Europa Cup: TOP-heren strijden om topscorerstitel tijdens derde overwinning

IKF

Het mag geen verrassing zijn dat TOP/SolarCompleet zich na twee wedstrijden al had verzekerd van de halve finales. De Nederlands landskampioen is het aan haar stand verplicht om het eindtoernooi te winnen en dat betekende ook dat het Tsjechische SOKOL eenvoudig aan de kant geschoven moest worden.

De oplettende kijkers hadden al gemerkt dat Mick Snel en Jet Hendriks donderdag ontbraken op de speelvloer bij beide wedstrijden. Snel is wel mee naar Catalonië, maar heeft nog last van een ribblessure die hij opliep tijdens de Korfbal Challenge. Jet Hendriks ontbreekt dit toernooi wegens privé-omstandigheden en is niet mee naar de Europa Cup.

Onder leiding van de Catalaanse scheidsrechter Dani Ezpeleta begon TOP haar wedstrijd direct goed. De eerste aanval duurde weliswaar lang, maar leverde geen doelpunt op, een aanval later was het Wessel van Noort die alsnog de eerste voorsprong liet noteren. Een voorsprong die nooit meer in het geding kwam. Sterker nog, TOP gaf SOKOL geen kans. De Tsjechen kregen weinig kansen en verkozen zelfs sportiviteit boven doelpunten. Van Noort lag bij een stand van 7-0 op de grond, waarop zijn tegenstander - in vrije positie - besloot de bal vast te houden. Pas na negen minuten brak Tereza Hurdalkova met een eenhandige doorloop de ban: 8-1. TOP, dat gedurende het toernooi actief gecoacht wordt door Ruben Boode, normaal gesproken assistent van Jan Niebeek, nam wat gas terug, maar bleef haar marge gestaag uitbouwen. Waar het in de eerste twee wedstrijden eindigde met tien punten verschil, daar was dat verschil in de rust al bijna gehaald: 15-6.

Boode besloot om in de tweede helft Thomas Tiggelman te brengen voor Daniel Harmzen. Tiggelman strijdt momenteel met zijn ploeggenoten Van Noort en Wouter de Koning om de topscorerstitel. De invaller benutte zijn eerste kans van de wedstrijd en kwam daarmee op twaalf doelpunten gedurende het toernooi. Van Noort, donderdag vijf keer trefzeker, scoorde niet veel later zijn zevende van de morgen en kwam daarmee tevens op twaalf uit. Net als in het eerste bedrijf liep TOP in de beginfase van de wedstrijd riant uit. Het duurde lang voordat de Tsjechen daar wat tegenover konden stellen. Na acht Nederlandse doelpunten wist SOKOL zich pas weer op het scorebord te werken. Vervolgens was het weer TOP dat de boventoon voerde. De 25-7 die Mart Hortensius produceerde was van ongekende schoonheid. En hoewel een wedstrijd slechts twee keer zeventien minuten zuivere speeltijd telt, haalde TOP wederom de grens van dertig doelpunten. Tiggelman rondde van achter de korf af en behield daarmee ook zijn koppositie op de topscorerslijst, die hij wel moet delen met Wouter de Koning. Ook deze TOP-heer mengde zich in de strijd om de topscorerstitel. Tiggelmans doelpunt was direct ook het laatste doelpunt. Eindstand: 30-11.

TOP speelt vrijdagavond om 18.00u haar halve finale tegen het Portugese Benfica of het Belgische AKC/Luma. Beide ploegen ontmoeten elkaar vanmiddag om 13.30u, momenteel delen zij de koppositie, waar de Belgen wel een beter doelsaldo kunnen overleggen.

Datum: 12 januari 2018 - 11:22 uur