Ereklasse Vooraf

Ereklasse

Het is bijna 8 september, wat betekent dat het korfbalseizoen weer op het punt staat los te barsten. Het hoogste niveau op het veld is de Ereklasse, gesplitst in twee poules. Hierbij de stand van zaken in de Ereklasse.

Ereklasse A

Voor AW.DTV liep vorig seizoen nog maar net goed af. In een allesbeslissend duel wonnen de Amsterdammers van KCC/SO natural, waardoor de ploeg op het nippertje boven de degradatiestreep bleef. De selectie van AW.DTV is nog min of meer hetzelfde, en ook coach Edwin Bouman blijft aan het roer. Dit seizoen zal de missie dan ook niet anders zijn dan vorig jaar: handhaving.

Alleen handhaving is echter te weinig voor de andere ploeg uit Amsterdam, Blauw-Wit. Blauw-Wit slaagde er vorig jaar voor het eerst lange tijd niet in de play-offs te bereiken. De spelerscarrousel is echter flink open gegooid over de zomer. De vertrekken van o.a. Sophie Hansen, Tess ten Pas, Peter Scheek en Frank Mostard werden gecompenseerd met de (terug)komsten van Mandy Koelman, Manon Wiegerink, Leanne Aurik en Otto Fabius. Met een vernieuwde selectie zullen bij Blauw-Wit alle ogen op de play-offs gericht zijn.

Voor DOS’46 is dat wellicht weer iets te hoog gegrepen. De ploeg uit Nijeveen staat stevig op het hoogste niveau, maar heeft nog geen aanspraak kunnen maken op de prijzen. De selectie van DOS’46 bleef grotendeels bij elkaar, al zal de ploeg het dit seizoen zonder Menno Russchen moeten doen. Daarnaast eindigde de samenwerking met hoofdtrainer Gerald Aukes, die door Pascal Zegwaard wordt vervangen.

Fortuna/Delta Logistiek heeft de doelen al helemaal scherp. De Delftenaren slaagden er zowel op het veld als in de zaal in om de finale te behalen, maar beide wedstrijden werden verloren. Dit seizoen zal Fortuna de laatste stap proberen te zetten. Talentvolle junioren Angelo van der Hout en Tom Snaphaan vertrokken naar Avanti/Flexcom, maar met Fleur Hoek trok Fortuna een enorm waardevolle speelster aan. Daarnaast keert Tim Heemskerk terug van een korfballoze periode.

LDODK/Rinsma Modeplein eindigde vorig seizoen met een domper. In de laatste vijf wedstrijden werden slechts twee punten gepakt. Het nieuwe seizoen brengt echter nieuwe kansen voor de Friezen, die hun zinnen op de prijzen zullen hebben gezet. Over de zomer zijn enkele bekende namen vertrokken. Jetze de Jong en Betty Jansma keerden beide terug naar hun oude clubs, maar de club verjongt met onder andere de komsten van Femke Bouma, Marlou Kuiper en Julian Frieswijk.

Bij Tempo liggen de prioriteiten anders. De ploeg uit Alphen aan den Rijn komt over vanuit de Hoofdklasse, en zal waarschijnlijk gaan strijden voor handhaving. Vorig seizoen speelde Tempo een overtuigende tweede veldhelft, waarbij het SCO en Avanti in het stof deed bijten. Nu mag het geel-zwart getest worden op het hoogste niveau.

Programma Ereklasse A:

Fortuna - DOS'46
Tempo - LDODK
AW.DTV - Blauw-Wit

Ereklasse B

Ook voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen zal het geen makkelijk veldseizoen worden. Vorig seizoen wisten de Driebergenaren op het nippertje te handhaven, door DSC op onderling resultaat te overtreffen. Dit seizoen krijgt de ploeg te maken met DVO en DeetosSnel, toevallig beide ploegen die vorig seizoen in een direct zaalduel een stokje voor de promotie naar de Korfbal League staken. Qua spelers vertrok o.a. Mats Rodenburg en ging captain Anouk Wezendonk met zwangerschapsverlof. Mathijs den Ouden maakte de seizoenstart door bij DVO, maar besloot voor de start van de competitie toch terug te keren bij Dalto. Voor de ploeg uit Driebergen zal handhaving de prioriteit hebben.

Dat zal bij DeetosSnel niet anders zijn. De ploeg uit Dordrecht brengt het nieuwe bloed in Ereklasse B. Vorig seizoen werd Hoofdklasse B absoluut gedomineerd door DeetosSnel, dat elke wedstrijd wist te winnen en de runner-up tien punten achter zich liet. Dat zal dit seizoen iets lastiger worden, maar de ploeg heeft duidelijk van zich laten horen.

DVO/Accountor wist vorig jaar een aardig veldseizoen neer te zetten. Het gros van de punten werd in de eerste veldhelft naar Bennekom gesleept, na de zaal werd van Dalto en degradant DSC gewonnen. DVO heeft echter een andere selectie dan vorig seizoen. José Alvarez Andrés vertrok weer naar Catalonië, Brent Struyf naar België. Ook sleutelspelers Fleur Hoek (Fortuna) en Marijn v/d Goorbergh (PKC) kondigden beide hun vertrek aan, maar er werden ook spelers naar Bennekom gehaald. Robbe de Wit (DSC) en Gertjan Meerkerk (KCC) werden beide aangetrokken. Daarnaast zal het nieuwe trainerskoppel Richard van Vloten en Marc Verberk (beide KCC) DVO leiden.

KZ/Thermo4U zal de ogen op de kruisfinales hebben. De Koogers behaalden vorig jaar nog de tweede plek in Ereklasse A, maar liepen daar vast op PKC. Dit jaar moet KZ het doen zonder o.a. Rosemarie Rozenbeek en Stijn van der Vegt. Maar de doelen zullen niet veranderd zijn.

PKC/SWKGroep is favoriet te noemen. De veldkampioen van 2017/2018 is ijzersterk en heeft de eerste prijs van het seizoen nu al binnen door Belgisch veldkampioen Kwik te verslaan en de Supercup te pakken. De ploeg uit Papendrecht maakt wel wat selectiewijzigingen door, met het afscheid van zowel Anita de Ridder als Johannis Schot, maar krijgt daarvoor o.a. Marijn van den Goorbergh en Mark Klop terug. Nu onder leiding van Daniël Hulzebosch gaat PKC proberen de landstitel te prolongeren.

Daarbij zal PKC TOP/SolarCompleet nog wel een paar keer tegen het lijf lopen. Ook TOP behaalde vorig seizoen de kruisfinales, maar strandde op Fortuna. Daniël Harmzen en Lara Boonstoppel namen afscheid van de ploeg uit Sassenheim, maar Frank Mostard (Blauw-Wit) en Roos Verheught (Nic.) mogen het wit-rood-wit aantrekken. Met een licht gewijzigde selectie zal TOP plannen hebben om voor de titel te gaan.

Programma Ereklasse B:

TOP - Dalto