Ereklasse Terugblik: Speelronde 9

Ereklasse

In de Ereklasse A zijn de kruisfinaledeelnemers bekend, namelijk KZ en Fortuna. KCC dreef AW.DTV richting de afgrond, terwijl TOP in de Ereklasse B de beste papieren heeft om met PKC mee te gaan naar de kruisfinales. Maar wat er allemaal precies gebeurde, lees je natuurlijk hieronder in de Terugblik!

Ereklasse A
Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit
Zonder Marc Broere liep Blauw-Wit vanaf minuut één achter Fortuna aan, dat makkelijker speelde. De Delftenaren, met Jessica Lokhorst en Daan Preuninger op de bank, hadden bij rust een 14-8 voorsprong. In de tweede helft ging het bij Fortuna wat moeizamer, maar Blauw-Wit kon nooit dichterbij komen dan 15-12. Juist op dat moment zette Fortuna echter weer aan. Zodoende is Fortuna ook op het veld aanwezig in de kruisfinales, een knappe prestatie na zo’n zwaar zaalseizoen. Blauw-Wit grijpt net mis, en kan het seizoen met alle vertrekkende mensen volgende week op het eigen veld afsluiten. (Uitslag: 23-17)

KZ/Hiltex – AW.DTV
Voor KZ was het heel simpel; winst betekende kruisfinales, bij elke andere uitslag was het afhankelijk van de uitslag van Fortuna – Blauw-Wit een dag later. Een eerste helft die weinig spektakel bood, met als gevolg een 10-9 ruststand. Het was pas 20 minuten voor tijd dat KZ via 17-13 uitliep naar 23-18. In deze fase maakten Stijn van der Vegt en Anouk Haars, in hun laatste thuiswedstrijd, nog minuten. AW.DTV moet zodoende volgende week winnen van KCC, terwijl KZ zeker is van de kruisfinales, (Uitslag: 26-19)

KCC/SO natural – LDODK/Rinsma Modeplein
Wetende dat volgende week het allesbeslissende duel is en een zo goed mogelijke uitgangspositie daarvoor gewenst is, klapte KCC er vol op tegen LDODK. Het gevolg; een 8-1 voorsprong die LDODK niet meer te boven kwam. De Friezen, die de schade bij rust gerepareerd hadden tot 15-9 en later zelfs met 16-18 voorkwamen, konden echter niet doordrukken en zagen KCC er uiteindelijk toch met de overwinning vandoor gaan. Ondanks de handhaving van LDODK 2 (verloren van KCC 2, maar zagen AW.DTV 2 ook verliezen) was het een zware tweede helft van het veldseizoen voor de Friezen, waarbij Diana van der Vorst niet voor de eerste keer dit seizoen twee wedstrijden speelde. LDODK is zodoende klaar, zij hebben alleen nog de bekerfinale om voor te spelen. KCC, aan de andere hand, doet heel goede zaken. Zij staan twee punten voor op AW.DTV, de tegenstander van volgende week. Bij winst van KCC of een gelijkspel blijft KCC actief in de Ereklasse, wint AW.DTV dan handhaven de Amsterdammers zich. (Uitslag: 21-18)

Ereklasse B
DSC – PKC/SWKGroep
Zonder André Kuipers, kersverse vader van Noortje, en de afwezige Jonathan Verhulst als Marloes Veenstra leek het voor DSC mission impossible te zijn. Maar de stunt van DSC 2, met Tjeerd Kooiman en Dennis Snel in de basis waarbij A-junior Tycho Brink in de slotsecondes het duel besliste, leek wat los te maken. DSC kon aardig mee met PKC, al was het kwaliteitsverschil bij vlagen toch wel te zien. Via 4-8 liep PKC uit naar een 11-15 ruststand. Op dat moment was Aram Brouwers al met een enkelblessure uitgevallen en vervangen door jongeling Luc van de Westelaken, die net zoals Brink later zijn debuut in DSC 1 maakte. Ondertussen was het duel al snel na rust definitief gespeeld; binnen vijf minuten was het 12-21, waarna de hitte ook zijn weerslag toonde op beide teams. Met publiekswissels voor Robbe de Wit (naar DVO) en Maaike Roubos (stopt) sloot DSC het duel af. Handhaving lijkt voor de Eindhovenaren een utopie, terwijl PKC rustig kan toewerken naar de kruisfinale tegen KZ ofwel Fortuna. (Uitslag: 25-33)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – TOP/SolarCompleet
Een hoog schotpercentage bij de thuisploeg in de eerste helft, terwijl TOP vooral uit vrije ballen en strafworpen scoorde. Om dat te beperken ging Dalto wat meer afstand nemen, en TOP profiteerde dankbaar door zich van afstand te laten gelden. Dalto bleef echter meescoren, waardoor het 18-19 was bij rust. In de tweede helft bleef TOP doorgaan met scoren, terwijl het bij Dalto toch een beetje stil viel. TOP kon uitlopen naar 19-27, waarmee het duel wel beslist was. Dalto kon in de slotfase de score nog wat dragelijker maken, met publiekswissels voor Mathijs den Ouden (naar DVO), Mats Rodenburg (naar Nieuwerkerk) en Anouk Wezendonk-Brouwer (stopt). TOP ligt ondertussen op pole-position voor de kruisfinales, wat na de matige seizoenstart (vier punten in de eerste veldhelft) toch een knappe prestatie is. (Uitslag: 28-32)

DOS’46 – DVO/Accountor
Na een beginfase waarin het enigszins heen en weer ging, nam DOS’46 de touwtjes in handen en kwam DVO niet meer op voorsprong. Via 9-5 was het 11-10 bij rust, mede doordat DOS’46 de verdedigende fouten van DVO genadeloos afstrafte. Ondertussen had de ploeg van Nijeveen het verdedigend op orde met veel pressie, waardoor Fleur Hoek maar moeizaam in haar spel kwam. Desondanks kwam DVO goed de kleedkamers uit, werd het 11-11 maar DOS’46 bleef het initiatief houden en kwam meerdere malen los. De 16-12 voorsprong van DOS’46 werd door DVO ongedaan gemaakt (17-17), en ook na 20-17 toonde DVO veerkacht; 21-21. Toch kon de 25-24 van DOS’46, waar Menno Russchen 11 goals produceerde, niet ongedaan worden gemaakt waardoor het verschil net zo miniem was als eerder dit seizoen in Bennekom. DOS’46 is zodoende laatst overgebleven concurrent van TOP, en moeten hopen op een misstap van de Sassemers voor een plek in de kruisfinale. Voor DVO zit het seizoen erop, zij kunnen zich volledig focussen op handhaving van hun tweede team. (Uitslag: 25-24)

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Foto: Ilse Schaffers, Korfbalfoto.nl

Datum: 27 mei 2018 - 20:00 uur