Ereklasse Vooraf: speelronde 5

Ereklasse

De laatste zes wedstrijden voordat alle ploegen definitief de zaal in verhuizen. Voor een aantal ploegen is de laatste speelronde echter een belangrijke met het oog op de uitgangspositie ná de zaal. Tijd om vooruit te blikken op die duels!

In de Ereklasse A een heuse degradatiekraker. Zowel KCC/SO natural als AW.DTV hebben na vier duels nog nul punten. Wetende dat het gat met nummer vier Blauw-Wit inmiddels al vier punten is, doet de winnaar van dit duel heel goede zaken met het oog op handhaving in de Ereklasse. Een favoriet lijkt er op voorhand niet aan te wijzen. Beide teams kregen precies evenveel goals tegen, en het verschil in gescoorde goals is maar zes. Wie van de twee ploegen voelt zich zaterdag het beste, en gaat de zaal in met een flinke opsteker?

Naast de twee onderste teams treft de huidige koploper de nummer twee. Met andere woorden, LDODK/Rinsma Fashion tegen Fortuna/Delta Logistiek. De Friezen zijn samen met PKC de enige teams die nog nergens een punt hebben laten liggen. LDODK speelde tot op heden echter ook drie van haar vier duels thuis, het is altijd de vraag in hoeverre dat invloed heeft op de resultaten. In ieder geval wacht er komende zondag in Delft een gretig en gemotiveerd Fortuna. Na de knappe overwinning op Blauw-Wit van vorige week deelt de ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts de tweede plaats met KZ. Een overwinning op de huidige koploper zou de spanning in deze poule helemaal terugbrengen, en er bovenal voor zorgen dat de rood-witten met een positief gevoel aan de zaalcampagne kunnen gaan beginnen.

Wanneer de bovenste twee teams elkaar treffen en de onderste twee, blijven de nummers drie en vier automatisch over. Dat zijn momenteel KZ/Hiltex en Blauw-Wit. De Amsterdammers verloren hun laatste twee duels, tegen LDODK en Fortuna, terwijl KZ na de nederlaag tegen LDODK in de openingsronde geen punt meer liet liggen. Zoals Susila de Klein deze week al aangaf, zijn het twee teams waarbij flink wat mutaties hebben plaatsgevonden. Daarom is het treffen tussen deze twee Noord-Hollandse teams vooral interessant om te zien wie in dat proces er momenteel het beste voor staat. Ook voor de stand in de poule is dit een leuke ontmoeting. Met een overwinning van KZ lijkt Blauw-Wit een flink eind verwijderd van de kruisfinales, terwijl een overwinning van de Amsterdammers de poule alleen maar spannender maakt.

Ook in de Ereklasse B een heuse topper; PKC/SWKGroep tegen DOS’46, oftewel de nummers één en twee van de poule tegen elkaar. Heeft PKC het tot op heden eigenlijk al wel écht moeilijk gehad? Wellicht tegen DVO en TOP een helft, maar écht getest zijn de Papendrechters nog niet, zo lijkt het. De wedstrijd tegen DOS’46 is mede daarom een interessante, maar ook omdat de ploeg uit Nijeveen het tot op heden heel aardig doet. Vorige week werd er in de slotminuut van DVO verloren, pas het eerste puntverlies van het seizoen. Wellicht had een punt tot de mogelijkheden behoord in Bennekom, maar de mannen en vrouwen uit Drenthe  lijken nuchter genoeg om zich weinig aan te trekken van dit puntverlies. De focus ligt natuurlijk vooral op de zaal, waarin DOS’46 zich na vorig seizoen uit de grijze middenmoot hoopt te onttrekken.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen tegen DVO/Accountor, dat was nog niet zo heel lang geleden een treffen tussen twee teams die in de top van de Korfbal League mee deden. Op basis van vorig seizoen is het echter een duel tussen een van de betere ploegen uit de Hoofdklasse tegen een van de mindere ploegen van de Korfbal League. Maar kijkende naar dit veldseizoen, worden beide teams daarmee tekortgedaan. DVO liet knappe dingen zien in eigenlijk elke wedstrijd die het tot dusverre speelde, de nederlaag tegen DSC uitgezonderd. En voor Dalto geldt eigenlijk vrijwel hetzelfde. De ploeg van Adriaan van Dijk en Mariska Veldheer wil waarschijnlijk zo snel mogelijk terugkeren naar de Korfbal League, en de voorbereiding daarop verloopt toch een stuk beter als je in de Ereklasse met vier punten florissant in de middenmoot staat.

Onderin, tenslotte, is het duel tussen DSC en TOP (S) een interessante. Ondanks het verschil aan kwaliteit – bij DSC loopt immers geen enkele speler van Oranje rond – hebben beide teams twee punten. Maar het moge duidelijk zijn, de insteek van beide teams is wel iets verschillend.  TOP is de regerend kampioen van de Korfbal League en focust alles op prolongatie van die titel, terwijl DSC op het veld pas voor het eerst in de Ereklasse uitkomt en in de zaal zo snel mogelijk wil terugkeren naar de Korfbal League. Handhaving op het veld zou een mooie bijkomstigheid zijn voor de ploeg van André Kuipers, en een stunt tegen TOP zou een mooie afsluiter van het veldseizoen zijn voor DSC.

Datum: 6 oktober 2017 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.