Ereklasse Vooruitblik

Ereklasse Vooruitblik

Ereklasse

Zaterdag gaat de Ereklasse weer van start. Wat staat ons te wachten en welke teams gaan tegen elkaar strijden? Je leest het in deze vooruitblik.

Ereklasse A
PKC/SWKGroep:
Hoe zal PKC aan de start van dit seizoen verschijnen? Na het verlies van de zaalfinale, het mislopen van de veldfinale en de vele wijzigingen binnen het team, is het afwachten hoe het team uit Papendrecht ervoor staat. Dat er veel spelers en speelsters vertrokken zijn, wisten we al. Maar kunnen de nieuwe aanwinsten zoals Brett Zuijdwegt en Julie Caluwé deze plaatsen invullen? Is PKC er meteen klaar voor bij de aanvang van het seizoen of zal het de eerste helft van de Ereklasse vooral nodig hebben om te bouwen en te zoeken naar de juiste samenstellingen? We gaan het zien.

LDODK/Rinsma Modeplein:
De verliezend finalist op het veld van afgelopen jaar. Na een goed seizoen zal dit toch nog even na gedreund hebben in Gorredijk. Het team zal uit zijn op revanche en zal er ook dit jaar weer alles aan doen om de finale te mogen spelen. De vraag is of ze kind van de club, Femke Faber, zullen missen. Er zijn ook nieuwe namen aan de selectie toegevoegd zoals Marloes Frieswijk en Christian Dekkers. Zijn zij de sleutel naar het succes voor LDODK?

Blauw-Wit:
Zowel op het veld als in de zaal zal Blauw-Wit afgelopen seizoen niet tevreden zijn geweest. In beide competities hebben de Amsterdammers geen vuist kunnen maken en konden ze niet mee doen om de prijzen. Door het stoppen van Momo Stavenuiter en alltime topscorer Marc Broere en het vertrek van international Marloes Frieswijk vallen er belangrijke pionnen weg in de selectie van Blauw-Wit. Met Gerald Aukes en Mark van der Laan als nieuw trainersduo zal er dit jaar een ander Blauw-Wit te zien zijn. Kan het met de vernieuwde selectie voor een verrassing zorgen?

AW.DTV:
Voor AW.DTV was het afgelopen veldseizoen een herhaling van het seizoen daarvoor. Ook nu werd in het laatste competitieduel handhaving in de Ereklasse veiliggesteld. Dit keer ten koste van Tempo. Ook dit seizoen zal de doelstelling handhaving zijn. Lukt het de Amsterdamse ploeg om dit seizoen handhaving al eerder veilig te stellen of wordt het weer zo’n spannend competitie einde als afgelopen twee seizoenen in de Ereklasse?

KCC/SO natural:
Waar KCC vorig jaar op het veld in de Hoofdklasse speelde en in de zaal in de Korfbal League acteerde, zijn de rollen dit jaar omgedraaid. KCC degradeerde in de zaal en promoveerde op het veld. De doelen zullen dan ook duidelijk zijn voor de jonge ploeg uit Capelle aan den IJsel: handhaving op het veld en promoveren in de zaal. Een duidelijke taak voor nieuwe trainer/coach Frits Wip.

Fortuna/Delta Logistiek:
Na het succes in zaal zullen de Fortunezen er niet wakker van hebben gelegen dat ze op het veld niet meer om de prijzen meededen. Lukt het Fortuna ook dit jaar weer om zo’n succesvol seizoen neer te zetten of gaan ze clubicoon Marcel Segaar missen binnen de lijnen? De selectie is verder vrijwel hetzelfde gebleven, dus je zou denken dat de ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts zonder al te veel moeite het seizoen door zou moeten komen. Een dag later dan de rest zal Fortuna weten hoe het ervoor staat. Op zondag wacht het treffen met Blauw-Wit uit Amsterdam. 

Programma speelronde 1:
7 september 15.30 uur PKC – AW.DTV
7 september 19.00 uur LDODK – KCC
8 september 14.30 uur Blauw-Wit – Fortuna

Ereklasse B
DVO/Accountor:
Waar DVO in het zaalseizoen nog streed tegen degradatie, zal het tevreden terugkijken op het veldseizoen. De Bennekommers hebben een goed veldseizoen gedraaid en zullen ook dit seizoen op dezelfde voet door willen gaan. Met vrijwel dezelfde selectie zou dit moeten lukken. De eerste wedstrijd tegen KZ is meteen een goede krachtmeting. 

DeetosSnel:
Het lukte DeetosSnel afgelopen seizoen vrij makkelijk om in de Ereklasse te blijven, maar in de Korfbal League was dat een heel ander verhaal. Ondanks dat het spel van DeetosSnel vaak niet onder deed voor dat van de tegenstander, stond het aan het eind van het seizoen toch echt onderaan de degradatiestreep. Wat kan DeetosSnel dit seizoen? En wat voor effect heeft het stoppen van aanvoerder Francy Crielaars en het vertrek van talenten Brett Zuijdwegt en Randy Oosting? Handhaving in de Ereklasse zal het doel zijn. Er wacht ze echter meteen een zware taak: op zaterdag nemen de Dordtenaren het op tegen de kersverse landskampioen DOS’46.

TOP Arnemuiden:
Na een teleurstellend zaalseizoen herpakte TOP zich en werd het kampioen van Hoofdklasse B op het veld. De eerste wedstrijd in de Ereklasse mogen de Zeeuwen meteen aantreden tegen één van de favorieten, TOP uit Sassenheim. Kan de ploeg uit Arnemuiden zich staande houden in het geweld van de Ereklasse of zal het er alles aan moeten doen om handhaving veilig te stellen? Dat laatste zal het doel zijn. Tevens is het een mooie voorbereiding op de zaal, waar TOP dit jaar een beter resultaat zal willen behalen dan afgelopen seizoen.

KZ/Thermo4U:
Dit jaar zal KZ echt stappen willen gaan maken. Waar het afgelopen seizoen in de zaal de play-offs net misliep, hebben ze op het veld geen aanspraak kunnen maken op de kruisfinales. KZ zal af willen van de positie in de middenmoot en zal er alles aan gaan doen om dit seizoen meer te bereiken. De laatste titel dateert namelijk alweer van 2014.

DOS’46: 
De landskampioen van het veld, DOS’46. Kunnen de Nijeveners het succes van vorig seizoen dit jaar evenaren? DOS’46 start met een vrijwel zelfde selectie aan het nieuwe seizoen. Tevens is Pascal Frieswijk aan de selectie toegevoegd. Met Frieswijk in de basis heeft DOS’46 afgelopen zondag al beslag gelegd op de eerste prijs van dit jaar. Met ruime cijfers werd de landskampioen van België, AKC/Luma, aan de kant gezet. Kan het deze goede start doortrekken naar de competitie?

TOP/SolarCompleet:
TOP behoorde tot de favorieten vorig seizoen, maar is zowel in de zaal als op het veld de finale misgelopen. Gezien de poule-indeling zou TOP zonder grote problemen de kruisfinales moeten kunnen halen, maar het moet altijd eerst nog maar gebeuren. Wat gaan de Sassemers dit seizoen anders doen om wel op het juiste moment te kunnen pieken? In de ploeg van Jan Niebeek zullen geen grote wijzigingen plaats vinden, pakt dit goed uit of is het team toe aan nieuwe impulsen?

Programma speelronde 1:
7 september 15.30 uur DVO - KZ
7 september 16.00 uur DeetosSnel - DOS’46
7 september 16.00 uur TOP (A) – TOP (S)

Datum: 6 september 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl