog iets terug te doen, maar in Jet Hendriks en Celeste Split werden twee enorm belangrijke speelsters gemist. Het verschil werd in het slotstuk alleen nog maar groter. PKC herpakt zich zeer sterk door op eigen veld concurrent TOP te verslaan. TOP kwam voor het eerst dit seizoen echt in de problemen en moest het bekopen met een verlies. (Uitslag: 29-21)

DVO/Accountor – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Het verging Dalto tot noch toe zwaar in de Ereklasse. De ploeg uit Driebergen had nog niet weten te winnen, en kwam alleen in speelronde 3 ook maar in de buurt van een punt. DVO daarentegen, was in de wolken na de wedstrijd in de derde ronde. Titelfavoriet PKC werd op eigen veld verslagen, waardoor DVO met een stunt de eerste punten pakte. De ploeg leek nu echter vergeten te zijn terug te komen uit de wolken om weer op het veld te komen staan. Na de eerste paar doelpunten van beide ploegen nam Dalto de volledige controle. De 2-1 veranderde in een kwartier tijd in 2-12 waardoor DVO weer ferm met beide benen op de grond kwam te staan. Pas toen kon de ploeg uit Bennekom via Gertjan Meerkerk weer iets terug doen. Dalto maakte minder doelpunten en begon terrein te verliezen. Ook toen de tweede helft van start ging bij 9-14 bleef de voorsprong van Dalto steeds kleiner worden. Bij 18-19 vond Koen van Roekel de aansluiting, maar Dalto-aanvoerder Maarten Groot Hulze wist de gelijkmaker nog even uit te stellen. Even later viel toch de 20-20 van de handen van Gertjan Meerkerk. Weer was daar Groot Hulze, die vlak voor tijd de beslissingstreffer leek te maken, maar Daniëlle Boadi stak daar een stokje voor. Dankzij haar doelpunt sleepte DVO net een puntje uit het vuur. De spelers van Dalto verloren dat punt in Bennekom, en zullen zaterdagnacht nog wel even wakker hebben gelegen. (Uitslag: 21-21)

DeetosSnel – KZ/Thermo4U
In speelronde 4 onderwierp DeetosSnel zich aan een krachtmeting tegen KZ. Beide ploegen versloegen DVO en verloren van TOP, en konden zich nu in een direct duel meten. In de eerste helft scheelden de ploegen elkaar maar weinig. KZ nam na verloop van tijd de leiding, door een voorsprong van 5-8 aan te leggen. Een time-out gaf DeetosSnel echter de impuls die het nodig had om dat gat weer te dichten. Het laatste doelpunt voor rust was toch weer voor KZ. Ook het eerste doelpunt van de tweede helft kwam van de Koogers, maar vervolgens liet DeetosSnel het thuispubliek een bekend kunstje zien. Net als bij het eerste thuisduel tegen DVO sloeg de thuisploeg haar slag door zonder onderbreking van een Koogs doelpunt maar liefst acht doelpunten te scoren. Pas zodra de Dordtse score verdubbeld was en het scorebord op 16-10 stond kwamen de bezoekers weer aan scoren toe. KZ deed in de slotfase wat het kon, maar de schade was al gedaan. DeetosSnel behield het gat en pakte voor de tweede keer de overwinning op eigen veld. KZ liep stuk op de tussensprint in Dordrecht en blijft op 4 punten staan. (Uitslag: 20-14)

Stand Ereklasse B:

  W P
1. PKC 4 6
2. TOP 4 6
3. DeetosSnel 4 4
4. KZ 4 4
5. DVO 4 3
6. Dalto 4 1
Datum: 30 september 2018 - 00:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl