Ereklasse Terugblik: Speelronde 8

Ereklasse Terugblik: Speelronde 8

Ereklasse

Nog twee speelrondes te gaan, en de eerste deelnemer aan de kruisfinales is bekend; PKC. In de andere poule liggen Fortuna en KZ op pole-position, terwijl achter PKC drie teams nog kans hebben om tweede te worden. TOP lijkt de beste kaarten te hebben. In beide poules staan de nummers vijf en zes nu gelijk, met als enige verschil dat zij in poule B dit weekend tegen elkaar speelden (DSC-Dalto) en in poule A in de laatste speelronde elkaar ontmoeten (AW.DTV-KCC).

Ereklasse A
Blauw-Wit – LDODK/Rinsma Modeplein
De eerste vijfentwintig minuten was het LDODK, zonder de geblesseerde Marjolijn Kroon, wat aan de goede kant van de score stond; via 4-6 en 8-9 leken zij op de goede weg. Bij rust had Blauw-Wit echter het gat ongedaan gemaakt, en de 12-10 ruststand werd binnen tien minuten uitgebouwd naar 17-12. LDODK kende nog een opleving (17-14), maar wist in het tweede deel van de tweede helft slechts één keer te scoren. Zodoende kon Blauw-Wit met wederom een excellerende Loraine Vissers (zeven goals) betrekkelijk eenvoudig overeind blijven. De Amsterdammers, die Marloes Frieswijk misten en Marc Broere al na vijf minuten geblesseerd zagen uitvallen, komen zodoende naast LDODK (10 punten), en met in de laatste twee duels nog koplopers KZ en Fortuna op de rol (13 punten) is er nog een minieme kans dat zij de kruisfinales halen. Voor LDODK lijkt het seizoen wel voorbij, al moet het 2e (met dit weekend Flokstra, André Zwart, Pries en Van der Vorst - die ook een hele wedstrijd speelde in het eerste - in de basis) zich nog steeds definitief veilig spelen. (Uitslag: 22-15)

AW.DTV – Fortuna/Delta Logistiek
Een weinig onderhoudende eerste helft met heel weinig goals. De Delftenaren kwamen nog het best voor de dag, maar een 6-9 ruststand is veelzeggend. Met Nik van der Steen erin voor Daan Preuninger halverwege kon Fortuna het duel in de slotfase beslissen toen AW.DTV op 15-15 kwam. Twee goals van de kleine spits, die in totaal vier keer scoorde, beslisten het verder matige duel. Fortuna is heel dicht bij de kruisfinales, voor AW.DTV moet het over drie weken gebeuren tegen KCC. (Uitslag: 15-18)

KCC/SO natural – KZ/Hiltex
Met de van een schorsing teruggekeerde Gertjan Meerkerk had KCC na negen minuten een 3-1 voorsprong genomen. KCC bleef na de 3-3 steeds op voorsprong komen, en kon na de 5-5 uitlopen naar 7-5. KZ counterde terug naar 7-8, en na de 8-8 van Christian Dekkers (goed voor 12(!) goals) kon KZ vlak voor rust uitlopen naar 8-10. Aan beide kanten was er één vak wat moeilijk tot scoren kwam, bij KCC het vak van Meerkerk die uiteindelijk met nul doelpunten naar de kant ging. Desondanks kwam KCC in de tweede helft terug tot 10-10, en met Steven Verhoeff in de ploeg konden zij makkelijker herhalen. Het betere van het spel was echter voor KZ, dat op 10-12 kwam. KCC kwam er nog één keer naast, op 14-14 met nog een kwartier te spelen, maar daarna gooide KZ de wedstrijd in het slot door in ruim vijf minuten het gat terug te brengen naar vier en vanaf 14-18 niet meer in gevaar te komen. Zodoende is KZ nog steeds koploper, en blijven de kruisfinales in zicht. KCC had punten kunnen pakken, maar blijft puntloos achter en zit zodoende nog steeds in de gevarenzone. (Uitslag: 16-20)

Ereklasse B
DSC – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
In een gelijkopgaande beginfase was het Dalto wat dit degradatieduel ging controleren. Een gemiste stip van DSC op het moment dat de ploeg weer kon aansluiten, droeg eraan bij dat het momentum bij de gasten lag en zij naar 5-9 konden uitlopen, om met een 7-10 voorsprong te gaan rusten. De beleving bij DSC ontbrak, net als de discipline om het gesmede plan uit te voeren. Zonder de geblesseerde Kaylee Alblas vervolgde Dalto de tweede helft, en via 10-12 liep het uit naar 11-17. In de laatste vijf minuten toonde DSC een opleving dankzij de ingebrachte wissels en Robbe de Wit (zeven goals), het werd nog 17-18. Maar uitgerekend De Wit’s toekomstige ploeggenoot Matthijs den Ouden bekroonde zijn invalbeurt met de beslissing. Dalto staat op basis van onderling resultaat nu vijfde, DSC zal ergens punten moeten pakken en hopen dat Dalto dat niet meer doet. (Uitslag: 17-19)

DVO/Accountor – PKC/SWKGroep
Tegen een uiterst effectief en veel schietend PKC had DVO het lastig. De Papendrechters waren op alle fronten beter, en dat grote verschil kwam al bij rust tot uiting; toen was het al 10-23 voor de gasten, met een hoofdrol voor de Speler van het Jaar, Richard Kunst. De tweede helft speelde DVO beter, maar het verschil van 13 was niet te overbruggen. Zodoende dolf DVO kansloos het onderspit, en plaatst PKC zich voor de kruisfinales. Met evenveel punten als DOS’46 en TOP maakt DVO daar ook nog steeds kans op, maar dan zal er met DOS’46 en Dalto afgerekend moeten worden en zal TOP nog puntverlies moeten lijden. (Uitslag: 22-39)

TOP/SolarCompleet – DOS’46
Met Lara Boonstoppel in de basis op de plaats van Jet Hendriks en verder het bekende team schoot TOP uit de startblokken en kwam het op 4-0. Op 6-1 volgde een opleving naar 6-4, en na de 8-6 kwam DOS’46 weer terug tot 9-9. Wie dacht dat DOS’46 nu erop en erover zou gaan, kwam bedrogen uit; TOP demarreerde naar 13-9 en bij rust was het 17-11. Meteen na rust kwamen de gasten weer op vier, wat lang het verschil bleef in de wedstrijd, maar op 22-18 besliste TOP de wedstrijd door naar 26-18 weg te lopen. Zodoende heeft TOP nu een positief onderling resultaat met zowel DOS’46 en DVO. Maakt TOP tegen de onderste twee teams geen misstappen, dan zijn de kruisfinales alsnog een feit. (Uitslag: 32-22)

Datum: 13 mei 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.