Ereklasse Terugblik: speelronde 5

Ereklasse Terugblik: speelronde 5

Ereklasse

Het is weer zover: de veldcompetitie is weer begonnen. In de Ereklasse werd het seizoen bij ronde 5 hervat, wat betekent dat de teams na de eerste veldwedstrijden van het kalenderjaar halverwege het seizoen waren. Alleen LDODK/Rinsma Modeplein - Fortuna Delta/Logistiek laat nog op zich wachten, aangezien de veldkoploper en de zaalkampioen elkaar pas op 28 april zullen treffen. De ploegen die wel al op 20 april daar buiten mochten, werden opgewacht door een stralende zon.

Ereklasse A

AW.DTV – Tempo
AW.DTV en Tempo begonnen meteen maar met een belangrijke wedstrijd. Beide ploegen deelden de laatste plek met Blauw-Wit en twee punten uit de eerste vier wedstrijden. De laatste keer dat de ploegen elkaar troffen stond er een ticket naar de Hoofdklassefinale op het spel, en kwam Tempo als winnaar uit de bus. Die wedstrijd was voor de Amsterdammers nog vers in het geheugen, aangezien het voor hen de laatste competitie wedstrijd was. AW.DTV had dus nog een appeltje te schillen met de zaalpromovendus uit Alphen aan den Rijn. Wie voor het doelpuntenspektakel naar korfbal keek, was bij Sportpark Drieburg aan het verkeerde adres. De ploegen konden beide maar moeilijk de korf vinden, maar uiteindelijk deden ze dat in gelijke mate als elkaar. De kersverse Korfbal Leagueclub Tempo ging terug naar Alphen aan den Rijn met één punt. (Uitslag: 11-11)

Blauw-Wit – DOS’46
Het duel des hekkensluiters was niet de enige korfbalwedstrijd in Amsterdam. Blauw-Wit, de derde rode lantaarndrager, ontving gedeeld koploper DOS’46 op eigen veld. DOS’46 was nog altijd ongeslagen in de buitenlucht, met alleen een verloren puntje tegen medekoploper LDODK/Rinsma Modeplein. Blauw-Wit wist slechts één keer te winnen, maar die ene overwinning was dan wel weer de enige wedstrijd die de ploeg op eigen veld speelde. Dat eigen veld leek de Amsterdammers ook nu weer goed te liggen, want Blauw-Wit was al snel met afstand de bovenliggende partij. Bij 13-7 had de thuisploeg bijna de dubbele score van hun opponent, al kwam DOS’46 vlak voor rust nog iets terug naar 13-9. In de tweede helft sloeg de wedstrijd echter volledig om. Onder leiding van Jelmer Jonker, die het leeuwendeel van de Nijeveense doelpunten zou maken, kwam de koploper terug. Blauw-Wit kon de korf niet meer vinden, en het duurde niet lang tot DOS'46 weer op voorsprong kwam. De Amsterdammers bleven echter bij, wat de stand weer gelijk bracht. Bij 18-18 zou er nog maar één doelpunt vallen, en dat kwam van de handen van Nienke Hintzbergen. Blauw-Wit had nog een hoop tijd om nog een puntje binnen te slepen, maar slaagde daar niet meer in. DOS’46 moet nog een weekje wachten op het resultaat van medekoploper LDODK, maar tot die tijd leidt het absoluut in Ereklasse A. Blauw-Wit staat halverwege het veldseizoen op de laatste plaats, en zakt door het gelijke spel tussen AW.DTV en Tempo nog dieper de problemen in. (Uitslag: 18-19)

Stand Ereklasse A:

  W P
1. DOS'46 5 9
2. LDODK 4 7
3. Fortuna 4 4
4. Tempo 5 3
5. AW.DTV 5 3
6. Blauw-Wit 5 2

 

Programma:    
LDODK - Fortuna
     
LDODK - Tempo
DOS'46 - Fortuna
Blauw-Wit - AW.DTV

 

Ereklasse B

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – DeetosSnel
Dalto hervatte het veldseizoen meteen met een mogelijk belangrijke wedstrijd. De ploeg uit Driebergen stond op de laatste plek met één puntje, en had de punten hard nodig om boven de degradatiestreep uit te komen. Het bezoek van DeetosSnel was een van de betere mogelijkheden om dat te doen. De bezoekers uit Dordrecht staan er echter helemaal niet verkeerd voor op het veld. De ploeg schaart zich net onder de twee koplopers, op gelijke hoogte met KZ. In Driebergen zou het behoorlijk spannend worden. Met nog zo’n drie minuten op de klok moest de beslissing nog vallen. Het was Brett Zuijdwegt die de wedstrijd de kant van DeetosSnel deed kantelen met de 18-19, waarna de beurt aan Dalto was om een punt uit de wedstrijd te proberen te slepen. Dat lukte niet, want in plaats daarvan sloegen de Dordtenaren de laatste nagel in de kist. DeetosSnel doet goede zaken in Driebergen, Dalto loopt een hoop risico op degradatie halverwege de veldcompetitie. (Uitslag: 18-20)

TOP/SolarCompleet – DVO/Accountor
Terwijl Dalto verloor van DeetosSnel, kon DVO het gat met de degradatiezone een stuk groter maken. De Bennekommers moesten daarvoor echter wel op bezoek bij TOP, dat op punten de eerste plek deelde met PKC. TOP-DVO was ook de samenstelling van de finale van de A-junioren in de Ziggo Dome, die TOP op het nippertje wist te winnen. De ploeg uit Sassenheim zal daaraan teruggedacht hebben, want zowel junior Alon Keijzer als A1-aanvoerder Thijs van der Zaag mochten in de rood-witte basis beginnen. De start van de wedstrijd was echter beslist voor de bezoekers. DVO liep ietwat verrassend uit naar 4-9, waarmee er letterlijk en figuurlijk geen vuiltje aan de lucht was voor de Bennekommers. Het duurde echter niet lang voor TOP de counter inzette, want tegen de tijd dat het rustsignaal klonk had de ploeg alweer een voorsprong van 12-11 te pakken. In de tweede helft bleef de thuisploeg aan de leiding. TOP liep uit, DVO kwam nog even terug, maar in de slotfase was de ploeg uit Sassenheim de onbetwiste winnaar. TOP won op eigen veld, en hield stevig vast aan de positie bij de eerste twee.  DVO wist niet te profiteren van het verlies van Dalto. (Uitslag: 25-19)

KZ/Thermo4U – PKC/SWKGroep
Tot slot ging PKC op bezoek in Koog aan de Zaan. De runner-up van de Korfbal League wist het nog niet toen de wedstrijd begon, maar PKC zou moeten winnen om TOP voor te blijven op de ranglijst. Voor KZ gold echter ook dat PKC verslagen moest worden om DeetosSnel bij te houden. Zoals bij wel meer wedstrijden in de eerste speelronde na de zaalcompetitie waren de doelpunten duur bij KZ-PKC. Een magere 7-7 bij rust was tekenend, en de tweede helft zou niet veel meer doelpunten brengen. Waar de Koogers in de tweede helft constant bleven, wist de ploeg uit Papendrecht net iets beter te presteren. PKC pakte de punten uit Koog aan de Zaan, en blijft daarmee aan kop in Ereklasse B. KZ moest het zonder punten doen, en verliest terrein ten opzichte van DeetosSnel. (Uitslag: 14-16)

  W P
1. PKC 5 8
2. TOP 5 8
3. DeetosSnel 5 6
4. KZ 5 4
5. DVO 5 3
6. Dalto 5 1

 

Programma:    
Dalto - TOP
KZ - DVO
DeetosSnel - PKC
Datum: 21 april 2019 - 21:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl