Finale junioren hoofdklasse: Voorbeschouwing

Hoofdklasse A-jeugd

Alweer de vierde finale in de Ziggo Dome en ook dit jaar belooft het weer spektakel te worden. TOP/SolarCompleet A1 en DVO/Accountor A1 maken zich op voor de grote clash. Wie wordt de vierde kampioen in Amsterdam, na Groen Geel, PKC en Fortuna?

De kampioen van de Hoofdklasse A, TOP, plaatste zich op een overtuigende manier voor de finale. De weg ernaartoe was zeker niet gemakkelijk met Fortuna, DSC en KCC in de poule. Desondanks stond de ploeg vrijwel de hele competitie bovenaan. Eindelijk kwam de kwaliteit eruit na een paar moeizame jaren. Talent zat altijd wel in het team, maar dit jaar is de knop omgegaan. Met de juiste mindset – geen nonchalance, maar gefocust op het grote doel – werden tegenstanders bij vlagen overklast, getuige ook het eerste play-off duel tegen DOS’46. Met 31-20 gaf TOP een signaal af; de ploeg zit in een flow een heeft ook de spelers om wedstrijden te controleren en domineren. De ploeg heeft alles: spelverdeler Stan Postma, publieksspeler Blessdy Blom en doelpuntenmakers Thijs van der Zaag en Siem van Osnabrugge. En de dames? Die hebben nog maar eens bewezen tegen DOS’46 dodelijk effectief te zijn, vaak waren zij verantwoordelijk voor de controle over de wedstrijd.

Misschien is de kampioen van de Hoofdklasse B, DVO, wel de underdog in deze finale. Ook de Bennekommers waren weliswaar al vroeg zeker van hun play-off ticket, maar ze leken wel in de schaduw te staan van DOS’46. DVO speelde vaak goed, maar won haar wedstrijden toch vaak zakelijk en steady. Symbolisch was het tweeluik met Fortuna, DVO speelde prima, won twee keer terecht en verdiende zo hun plek in de Ziggo Dome. Vooral in tactisch opzicht hebben de groen-witten alles op orde. Bovendien staat er een mooie mix in het veld tussen jong en ‘oud’, wat DVO een compleet team maakt. Het echte vuur is echter te vinden bij het individu: spelers als Bastian van Essen (scoorde tien keer in de wedstrijd tegen Fortuna), Krijn van het Kaar, Diede Pasman, Caitlin Keller en Babette Lauber kunnen allen boven zichzelf uitstijgen en beslissend zijn.

Kortom, het moet wel een spektakelstuk worden tussen TOP en DVO, de kampioenen van beide hoofdklassen. Heeft DVO weer een tactisch plan klaarliggen of gaat TOP ook uitblinken in de Ziggo Dome?

Datum: 12 april 2019 - 13:00 uur