Ereklasse Terugblik: Speelronde 5

Ereklasse Terugblik: Speelronde 5

Ereklasse

Het zit erop. Het eerste deel van het veldseizoen werd afgesloten met een speelronde die gekenmerkt werd door (wederom) flink wat regen en wind. En de standen? In de Ereklasse A gaan Fortuna, LDODK en KZ na de zaal vechten op de twee plaatsen voor de kruisfinales, terwijl PKC eenzaam aan kop staat in de Ereklasse B.

Ereklasse A

KZ/Hiltex – Blauw-Wit
In het natte en winderige Koog aan de Zaan liet KZ – zonder Rosemarie Roozenbeek, Jordi Pasma en Alwin Out – zien dat het met de strijdlust wel goed zit. De ploeg van Wim Bakker leverde veel energie in de aanval, en met het consequent achterverdedigen had KZ succes. Na 20 minuten was het 8-2, Blauw-Wit was zichtbaar niet bij de les en KZ profiteerde daarvan. De Amsterdammers hadden veel eenschotsaanvallen, en hadden het gat bij rust maar een klein beetje verkleind; 12-7. De rest van de wedstrijd ging het gelijk op, maar KZ kwam alleen bij 13-10 enigszins in de problemen. De thuisploeg kon uitlopen tot 23-14, met vijf goals op rij maakte Blauw-Wit de score iets dragelijker. De Amsterdammers zullen blij zijn dat ze de zaal in gaan, terwijl KZ met acht punten serieus meedoet bovenin. (Uitslag: 23-19)

KCC/SO natural – AW.DTV
Tot 4-4 was het degradatieduel uit de Ereklasse A gelijk opgaand, maar daarna nam de thuisploeg afstand met een 9-5 stand als gevolg. Opvallend was het aantal fysieke fouten, waardoor er veel strafworpen aan beide kanten werden gegeven. Met twee snelle treffers voor en na rust trok AW.DTV de stand weer gelijk, naar 9-9. De Amsterdammers kwamen duidelijk sterker uit de kleedkamer, en waren mentaal weerbaar genoeg om de 11-9 achterstand om te draaien in een 11-12 voorsprong. In het laatste kwartier kon het daardoor nog alle kanten op. Met nog zeven minuten op de klok draait KCC de rollen om en komt de thuisploeg op voorsprong, maar het stuivertje wisselen levert uiteindelijk geen winnaar op. Misschien wel een morele winnaar, want AW.DTV kwam meerdere malen uit geslagen positie terug. KCC zal balen dat het de klus niet al voor rust geklaard heeft, want met een gelijkspel schieten beide teams weinig op. (Uitslag: 14-14)

Fortuna/Delta Logistiek – LDODK/Rinsma Fashion
Daan Preuninger en Mirjam Maltha ontbraken bij Fortuna in de basis, maar dat weerhield de Delftenaren er niet van om meteen een 4-0 voorsprong te nemen. Na een time-out kwam LDODK beter in de wedstrijd en bij rust was het 7-9, de Friezen wisten Fortuna te ontregelen met hun verdedigende druk. In de tweede helft kon Fortuna met wat wissels het tij keren, daardoor kreeg de thuisploeg de overhand. Zo blijft Fortuna serieus meedoen bovenin met evenveel punten als KZ en LDODK, dat ondanks het eerste puntverlies dus nog steeds gedeeld koploper is. (Uitslag: 22-18)

Ereklasse B

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – DVO/Accountor
Met Mathijs den Ouden terug in de basis was de openingsfase voor de thuisploeg, die daarin meermaals op voorsprong kwam, nam DVO bij 4-2 het heft in handen. De ploeg uit Bennekom koos ervoor om achter te verdedigen, wat ervoor zorgde dat Dalto geforceerd ging aanvallen. Via 4-5 ging het naar een 7-11 ruststand. DVO kwam geen moment in de problemen en liet bij vlagen heel aardig veldspel zien, en kon gestaag de voorsprong uitbreiden. Via 9-12 ging het naar 9-15, en bij 11-18 met nog twintig minuten op de klok wist DVO dat de punten in de tas waren. Vijf minuten voor tijd was dat gat verkleind naar vier dankzij een paar knappe schoten van flinke afstand, maar DVO kwam geen moment écht in de problemen. Zo delen de Bennekommers de tweede plaats met DOS’46, op vier punten van PKC met zes punten uit vijf wedstrijden. Dalto gaat de zaal in met twee punten, evenveel als hekkensluiter DSC. (Uitslag: 19-23)

DSC – TOP (S)
Een bijzondere wedstrijd in Eindhoven, waar TOP aanvankelijk weinig moeite leek te hebben met DSC. Bij rust was het 7-13, nadat DSC in de openingsfase tot tweemaal toe twee goals voor had gestaan. Vanaf 5-5 liep TOP echter weg, om via 6-9 dus bij de ruststand uit te komen. In de tweede helft gaf DSC meer strijd en inzet, en dat betaalde zich uit. De thuisploeg begon erin te geloven, en vijf minuten voor tijd viel de 15-14. Vlak voor tijd werd het vervolgens 15-15, en in de laatste tien seconden kon Mick Snel profiteren van een verdedigende fout van DSC. Een mooie kans voor de Eindhovenaren om te stunten, maar uiteindelijk gaat TOP er met de punten vandoor waardoor zij zich steviger in de middenmoot vestigen. (Uitslag: 15-16)

DOS’46 – PKC/SWKGroep
Zonder Jelmer Jonker en Leander Zwolle maar mét de nodige regenval ging het eerste kwartier gelijk op in Nijeveen. Daarna was het echter de thuisploeg die zich liet gelden, en via 5-5 op 8-5 kwam. Dat gat van drie werd continu geconsolideerd, en in de fase vlak voor rust zelfs uitgebouwd naar vijf met een 15-10 ruststand als gevolg. In een fase van tien minuten kon PKC na rust de wedstrijd volledig kantelen; van 16-13 ging het naar 16-17. Wat volgde was een laatste kwartier waarin beide teams erg aan elkaar gewaagd waren. DOS’46 kwam op 18-18, zag PKC vervolgens weer uitlopen naar 18-21 maar dichtte dat gat door op 20-21 te komen. Met nog zes minuten te gaan en een stand van 21-22 op het bord volgde een time-out, waarna PKC de wedstrijd vervolgens in het slot wist te gooien. De Papendrechters gaan zonder puntverlies de zaal in, terwijl DOS’46 na vijf wedstrijden op zes punten staat, vier punten achter PKC. (Uitslag: 21-27)

Spelers, coaches en scheidsrechters, geef elkaar de hand tijdens de Week van de Scheidsrechter (7 – 15 oktober)! #scheidsbedankt

Datum: 8 oktober 2017 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl