Ereklasse Vooraf: Speelronde 8

Ereklasse

Met Hemelvaart net achter de rug maken de twaalf teams in de twee Ereklassen zich op voor de laatste drie speelrondes. Met dit weekend speelronde 8 op het programma is het de vraag of er weer een stukje meer duidelijkheid komt in zowel de bovenste als de onderste regionen.

In de Ereklasse A is er één wedstrijd op zaterdag, die tussen KCC/SO natural en KZ/Hiltex. Voor KCC lijkt het de laatste kans om punten te pakken voor het cruciale duel in de slotronde tegen AW.DTV, wetende dat volgende week LDODK wacht. De ploeg uit Capelle aan den IJssel deelt de laatste plaats met AW.DTV, en meer dan de vijfde plaats zit er niet meer in voor hen. Hoe anders is dat voor KZ. De ploeg van Wim Bakker deelt de eerste plaats met Fortuna, en wetende dat de onderste drie teams in de laatste drie wedstrijden wachten zou een plaats in de kruisfinale realistisch moeten zijn. In Koog aan de Zaan werd het 27-25 voor KZ, nu mogen de geel-blauwen proberen om weer een stap te zetten richting de seizoensverlenging.

Op zondag komt LDODK/Rinsma Fashion bij Blauw-Wit op bezoek. Zoals bekend zetten de Friezen vol in op handhaving met het tweede team, en die handhaving kan na dit weekend definitief zijn als LDODK 2 wint en AW.DTV 2 verliest. Het wordt dan ook interessant om te zien of LDODK 1 weer in haar sterkste opstelling aantreedt, of dat het zekere voor het onzekere wordt genomen. Ondertussen heeft LDODK ook nog uitzicht op de kruisfinales met maar één punt achterstand op KZ en Fortuna. Blauw-Wit heeft een iets grotere achterstand, maar is nog niet volledig kansloos. Met drie punten achterstand op de koplopers moeten de Amsterdammers dus winnen dit weekend, anders lijkt het seizoen op voorhand al voorbij. Met overwinningen op KCC en AW.DTV is Blauw-Wit goed de zaal uitgekomen, maar dat zal allemaal weinig betekenen als er dit weekend verloren wordt. Wil Blauw-Wit nog wat, dan moet het simpelweg winnen. In de laatste wedstrijden wachten KZ en Fortuna, dus Blauw-Wit heeft het nog volledig in eigen hand. En na de 22-20 nederlaag in Friesland hebben de Amsterdammers tegen LDODK nog wat goed te maken.

Ook op zondag, een stukje verderop in Amsterdam; het treffen tussen AW.DTV en Fortuna/Delta Logistiek. Twee uitersten op de ranglijst, wetende dat Fortuna volle bak meedoet voor de kruisfinales en AW.DTV strijdt om te handhaven. Dat verschil op de ranglijst kwam in Delft al tot uiting, toen het 27-19 werd. Nu we wat verder in het seizoen zijn, is de vraag hoe beide teams er voor staan. Zowel Fortuna als AW.DTV heeft een zwaar zaalseizoen achter de rug, dus het is de vraag wie daar het beste mee om kan gaan. Fortuna krijgt nog Blauw-Wit en LDODK, twee pittige tegenstanders, dus de punten zijn broodnodig voor de Delftenaren.

In de Ereklasse B is het sleutelduel dat tussen DSC en Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Ondanks dat DSC na de degradatie uit de Korfbal League dit seizoen een middenmoter was in de Hoofdklasse, kunnen de Eindhovenaren zich vrijwel zeker verzekeren van nog een jaar Ereklasse als er in eigen huis gewonnen wordt. Met twee punten voorsprong op Dalto is dit dus echt een vierpuntenwedstrijd. Wint DSC, dan is het gat vier met nog twee wedstrijden waarin Dalto tegen TOP en DVO speelt. Echter, wint Dalto, dan wordt het een heel ander verhaal. Het onderling resultaat is op dat moment in hun voordeel, en DSC zal dan nog punten moeten pakken tegen PKC en/of TOP om niet te degraderen. De belangen zijn dus groot in Eindhoven. In Driebergen was Dalto overtuigend de sterkste (24-18), hoe gaat dat nu zijn?

Een duel waarbij de belangen iets minder groot zijn maar er wel nog iets op het spel staat, is het treffen tussen TOP/SolarCompleet en DOS’46. Achter PKC, wat zich dit weekend plaatst voor de kruisfinales, ligt het namelijk nog volledig open wie er tweede wordt. DVO en DOS’46 (acht punten) zijn kanshebbers, maar ook TOP (zes punten) is nog volop in de race. Wint TOP van DOS’46, dan ligt die strijd nog meer open. TOP krijgt na DOS’46 nog de twee onderste teams, en kan zichzelf dus weer volledig in de race helpen. Het programma voor DOS’46 is wat lastiger, maar de Nijeveners hebben het wel nog in eigen hand. Na TOP wacht namelijk DVO, en in de slotwedstrijd staat PKC op het programma. De ploeg uit Nijeveen verloor verrassend van DSC maar won van Dalto, echter is het de vraag hoe zij er voor staan nu het er écht om gaat. In Nijeveen won DOS’46 met 25-19, kan het die stunt in Sassenheim nogmaals herhalen?

In Bennekom treffen DVO/Accountor en PKC/SWKGroep elkaar. De groen-witten uit Bennekom zijn na een zwaar zaalseizoen de verrassende nummer twee op het veld, maar werden in de eerste wedstrijd na de zaal afgedroogd door TOP; 33-23. Tegen DSC herstelde DVO zich, en de vraag is hoe kranig zij zich kunnen weren tegen PKC. In Papendrecht lukte dat heel aardig, DVO kwam heel aardig mee en tot 20-19 lag het open. Daarna besliste PKC het duel echter en won uiteindelijk met 24-20. De Papendrechters verspeelden nog geen punt op het veld, en kunnen zich logischerwijs dit weekend plaatsen voor de kruisfinales. Eerherstel, na een zaalseizoen waarin wederom de finale niet werd gehaald? Dat zal moeten blijken.

Fotograaf: Ilse Schaffers, Korfbalfoto.nl

Datum: 11 mei 2018 - 18:00 uur