Femke Faber: "We kunnen nog veel meer dan we vorig seizoen hebben laten zien.”

Ereklasse Korfbal League

Afgelopen zaterdag maakte LDODK/Rinsma Fashion vooral in de tweede helft gehakt van KZ/Hiltex. Daar waar men vorige week in een oefenwedstrijd nog gelijk speelde tegen de ploeg uit Koog aan de Zaan wonnen de Friezen zaterdag overtuigend: 27-18. Femke Faber heeft veel vertrouwen in de huidige ploeg.

Eigenlijk liet LDODK de hele wedstrijd al zien het betere spel te hebben. Dat kwam er in de eerste helft qua scores alleen nog niet echt uit. “Ik vond het een stroeve eerste helft, waarin we met een 11-7 ruststand te weinig scoorden. Vanaf de tweede helft vielen we eigenlijk alleen maar goed aan en daaruit volgden logischerwijs veel goals. Ook verdedigend stonden we sterk en dat is wel eens anders geweest. Daar waar we voorheen nog wel eens individuele fouten maakten, stonden we nu collectief sterk. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht zo dik te winnen, want vorige week kwamen we niet verder dan een gelijkspel. Tevens was het fijn om na de wedstrijd van de toeschouwers te horen dat het een mooie wedstrijd was, met veel spektakel. Zo wil je natuurlijk spelen,” zegt Faber tevreden.

Aanwinsten
Over haar eigen spel zegt de 22-jarige: “Het ging wel goed. Sowieso is het fijn dat ik de laatste jaren eigenlijk veel minder last heb van mijn knie, dat speelt veel prettiger. Ik merk wel dat met name het schot nog een beetje wisselvallig is, zo in het begin van het seizoen. Je moet er toch weer een beetje in komen. Daar komt bij dat we geen vastigheid hebben, omdat we met meer mensen spelen en dus door rouleren. We moeten er achter zien te komen wie er goed samen spelen, om uiteindelijk beslissingen te kunnen maken over wie er in het eerste komen in de zaal. Ik denk dat er nog niemand op zijn of haar top speelt, maar dat hoeft ook eigenlijk in november pas, als de zaal weer begint. In de zaal zullen er dus beslissingen gemaakt moeten worden met betrekking tot de selectie. Het is nog niet duidelijk of we vier om vier gaan spelen of niet, dat is aan de trainers. Wat in ieder geval als een paal boven water staat is dat we in de breedte sterker zijn geworden. Aanwinsten Lieneke Pries en Tim Flokstra doen het erg goed en ik ben ervan overtuigd dat zij straks ook goed mee kunnen draaien in het geweld van de Korfbal League. We zijn blij dat zij voor LDODK hebben gekozen. Voorheen was er minder concurrentie om de plekken in het eerste, met hen erbij moet iedereen echt vechten voor zijn of haar plekje en daar worden we als team alleen maar beter van."

Beter dan vorig jaar
Terug komend op de uitslag van afgelopen weekend hoopt Faber dat de Gorredijkers komend seizoen meer van dit soort wedstrijden kunnen gaan spelen. “Ik denk dat we meer kunnen dan we vorig seizoen hebben laten zien. We zouden er goed aan doen een stabielere ploeg te worden. Vorig jaar wonnen we tot de kerst bijna alles, maar daarna ging het minder. We begonnen meer te wisselen in opstellingen, de onzekerheid sloop erin en dat betekende funest in sommige wedstrijden. We kunnen beter, vooral in de wedstrijden waarin we een voorsprong koesteren. We moeten leren die simpelweg niet meer kwijt te raken. Er zijn een aantal voorbeelden van wedstrijden te bedenken waarin dat vorig seizoen wel gebeurde en dat is zonde. Halen we die zwaktepunten eruit, dan kan het nog leuk worden. We willen in de zaal natuurlijk de play-offs halen en hoewel andere teams ook sterker zijn geworden, denk ik dat we dat ook moeten kunnen redden.

Laatste wedstrijd
Zondag speelt de Friese formatie in Amsterdam tegen AW.DTV, de ploeg die afgelopen weekend stevig onderuit ging tegen stadsgenoot Blauw-Wit (24-14). “Dit zal mijn laatste veldwedstrijd alweer zijn,” constateert Faber. “We trainen dit seizoen voor het eerst twee keer per week in de zaal, al tijdens het veldseizoen. Omdat de overgang tussen veld en zaal voor mijn knie niet bevorderlijk is heb ik daarom besloten om de laatste drie veldwedstrijden te laten schieten en me tijdens de trainingen gewoon met het team voor te bereiden op de zaal.” Refererend aan AW.DTV: “Het veld fungeert als voorbereiding op de zaal, maar ook hier willen we de kruisfinales halen, dus zullen we gewoon punten moeten pakken. We gaan experimenteren en dingen proberen, maar daarnaast is winnen natuurlijk ook belangrijk.”

Datum: 12 september 2017 - 20:00 uur