Foppe de Haan: "Korfbal is enorm geëvolueerd"

Korfbal League

Inderdaad, even een ander gezicht op de website van Korfbal.nl. Alle topkorfballers zijn met zomervakantie, dus het is tijd om de microfoon aan anderen te geven. In dit artikel: waarom komt Foppe de Haan, de alom gerespecteerde voetbalcoach, zo graag kijken bij korfbalwedstrijden?

De Haan doet het woord vanuit Zeist, het hart van het Nederlandse topvoetbal. Op dit moment bereidt hij zich met het Nederlands vrouwenelftal voor op het EK, dat vanaf 16 juli zal starten in Nederland. De Haan is assistent-coach van Sarina Wiegman-Glotzbach, die sinds januari 2017 bondscoach is. “Ik ben als coach 40 jaar de baas geweest, dus om nu assistent te zijn is wel even wennen, maar ik vind het erg leuk.”

Nederlands vrouwenelftal
De voorbereidingen voor het EK zijn dus in volle gang en De Haan ziet erop toe dat die voorbereidingen in goede banen worden geleid. “Er waren aanvankelijk nog wat blessures, maar iedereen is nu fit. Ik vind ook dat de dames conditioneel sterker zijn geworden. Ze gaan steeds beter spelen, het is steeds meer de bal die het werk doet, dat is mooi om te zien. Of het hoog niveau is? Ik vind van wel! Ze horen bij de beste zes landenteams van Europa. Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn misschien wat verder, maar we spelen op hetzelfde niveau als de Scandinavische teams. Laatst hebben we nog gewonnen van Zweden.”

De Haan en korfbal
Foppe de Haan is voetbal in hart en nieren. Het is een manier van leven voor hem, maar waarom is hij dan af en toe te bewonderen langs de lijn in de Korfbal League, specifiek bij LDODK/Rinsma Fashion? “Wij hebben twee dochters. Eén van de twee, Marjo, speelde vroeger bij wat toen nog LDO was. Later werd het LDODK, Marjo heeft daar nog in het eerste gespeeld. Nu is ze de assistent van Erik Wolsink. Zo is onze belangstelling eigenlijk vrij goed verklaarbaar. Ik kom er al 30 jaar."

"Als we kunnen, zijn we er elke thuiswedstrijd. Als Heerenveen thuis speelt ga ik ook daarheen, maar dan is mijn vrouw bij LDODK. Onze kleinzoon zit op zowel voetbal als korfbal en korfballen doet hij uiteraard bij LDODK. Daar ga ik ook regelmatig kijken.” Foppe de Haan is bekend in Nederland, dus het zou niet gek zijn als hij voortdurend wordt aangesproken. “In andere delen van het land is dat wel zo, ja. Daar willen mensen foto’s met je en zo. Ik ben daar niet zo van, maar het hoort erbij, dus je moet er een beetje meespelen. In Friesland laten ze me echter gewoon met rust. Men is hier niet zo brutaal,” lacht De Haan. “Mensen hebben ook in de gaten dat ik het niet leuk vind om de hele dag aangesproken te worden.”

Korfbal versus voetbal
Is korfbal met voetbal te vergelijken? “Ik heb wel eens voetballers meegenomen naar korfbal om het verdedigen te laten zien. Het meest recente voorbeeld hiervan is middenvelder Morten Thorsby van SC Heerenveen, maar er zijn ook wel eens verdedigers mee geweest. Ik vind dat veel voetballers slecht verdedigen. Op het gebied van voetenwerk kunnen ze nog heel veel leren. Je moet je altijd weten te positioneren ten opzichte van de bal en de tegenstander."

"Verder is er sprake van communicatie. Sommige korfbalteams kunnen dat fantastisch, die weten te allen tijde van elkaar waar ze zijn. Bij voetballers is dat veel minder. Ik heb zelfs wel eens een korfbalcoach gevraagd een training bij voetballers te verzorgen. Dat was wennen voor ze, maar uiteindelijk vonden ze het wel interessant. Zelf heb ik ook voetbaltraining gegeven aan korfballers. Je kunt veel leren van andere sporten. De voetbalwereld is best gesloten en ik vind het goed om die zo nu en dan open te breken,” zegt De Haan.

De 74-jarige voetbalcoach weet veel over korfbal en heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling gezien in de sport. “Korfbal is enorm geëvolueerd. Ik ken Ben Crum goed, die heeft hierin een grote rol gespeeld. Het middenvak is eruit, de schotklok is ingevoerd en de regels rondom verdedigd doelen zijn versoepeld. Dit heeft allemaal bijgedragen aan het feit dat korfbal de laatste jaren veel dynamischer is geworden. Ik verbaas me ook enorm over het atletisch vermogen van sommige spelers. Je ziet heren die uit balans ballen van 20 meter raak kunnen schieten, dat vind ik fantastisch. Ik kan ook genieten van een mooi afgewerkte doorloopbal, of perfect uitgevoerde tactische spelvormen. Ik ben een speljongen. Vroeger heb ik op het cios les gegeven in veel verschillende balsporten. Voetbal blijft het mooiste, maar ik mag heel graag kijken naar andere sporten.”

EK
De Haan koestert dus een open blik naar de gehele balsportwereld. De komende weken zal hij zich toch echt wat meer moeten focussen op het voetbal, want het EK staat voor de deur. Wat verwacht de ervaren oefenmeester van zijn Oranjeleeuwinnen? “We hebben uitgesproken dat we de poulefase met Noorwegen, Denemarken en België willen overleven. Daarvoor moeten we bij de beste twee eindigen. Een pittige opgave, maar ik geef ze een goede kans. Het bereiken van de halve finale zou helemaal fantastisch zijn, maar we spelen thuis en iedereen heeft goede moed, dus je weet het nooit. We gaan het zien!”

Foto: Jurjen Smid

Datum: 5 juli 2017 - 12:00 uur