Ereklasse Terugblik: speelronde 6

Ereklasse Terugblik: speelronde 6

Ereklasse

Na een weekje rust voor de meeste ploegen - alleen LDODK - Fortuna werd vorige week gespeeld - stond er dit weekend weer een volledige speelronde op het programma. 

Ereklasse A

LDODK/Rinsma Modeplein - Fortuna/Delta Logistiek
Terwijl de andere ploegen een weekje rust hadden, werkten LDODK en Fortuna hun duel uit de vijfde speelronde af. De kersverse landskampioen stond zeker niet op volle sterkte op het veld in Gorredijk, geen Thomas Reijgersberg of Mirjam Maltha bijvoorbeeld, en ook de Friezen waren niet geheel compleet. Sprankelend was het spel allerminst, van beide kanten. De eerste helft gingen beide ploegen nog gelijk op, in de tweede helft was het LDODK dat - dankzij een goede fase met veel damesgoals - rap het verschil maakte. Pas tegen het einde van de wedstrijd konden de Delftenaren de stand nog wat dragelijker maken door een aantal goals van Nik van der Steen en Joren van Nieuwenhuijzen, maar bij LDODK werd over alle schijven gescoord. Een prima hervatting voor de Friezen dus, die zo de koppositie in de Ereklasse A nog een week langer in handen hielden. (Uitslag: 22-17)

LDODK/Rinsma Modeplein - Tempo
Zes dagen later was het de beurt aan de ploeg uit Alphen aan den Rijn om naar Friesland te trekken. Het duel leek een kopie te worden van de wedstrijd tegen Fortuna, waarin ook nu beide ploegen in de eerste helft gelijk op gingen. Bij rust stond er een 12-9 stand op het bord en was Tempo zeker nog niet verslagen. LDODK miste scherpte in de verdediging en daar maakten de Alphenaren dankbaar gebruik van. In het tweede bedrijf hadden de Friezen het verdedigend een stuk beter voor elkaar en ontbrak het Tempo aan scorend vermogen. Met een duidelijke overwinning zet LDODK een grote stap richting de kruisfinales. (Uitslag: 25-14)

DOS'46 - Fortuna/Delta Logistiek
De Nijeveners liepen tegen Fortuna tegen de eerste nederlaag van het Ereklasse-seizoen aan en zijn daarmee voorlopig de koppositie - die gedeeld werd met LDODK - kwijt. Directe concurrent Fortuna daarentegen, deed goede zaken in de strijd om de kruisfinales en liep een beetje in op de nummer twee. Het was de thuisploeg die, via onder anderen Harjan Visscher en Jesse de Jong, de eerste voorsprong pakte. Nog voor rust wist Fortuna iets terug te komen, maar mede door de wind wisten beide ploegen maar moeizaam tot scoren te komen, wat resulteerde in een magere 6-5 ruststand. Na rust was het Fortuna dat het initiatief pakte en naar een 9-12 voorsprong uitliep. DOS'46 kwam nog terug tot 13-13 maar moest in de slotminuten haar meerdere erkennen in de ploeg uit Delft. (Uitslag: 13-15)

Blauw-Wit - AW.DTV
De enige zondagswedstrijd deze speelronde was die tussen twee degradatiekandidaten uit de Ereklasse A. Op een onstuimige en frisse Bevrijdingsdag was het voor Blauw-Wit zaak om te winnen, met tot dan toe slechts twee punten uit vijf wedstrijden snakte de ploeg naar punten. In de 'burenruzie' tegen stadsgenoot AW.DTV werd het geen moment echt spannend. De ploeg van Barry Schep was vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij en liep via 5-2 en 12-7 uit naar een degelijke en vooral welkome overwinning. Op de ranglijst is zij nu Tempo en AW.DTV voorbij, maar het gaatje is slechts één punt, dus de ploeg is nog allerminst veilig. (Uitslag: 22-13)

Stand in de Ereklasse A:

  W P
1. LDODK 6 11
2. DOS'46 6 9
3. Fortuna 6 6
4. Blauw-Wit 6 4
5. AW.DTV 6 3
6. Tempo 6 3

Ereklasse B:

DeetosSnel - PKC/SWKGroep
Erg weinig goals in de 'Drechtstedenderby', waar topschutter Jimin de Vries bij de thuisploeg op de bank begon. Al in de eerste helft kreeg Jordan de Vogelaere een rode kaart (twee keer geel), hij werd vervangen door Bart van Lee. PKC pakte vlot een 0-3 voorsprong en gaf deze niet meer weg in een verder weinig enerverend duel. "Niet om over naar huis te schrijven", zou Daniël Hulzebosch later zeggen. PKC blijft aan kop, DeetosSnel staat derde op vier punten. (Uitslag: 9-14)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - TOP/SolarCompleet
Met Roos Verheugt in de basis, op de plek van Jet Hendriks, trad TOP in Driebergen aan tegen Dalto. De Sassemers deelden de koppositie met PKC en verloren tot nu toe slechts één keer, terwijl Dalto de laatste plaats bezet met slechts één punt. Dat verschil was ook in de wedstrijd zichtbaar, met zes doelpunten van Mick Snel en vijf van Celeste Split was het TOP dat de overwinning binnen sleepte. De ploeg van Jan Niebeek lijkt goed op weg richting de kruisfinales. (Uitslag: 15-20)

KZ/Thermo4U - DVO/Accountor
KZ en DVO vinden zichzelf terug in de middenmoot van de Ereklasse B. In een winderig Koog aan de Zaan stond er halverwege de eerste helft een 5-5 tussenstand op het bord. Daarna was het KZ dat het initiatief pakte en een kleine voorsprong wist te realiseren (11-10 rust). In de tweede helft werd deze voorsprong vergroot tot 14-11 maar daarna raakten de Koogers het spoor bijster en kon DVO terug komen in de wedstrijd. In de laatste twintig minuten vond de ploeg van Wim Bakker slechts twee keer de korf, waar de Bennekommers wel bleven scoren. Zij trokken dan ook aan het langste eind en zijn op de ranglijst KZ voorbij. (Uitslag: 17-21)

Stand in de Ereklasse B:

  W P
1. PKC 6 10
2. TOP 6 10
3. DeetosSnel 6 6
4. DVO 6 5
5. KZ 6 4
6. Dalto 6 1
Datum: 5 mei 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl
Fotograaf: Ilse Schaffers, korfbalfoto.nl